Mac Pro, model 2013: čistá esence Apple DNA [Představení]

MacPro_PFH_PRINTNový profesionální počítač Mac Pro byl velkým překvapením. Zcela nový vzhled, velmi dobrá funkční výbava i rozšiřitelnost zaútočí na naše peněženky již na podzim.

Apple včera světu představením inovovaného Macu Pro vyslal hned dvě zprávy: že mu nejsou lhostejní profesionální uživatelé a že v jeho zdech stále sídlí to, čemu říkáme Apple DNA. Nový Mac Pro je přesně ten typ produktu, který od Applu očekáváme. Ale nepředbíhejme.

Mac Pro bez výraznějších inovací prožil několik posledních let, aby byl před nedávnem stažen z nabídky našich obchodů. Čekalo se tedy, co Apple s tímto počítačem provede – zda jej úplně odstraní z nabídky, nebo zda jej inovuje. V Applu se rozhodli pro druhou možnost.

Zaujal vás nový Mac Pro?

Nahrávání ... Nahrávání ...

A šlo o inovaci opravdu výraznou, s původním Macem Pro nemá nový model nic společného. Na první pohled vás překvapí vzhled a technické provedení, ve kterém spatřujeme přesně tak tvůrčí přístup, který jsme v minulosti obdivovali například na PowerMacu G4 Cube – pasivně chlazená kostka s čistými hranami tak vypadá jako přímý předchůdce Macu Pro.

To je Apple, který máme rádi

Počítač má tvar válce s lesklým černým krytem. Proč válce? Zřejmě proto, že dobře a zajímavě vypadá a také proto, že dovoluje dobře chladit komponenty. Ano, jednotlivé prvky jsou umístěny po obvodu celého počítače na samostatných deskách a chladiče procesoru a grafických karet míří do středu věže. Ventilátor v horní části pak odsává horký vzduch z válce a nahrazuje jej chladným vzduchem vstupujícím perforací ve spodní části.

macpro_th_01 macpro_th_03

A chlazení je to, co bude Mac Pro potřebovat. Bude totiž osazen jedním dvanáctijádrovým procesorem Intel Xeon E5, který je připojen na sběrnici PCI Express třetí generace, což umožňuje přenášet data mezi komponenty rychlostí až 40 GB/s. V pohyblivé řádové čárce je tento procesor přibližně dvojnásobně rychlejší, než současný Mac Pro.

Paměti jsou opět (drahého) typu ECC s korekcí chyb za chodu, jde o typ DDR3 ve čtyřkanálovém uspořádání umožňující pracovat s daty až rychlostí 60 GB/s. Paměti jsou taktovány na frekvenci 1 866 MHz.

Grafické kary najdete v počítači hned dvě. Jde o grafické karty řady AMD FirePro, které mohou mít k dispozici až 6 GB dedikované paměti. Jejich výkon dovolí editovat video v ultravysokém rozlišení 4K včetně renderování efektů na pozadí bez zpomalení práce. Připojit můžete třeba tři displeje s 4K rozlišením. Grafiké karty v novém Macu Pro dávají výkon 7 teraflops (současný Mac Pro dosahuje grafického výkonu 2.7 teraflops).

Zapomeňte na pevný disk, jejich doba je již ta tam. Apple osazuje speciální Flash úložiště nové generace připojené přímo na PCI Express sběrnici, díky čemu lze data zapisovat a číst rychlostí až 1 250 MB/s. Současné Macy s Flash disky zapisuje rychlostí nejvíce 500 MB/s.

MacPro_PF_PRINT MacPro_PB_PRINT

Apple neuvádí, jaké budou kapacity těchto disků, nicméně můžeme předpokládat, že disk bude určený jen pro operační systém a aplikace, data pak budete mít připojeny na externích úložištích. A že jich můžete mít opravdu hodně: šest portů typu Thunderbolt 2 a čtyři porty typu USB 3.0 vám umožní připojit obrovské kapacity a přistupovat k datům stejně rychle, jako by šlo o interní disky. Za mě velmi dobré rozhodnutí. Doplním informaci o HDMI verze 1.4 a dvojici portů gigabitového ethernetu.

Bezdrátovou komunikaci zajišťuje nová Wi-Fi typu 802.11ac (více o tomto standardu píšeme v tomto článku) společně s Bluetooth 4.0.

