Chromebook Pixel: ohrozí Retina od Googlu Apple? [Komentář]

Když jsem pracoval u nejmenovaného prodejce Apple produktů, bylo obhajování vyšší ceny strojů na mém denním pořádku. Základní věc byla, že člověk sám musel vědět, že to za to stojí.

MacBooky (minimálně pokud se budeme bavit o “unibody” variantách od roku 2008) prostě vždy měly krásné zpracování, použity kvalitní materiály, krásný displej a (od doby co s velkým zpožděním opustili Core 2 Duo) i slušný výkon.

K tomu systém, který je spíše jako firmware – je to OS laděný na konkrétní hardware. Podstatně méně náročný na údržbu, hůře zasažitelný radostmi typu vir, celkově “blbuvzdornější”.

Před rokem a půl jsem napsal ódu na MacBook Air, ve které zaznělo mimo jiné něco na způsob toho, že samozřejmě seženete počítače s vyšším rozlišením displeje. Seženete i počítače s vyšší výdrží baterie. Seženete i výkonnější. Seženete i s hořčíkovým šasi místo hliníkového, které se nebude zahřívat. Seženete i s klasickým diskem a velkou kapacitou.

Ale zkuste sehnat takový, který to takto dobře kombinuje. Zase tolik jich není. A ty co takové jsou, se pohybují v podobné cenové kategorii.

A teď: všechno, co jsem napsal o MacBooku, se dá použít i v případě Chromebooku Pixel, jen lehce rozšířit.

Nevíte, co je to Chromebook Pixel? Jde o nový notebook pocházející přímo z dílen Googlu. Je osazen procesorem Intel Core i5 na frekvenci 1,8 GHz, třináctipalcovou obrazovku s Retina rozlišením 2 560 x 1 700 obrazových bodů, malým SSD o kapacitě 32 nebo 64 GB, 4 GB paměti a celokovové tělo. V mnohém se tak podobá a je přirovnáván právě k jablečným notebookům, kterým se přibližuje také svou cenou, která v základní verzi odpovídá 1 299 dolarům (něco přes třicet tisíc korun), k dispozici je i verze s integrovaným 3G/LTE za cenu o sto dolarů vyšší.
Zajímavostí tohoto notebooku je operační systém Chrome OS, který v podstatě nabízí pouze webový prohlížeč a je určen pro použití webových služeb a aplikací.

[HTML1]

Zpracování Chromebooku Pixel mohu těžko soudit takhle na dálku, ale podle dojmů těch, kteří s ním přišli do styku, je vynikající.

Shrňme si to hned z počátku:

  • MacBooky mají výbornou konstrukci a design, Pixel to posouvá dále: není viditelný jediný šroubek a vyčítaná ostrá hrana MacBooku Pro je zaoblená. Air tímhle samozřejmě netrpí.
  • MacBooky 13” a více mají poměr stran 16:10. To je super. Pixel to dále posouvá na 3:2 (což je prostě na práci i na čtení obsahu lepší, tedy pokud primárně nesledujete video).
  • MacBook Pro má displej krytý sklem? Pixel nasazuje Gorilla Glass.
  • MacBooky mají výborně řešeno ovládání touchpadem? Dáme ho tam taky. A víte co? Dáme tam rovnou dotykový displej.
  • MacBook Air je tenký 17.3 mm? Pixel má 16.2 mm (ale zase všude, Air je klínovitý).
  • MacBook Pro s Retins má 227 pixelů na palec? Pojďme tam dát o chlup víc. Pixel má 239 ppi.
  • MacBook Pro 13” váží 2.04 kg, MacBook Pro s retinou 1.62 kg. Chromebook Pixel 1.52 kg a lehčí už je jen MB Air s 1.34 kg.

Z MacBooků jsem vždy vybíral ten, který je v dané oblasti lepší. Kdybych např. srovnával jemnost displeje s MB Air, bylo by to 239 vs. 128. No a třeba takový klasický MacBook Pro má 113 ppi. Samozřejmě že MacBooky mají zase své vychytávky jako MagSafe, ale není toho tolik.

Abych to zjednodušil a trošku zkrátil, před rokem a půl jsem tím co jsem napsal chtěl v podstatě říci, že MacBooky si berou to nejlepší z klasických notebooků na trhu. Nyní bych se ale nebál říci, že Chromebook Pixel si bere právě to nejlepší ze všech Macbooků.

Samozřejmě, je tu jedno velké ALE. Tak velké, že u drtivé většiny bude tím, co rozhodne pro MacBook či úplně jiný počítač. Operační systém.

Zatímco na Macu uděláte naprosto cokoliv, na Chrome OS ne. Je to “jen” prohlížeč. Ten nejlepší, ale pořád prohlížeč.
Vezměte si, kolik času používání počítače pracujete v prohlížeči. Teď si představte, že jakýkoliv jiný software byste nemohli použít. Překvapivě dost lidí by to zvládlo, ale většina stále ne. Minimálně kvůli různému software, který používají v práci. Časem zjistíte, že v prohlížeči se dá udělat mnohem více věcí, než jste si mysleli, ale pořád ne úplně vše.

