Opera 15: s novým jádrem je ještě rychlejší [Zkušenosti]

opera next logoWebový prohlížeč Opera patří mezi skutečné internetové kmety, vždyť první verze vyšla již před 19 lety. A vždy patřila mezi nejrychlejší.

Včera vydaná verze s číslovkou patnáct je však ještě rychlejší. Její vývojáři se totiž před časem rozhodli k náročnému kousku: zatratit vlastní vykreslovací jádro Presto a nahradit jej jádrem WebKit. Ano, stejné jádro najdete v našem jablečném prohlížeči Safari a vlastně stále ještě v prohlížeči Google Chrome (ten se chystá přejít na vlastní variantu WebKitu jménem Blink, který později přebere také Opera).

Nová verze tedy nese číselné označení 15 a je k dispozici pouze pro platformy OS X a Windows, Linux prozatím zůstává pro autory na vedlejší koleji. Jaká nová verze tedy je?

Rychlost, já jsem rychlost

Tak především je rychlá. Velmi rychlá. Hovořím zde samozřejmě o vykreslování webových stránek, ne o rychlosti aplikace samotné (i když i ta nepatří mezi pomalé). Vykreslování stránek je ve většině případů ještě o chlup rychlejší, než v aktuální verzi Safari nebo Chromu. A vzhledem k použití dnes již standardního jádra nenarážíte na problémy s kompatibilitou webových stránek, jako v dřívějších verzích tohoto prohlížeče – zatímco ve starší Opeře některé náročné stránky, například portály sociálních sítí, ne vždy fungovaly na výbornou, nyní je vše v pořádku.

opera_15_02 opera_15_01

Ovšem změna vykreslovacího jádra nebyla jedinou novinkou. Prohlížeč Opera nikdy nedosáhl na obrovská čísla v použitelnosti (pokud hovoříme o verzi určené pro klasické počítače), jeho uživatelé si jej však oblíbili pro obrovské množství vestavěných funkcí. Přestože šlo o malý a rychlý program, našly jste v něm takové vychytávky, jako byl poštovní klient i správce RSS kanálů. Podporoval gesta myší v dobách, kdy jsme v Applu o gestech ještě snili. Jako první používal záložky, uměl stahovat .torrent soubory, spravovat záložky, blokovat nechtěné prvky webových stránek a mnoho, mnoho dalšího.

Nuže, toto vše je pryč. Nová Opera 15 je již „pouze“ webovým prohlížečem. Mail je pryč (nejméně pro Windows dostupný jako samostatná aplikace), RSS čtečka je pryč i záložky v jejich klasické podobě budete hledat marně.

opera_15_03 opera_15_04

Čím tedy zaujme? Přehledným a čistým uživatelským prostředím, které zachovalo alespoň tolik návyková gesta myši. Musíte si je však v nastavení zapnout. Zachován zůstává stránka s odkazy na nejčastěji používané stránky, mimo to přibývá seznam pro oblíbené stránky. Ty fungují jako náhrada klasických záložek, jsou však reprezentovány v prostorově poměrně náročnějším zobrazení. Novinkou jsou také aktuální zprávy, které vybírají zajímavé události z webových serverů.

Podporovány jsou také zásuvné moduly, i když nemůžete použít moduly z předchozích verzí, je třeba počkat na vytvoření nových kompatibilních verzí. Pro nejpoužívanější služby však odpovídající prvek naleznete.

opera_15_05 opera_15_06

Opera mi za celou dobu používání ani jednou nespadla a vlastně se mi používala velmi dobře. Tento prohlížeč jsem osobně používal od roku 1998 a až do příchodu Google Chromu byla vždy mým výchozím prohlížečem. Chrome ji však nahradil z počátku kvůli rychlosti, později i z důvodu kompatibility z webovými službami. V poslední době mám ale s tímto prohlížečem problém především vinou jeho obrovské paměťové náročnosti a přiznám se, že Safari jsem nikdy nepřišel příliš na chuť. Nová Opera si mi zatím líbí, baví mě a zmíněné chybějící funkce mě až tolik nevadí. Tedy až na jednu výjimku, a tou je poštovní aplikace, kterou mi doposud žádný konkurenční klient nahradit nedokázal.

Jen další do počtu?

Za mě tedy novinku hodnotím kladně. Ovšem jak u vás? Vyplatí se nahradit Safari právě Operou? Těžko říci, zvláště když Safari v posledních verzích míří naprosto opačným směrem: zatímco Opera funkce ořezává a zaměřuje se – alespoň prozatím – na čisté prohlížení, Safari naopak nové funkce stále přibaluje.

Hlavním lákadlem tak zůstává rychlost. Jenže ono ani aktuální Safari není nejpomalejší a chápu, že si říkáte, zda to vůbec poznáte. Je pravda, že na některých webových stránkách nikoli. Ale například na webové čtečce RSS kanálů Feedly je rozdíl v rychlosti viditelný více než výrazně.

Prostě si ji zkuste, je dostupná zdarma.

3 komentáře: „Opera 15: s novým jádrem je ještě rychlejší [Zkušenosti]

  • avatar
    03. 07. 2013 (08:22)
    Trvalý odkaz

    Autore, díky za představení nové verze. Bohužel jste zapoměl na jednu klíčovou vlastnost – Opera odstanila sidebar se všemi bookmarky a snaží se donutit všechny uživatele používat jakési pseudosložky ve speed dialu. A toho bohdá nebude abych svých cca 1000 bookmarků narval do speed dialu místo abych je měl viditelné hezky na straně svého širokoúhlého monitoru. Já to prostě nechci, stejně jako nebudu používat Chrome nebo Safari, kteří tohle dodnes neumožnili, protože jenom idiot přece chce zároveň prohlížet stránky a mít odkazy hezky po straně, že ano?

    Takže u mě již proběhl downgrade zpátky na Opera 12,15 a přejí této společnosti méně vizionářství a více naslouchání požadavkům věrných uživatelů.

    Proboha, lidi, nenechte si s..át na hlavu a neinstalujte to! Na co je vám super rychlost vykreslování, když je UI naprostý bazmek, a desetkrát více času ztratíte vyhledáváním bookmarku místo jednoho kliku na straně obrazovky?

    • avatar
      03. 07. 2013 (08:41)
      Trvalý odkaz

      Věřím, že nezapomněl, vždyť píši, že: “ i záložky v jejich klasické podobě budete hledat marně.“ :)

  • avatar
    03. 07. 2013 (12:22)
    Trvalý odkaz

    I Opera Mail je pro macíka, Vláďo :-) testuji na testovacím mailu.

Komentáře nejsou povoleny.