Moc pěkné inovace

Nevypadá to špatně, co říkáte? Opravdu vysoký výkon, skvělá přijatelná rozšiřitelnost, povedený vzhled (a to říkám jako člověk, který je veřejně znám jako nepřítel lesklých černých povrchů) a sympatické rozměry. Počítač celý je vysoký 25 centimetrů a jeho průměr je 16,7 centimetru.

Známe čas uvedení na trh, tedy alespoň přibližně – podzim letošního roku. Dá se tedy očekávat, že Apple s ním bude chtít stihnout prodejně silnou předvánoční sezónu. Co neznáme, je cena – a vzhledem k použitým komponentům můžeme očekávat, že bude stejně exkluzivní, jako je celý počítač. Ale co, o cenu u Maců Pro nikdy nešlo, profesionál potřebující jeho výkon si na něj dokáže vydělat a pro domácí uživatele má Apple v nabídce levnější varianty.

A drobnost na závěr: Mac Pro nebude vyráběn v Číně, ale v USA.

Doplněno: Model, který Apple popisuje, bude ten nejvybavenější, všímejte se proto slůvek „až“ u jednotlivých komponent. Základní model zcela jistě nebude mít dvanáctijádrový procesor, grafické karty v něm umístěné nebudou mít k dispozici 16 GB dedikované paměti a dost možná v něm bude grafická karta pouze jedna. Proto domněnka o vysoké ceně je vztažena k nejvyššímu modelu, základní model bude k dispozici za zajímavější cenu – odhadujeme, že by se mohl prodávat za podobnou cenu, jako 15palcový MacBok Pro s Retina displejem..

Pořídíte si nový Mac Pro?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

20 komentářů: „Mac Pro, model 2013: čistá esence Apple DNA [Představení]

  • avatar
    11. 06. 2013 (07:26)
    Trvalý odkaz

    Jakmile nebude cenově srovnatelný se stávajícím MacPro, tak dopadne jak Cube :(

    • avatar
      11. 06. 2013 (07:54)
      Trvalý odkaz

      Možná jsem příliš velký optimista, ale nevidím důvod proč by měl být výrazně dražší než současná generace. Ta byla v době uvedení výkonnostně taky na špici. U nového modelu navíc podle mého odpadá spousta nákladů. První dojmy velice pozitivní, tak snad to cena nepokazí a bude možno letos v ČR sehnat.

      • avatar
        11. 06. 2013 (08:27)
        Trvalý odkaz

        Také v to doufám, cenu odahujeme někde mezi 2 500 – 3 000 dolarů, v česku bychom mohli startovat někde od hranice 60 – 65t korun…

  • avatar
    11. 06. 2013 (07:44)
    Trvalý odkaz

    První co mě napadlo, než doběhlo úvodní video. :) Ale pak už jsem jen žasnul.

  • avatar
    11. 06. 2013 (08:15)
    Trvalý odkaz

    tento druh zařízení nepoužívám, ale dokážu si představit ty obrovská data které tím musí procházet, RAWy fotografii, ukládání atp .. dost pochybuji že vnitřní úložiště bude dostatečné a ve chvíli kdy se připojí další externí disky (je jedno jestli přes thunderbolt či co) už je to spousta kabelů, dalších adaptérů a krásná estetika je v čudu ..

    • avatar
      11. 06. 2013 (08:25)
      Trvalý odkaz

      Ono Thunderbolt zařízení lze řetězit za sebe na jeden kabel, takže té kabeláže nemusí být zase tolik. Nicméně máte pravdu v případě, že se uživatel rozhodne použít všechny dostupné porty, to ano…

  • avatar
    11. 06. 2013 (08:19)
    Trvalý odkaz

    „velmi dobrá funkční výbava i rozšiřitelnost“ Pane redaktore, nejste tak trochu pod tíhou včerejších Apple Vánoc či nějakých drog ještě omámen? Tenhle „Mac Mini s nejdražším možným vnitřkem“ bych shrnul asi jako jeden uživatel v jiné cizí diskuzi: „Ještě že se bude montovat v USA, dostane se tak rychleji ke všem 50 zákazníkům, kterým vůbec nevadí, že za svých 100.000 USD dostanou nerozšiřitelnej počítač“

    • avatar
      11. 06. 2013 (08:24)
      Trvalý odkaz

      Jistě ne, jsem si jist, že stojím pevně na zemi. Beru to z uživatelského pohledu, co by bylo potřeba rozšiřovat:

      – lze rozšířit paměť? Lze, libovolně
      – lze rozšířit úložiště? Lze, libovolně
      – můžu přidat profi zvukovou kartu? Ano, můžu

      Co jiného byste potřeboval ještě rozšiřovat, abyste jej nepovažoval za nerozšiřitelný počítač? Díky za názor.

      • avatar
        11. 06. 2013 (08:32)
        Trvalý odkaz

        Co třeba karty? Tak nějak předpokládám, že počítač je určen grafikům (2D i 3D), video střižnám, zvukařům. To je spousta PCI-E karet v šílených cenových hladinách. To všechno chcete připojovat přes Thunderbolt a nějaké opět drahé redukce? Potom disky, diskové pole. Další externí zařízení ve zcela jiných cenách než interní HDD. Grafická karta? Proboha, proč pro 2D grafika či zvukaře 2x FirePro. A pro 3D grafika neměnitelná karta s pasivním chlazením? Tipuju tak 1–2 roky a pak celý projekt Mac Pro Apple pro nezájem zruší.

        • avatar
          11. 06. 2013 (22:17)
          Trvalý odkaz

          No vyrobcovia tych sialene drahych PCI-E kariet uz davno mali vyrobit alternativy s thunderbolt rozhranim. Mali uz na to dva roky. Ked to konecne urobia, tak sa budu dat pouzit aj s macom mini, iMacom a macbookmi. Ja som prave rad, ze nebude potrebny MacPro a tie zariadenia pre profesionalov sa budu dat pripojit aj k lacnejsim macom. Co sa tyka spotreby grafickych kariet, tak v 2D rezime maju nizku spotrebu. Ja som rad, ze konecne MacPro sa bude dat konfigurovat presne podla potrieb. Pripojit sa bude dat 36 roznych thunderbolt zariadeni.

      • avatar
        11. 06. 2013 (08:34)
        Trvalý odkaz

        – lze upgradovat grafickou kartu? Uvidíme, ale pravděpodobně ano.

        – lze připojit zvukovou kartu (respektive více)? Lze, libovolně.

        – lze připojit jakékoliv zařízení s FireWire? Lze, libovolně.

        Kdybych ještě chvíli přemýšlel, určitě by mě napadlo ledasco dalšího, ale co naplat – s šesti TB vstupy lze skutečně připojit téměř cokoliv.

        Jiná otázka je cena – rozšiřování prostě bude často dražší než u současného MP, to je prostě výhoda skříňového řešení. U skutečných Pro uživatelů je to vcelku jedno, protože ti stejně používají externí RAID pole, profesionální zvukovky atd. Vše je samozřejmě externí z principu. Víc to dolehne na tu sortu uživatelů (ke které se asi řadím i já), pro které je MP na hraně potřebnosti/cenové snesitelnosti. Pro ty je vhodnější stávající řešení. Ale nestěžuju si, chtěli jsme profi řešení a máme ho ;-)

        • avatar
          11. 06. 2013 (08:40)
          Trvalý odkaz

          Vidím to stejně – vzhledem ke schopnostem třeba grafických karet není předpoklad, že by je uživatel měl potřebu v průběhu životnosti počítače měnit – tři 4K monitory v jeden okamžik bude dostatek i za pár let…

          Profesionální uživatelé skutečně raději používají externí řešení – disková pole, zvukové karty. Nejde jim o cenu, ale o celkovou životnost takového řešení, ochranu investic, které je u externích zařízení zkrátka vyšší.

          K ceně jak píšu výše – čekám, že se dostaneme někdo okolo hranice 3 000 dolarů u základního modelu, takže nic převratně drahého pro profi segment.

          A „nákladnost“ Thunderbolt řešení? Pro ty, co chtějí šetřit, je zde USB 3.0, které je levné a pro poloprofi práci dostačuje. Na druhou stranu větší poptávka po thunderbolt věcech povede ke snížení ceny těchto doplňků…

        • avatar
          11. 06. 2013 (09:46)
          Trvalý odkaz

          Nesouhlasím. Pro mě prostě apriori neznamená „profi řešení“ použití co nejdražších komponent. Ale nemá cenu se hádat, myslím, že skuteční „profi“ uživatelé už dávno Mac platformu opustili a těm ostatním je to asi opravdu jedno. Stejně jako je jim jedno, že z OS X se stává iOS a na místo vyřešení nefunkčních problémů systému se raději přidají Mapy…

  • avatar
    11. 06. 2013 (08:23)
    Trvalý odkaz

    Chvilku jsem doufal, že ta fotka je jen repráček ;-) Pak už se jen děsil. Nakonec to ale nevypadá ani zdaleka tak zle, jak jsem se v první chvíli obával, právě naopak. Inovace bez legrace. Teď už je otázkou hlavně ta cena, protože jinak je to skutečně zajímavý stroj.

    K té rozšiřitelnosti – přes TB to samozřejmě půjde krásně, ale jednak to samozřejmě zvyšuje cenu (kabel sám o sobě není zrovna levný, disk musíte dát do rámečku, zvukovou kartu musíte mít externí atd.; v neposlední řadě jsou samotná TB zařízení drahá a není jich nijak moc), druhak tím padá argument velikosti samotného Maca, naopak to lehce dosahne větších rozměrů než originální MP. Ale co už, jak se vyjádřil známý: „Ať je to klidně velké jak půl baráku, hlavně ať je to skutečně PRO!“ :-)

    Mmchd, nevím jak nejnovější generace, nicméně můj MP z roku 2006 je assembled in Ireland :-)

    • avatar
      11. 06. 2013 (08:32)
      Trvalý odkaz

      On příklon k externím zařízením je patrný i v profi segmentu – externí zařízení je lepší ochrana investice do budoucna, než interně montované záležitosti (typicky zvuková karta, která v externím provedení může přežít několik počítačů). Proto tuto snahu chápu…

      V irsku se montují hodně konfigurace na objednávku (apple zde montážní závod stále má), v roce 2006 ještě se tam toho montovalo víc, i Macy mini se tou dobou montovatli v Česku…

  • avatar
    11. 06. 2013 (08:39)
    Trvalý odkaz

    jenom trochu poopravím:

    „Bude totiž osazen jedním dvanáctijádrovým procesorem Intel Xeon E5“ – v prezentaci bylo popsáno „až“ dvanáct jader. Předpokládám, že půjde o nejvyšší konfiguraci E5 procesoru, základní model bude mít čtyři jádra (nebo šest).

    Není to špatné, ale existuje segment lidí, kteří kupovali dvouprocesorový Mac Pro a ten asi opravdu bude muset přejít na PC Workstationy – pro ostatní to znamená pozitiva a to, že Apple vyslechl uživatele. Drtivá většina z nich nejraději používá v současnosti šestijádrový 3.33 Xeon, který nabízí více jader a uspokojivý takt ideální pro video a 3D grafiku.

    „Paměti jsou opět (drahého) typu ECC s korekcí chyb za chodu“ – Mac Pro 4,1 z roku 2009 a všechny vyšší modely Xeonu podporují jak paměti typu ECC tak i klasické DDR3 moduly. Sám mám klasické DDR3 moduly (32GB) v Macu Pro a i když mají vyšší takt, přetaktují se sami na to co podporuje sběrnice/kontrolér (1066 Mhz v mém případě). Ivy Bridge Xeon podporuje taky normální RAMky, takže nebude problém tam tyto moduly dát, klidně i klasické 1600Mhz (které na tomto taktu pojedou). Nějákých 32GB DDR3 RAM vyjde dneska na cca 5 tisíc, což není zas tak moc. Spíš vidím problém v tom, že to má pouze 4 DIMM sloty (mohly jste to v článku zmínit) = vytváří to docela nepříjemný limit. Buď 32GB RAM, které na nakrmení 12 jader jsou tak na hraně a nebo se opravdu dostanete do říše drahých pamětí, resp. 16GB ECC modulů, a i tak jste na 64GB RAM max. To je trochu škoda na to, že do starého Mac Pro můžete dát ještě více (limit je 96GB). Pro někoho to jsou šílená čísla, ale v masivním 3D renderingu jsou úplně normální, tyto uživatelé asi také budou lépe obslouženi v PC světě.

    „Grafické kary najdete v počítači hned dvě. Jde o grafické karty řady AMD FirePro, které mohou mít k dispozici až 6 GB dedikované paměti.“ – opět „až“. Počítám s tím, že základní model bude mít jen jednu kartu s 2GB VRAM. Mimochodem tato karta by měla být ekvivalentem AMD 7950. Když jsem si prohlížel obrázky blíže, vypadalo to jako, že by snad měly být vyměnitelné, to je ta dobrá zpráva. Ta špatná, že karty budou určitě proprietární a tak se vrátíme do PowerPC dnů, kdy grafické karty musely být speciálně navržené pro Mac (rovná se vyšší cena a menší výběr). Taky mě trochu záráží, že na to, že je to počítač pro profíky tak nepadla vůbec řeč o řešení od Nvidie a podporu technologie CUDA, které je stěžejní pro high-end práci v aplikacích od Adobe nebo DaVinci atd. Asi chtějí víc protlačit vlastní software jako Final Cut atd., minimálně bychom se tak mohli dočkat vysoce optimalizované podpory Open Cl v OS X což taky nemusí být úplně špatné.

    „Apple osazuje speciální Flash úložiště nové generace připojené přímo na PCI Express sběrnici“ – jde o speciální, nicméně dostupné „blade SSD“ od Applu, třetí strany jako OWC poskytují podobné disky do Retina Macbooku, takže zas tak speciální mi to nepřijde. Čekám, že v tomhle by mohlo nastat kompetitivní cenové prostředí.

    „Opravdu vysoký výkon, skvělá rozšiřitelnost, povedený vzhled“ – opatrně se „skvělou“ rozšiřitelností. Zatím to vypadá tak, že si budu moci vyměnit pouze RAM. Dodatečné disky pro mně budou znamenat další drahou investici ve formě Thunderbolt skříní.

    A grafické skříně na PCI karty sice existují, ale i Thunderbolt 2 je svojí propustností hluboko pod parametry moderních grafických karet.

    Jinak se mi Mac Pro a přístup Applu líbí, hlavně sem rád, že stále se zajímají o „pro“ sféru, i když ta se v jejich podání rozšiřuje mezi tzv. prosumery. Bojím se dost ceny tohoto nového kousku, ale kdyby mi ho někdo nabídnul za rozumnou cenu (40-50K), klidně i ve čtyřjádrové konfiguraci, určo bych do toho šel.

    • avatar
      11. 06. 2013 (09:44)
      Trvalý odkaz

      Přesně tak, proto jsou tam uváděna ta „až“. Tipoval bych stejně jako vy, že základní model bude mít šestijádro (aby odskočili od iMaců), 16 GB paměti, grafické paměti bude nejvýše 2 GB, flash úložiště nějakých 128 GB. Cena u tohoto základu by mohla být někde k těm 2 500 dolarů, tudíž nějaých 60 tisíc u nás…

      Nicméně článek jsem upravil, díky za feedback…

  • avatar
    11. 06. 2013 (09:50)
    Trvalý odkaz

    Taky se otevre trh pro ruzne dockingy kde bude uprostred navrchu trunit MacPro a pripoji se to jedinym TB kabelem. A do skrinky dockingu si uz narvete ty sve RAIDy, DACy, PCI-X karty atd. Co se tyce integrovane grafiky, zrejme bude i entry model s jednim gr. cipem.

  • avatar
    11. 06. 2013 (10:38)
    Trvalý odkaz

    panove, me teda hlavne potesil Maverick a zejmena finder, pak samozrjeme iOS7 a zejmena nove mackbook air s vydrzi 12 hodin, ktere k memu prekvapeni po skonceni konference byly v nabidce ceskeho storu !!!

    jo a taky si koupim novy airport extreme capsuli, uz se tesim, potrebuji jednu, a pockam si na tuto verzi

    • avatar
      11. 06. 2013 (14:14)
      Trvalý odkaz

      nějak jsem dodneška nepochopil k čemu ten airport je .. většina lidí si myslím jede na klasickém routeru a tam těžko něco navíc nabídne, snad jen hezký vzhled

      a co se capsule týká, tak je to jen předražený externí hadr, bez RAIDu což je u mne docela podmínka .. protože pokud si něco zálohuju tak chci pojistku že když odejde jeden disk tak na druhém to zůstane a tady opět capsule selhává

      osobně mám duální netgear router, na něj napojenou NASku a i když připouštím že to asi není tak pohledné řešení, tak výkonově je to srovnatelné, a jediný limit je jaké disky si tam dám …

Komentáře nejsou povoleny.