Plocha Chrome OSJeště jeden pohled na věc pro (potenciální) uživatele Google Drive: celý Chromebook Pixel také můžete pojmout tak, že k němu dostáváte 1TB tříletý paušál na Google Drive zdarma. Navíc namísto 49 dolarů měsíčně běžného poplatku zaplatíte měsíčně jen 36 dolarů. Samozřejmě kalkuluji pouze s použitím Google Drive, například úložiště MEGA má ceny výrazně nižší.

Chromebook Pixel ale představuje především signál několika věcí. Google tím dává najevo, že se nebude bát vydělávat na prémiovém hardware. A určitě na něm nebude mít marže jako Apple, protože kusově se těchto počítačů prodá o jeden až dva řády méně, než MacBooků. Tím pádem nedosáhne na takové ceny u prodejců komponent, nicméně prostor pro marži tam určitě bude.

[HTML2]

Zároveň nechali do budoucna místo velice slušným Chromebookům, které i kdyby stály třeba 600 dolarů, nebude to teď vypadat jako tolik. Tohle je samozřejmě jen můj odhad, ale myslím si, že se brzy (letos) dočkáme ještě jednoho Chromebooku přímo od Google. Zatímco tohle je vlajková loď na platformě x86, očekávám obdobný model na ARMu. Něco podobného na procesoru Tegra 4 od nVidie by mohlo mít výrazně nižší cenovku a pořád by to byl úžasný hardware.

Když tak nad tím vším přemýšlím, zlevnění počítačů od Apple z minulého týdne najednou hned dává větší smysl a téměř bych se vsadil, že za nimi mimo špatných prodejů základního Retina MacBooku bude i snaha opticky snížit rozdíl mezi Chromebookem a vlastním jablečným produktem. Základní MacBook Pro s Retina displejem je totiž nyní „jen“ o 200 dolarů dražší.

 Autorem komentáře je David Kolečkář.

9 komentářů: „Chromebook Pixel: ohrozí Retina od Googlu Apple? [Komentář]

  • avatar
    24. 02. 2013 (11:21)
    Trvalý odkaz

    Abych se upřímě vyjádřil… Podle mě hrozně a nehezky zkopírovali design od MacBooků, jak je u Google normální. Cena? MacBooky jsou HW někde jinde a cena je tam defacto stejná! Mac OS X má celkem silnou podporu aplikací, ne jako Windows, alw má AppStore, Chrome OS nemá skoro žádnou, navíc je to cloudový systém. Co se týče prohlížení webu, rozlišení 3:2 je na PC (notebooku) podle mě úplně zbytečné… Zkrátka, když za ty peníze pořídím MacBook s vyšší HW konfigurací a větší podporou software a aplikací, pokud je třeba lze tam dát i Windows… ChromeBook je drahý, škaredý a nevýkonný…

  • avatar
    24. 02. 2013 (12:11)
    Trvalý odkaz

    neohrozí, mám Google rád a až bude Chrome OS použitelný, koupím si minimálně jako sekundární mašinu Chromebook (ten OS se mi prostě líbí, považuju ho za úplně nejhezčí OS), ale proti rMBP nemá nejmenší šanci, cena je podobná (beru US ceny, protože Chromebooky se u nás neprodávají), ale rMBP nabídne klasický OS, nikoliv nějakou cloudovou ořezatinu, která je zatím bez většího využití.

  • avatar
    25. 02. 2013 (09:35)
    Trvalý odkaz

    toto je velmi tragicky clanok. netusim aky ma vyznam porovnavat vobec nieco s MBP, ked to nema osX, co urobim s tym, ze to je tensie/lahsie ked tam nieje osX. Apple nepredava svojim dizajnom (ktory je mnohokrat stale top) ale predava funkcnost. A porovnavat jeden ntb, ktory dizajn ostal u IBM v roku 04 so styroma macbookmi, tak to je vtipne. Skoda, reci…uz asi nieje o com pisat…

    • avatar
      25. 02. 2013 (09:42)
      Trvalý odkaz

      S daným porovnáním přišel přímo výrobce tohoto notebooku, tedy Google. Proto jej komentujeme…

    • avatar
      26. 02. 2013 (13:40)
      Trvalý odkaz

      „Samozřejmě, je tu „jedno velké ALE. Tak velké, že u drtivé většiny bude tím, co rozhodne pro MacBook či úplně jiný počítač. Operační systém.“ – toto jsem uvedl ve svém postřehu a je to očividně váš případ.

      S MacBookem Pro/Air jsem to srovnával proto, že jsou to oboje vlajkové lodě dvou největších konkurentů na trhu IT (ano, opravdu už nějakou dobu neberu Microsoft jako největšího konkurenta Apple). Takhle to pravděpodobně bere i samotný Apple, jinak by neměli pocit že musí cenově zareagovat a chvíli před uvedním Pixelu neslevnili MacBooky. A to hlavně ty, které k tomuto stroji mají nejblíže.

      „co urobim s tym, ze to je tensie/lahsie ked tam nieje osX.“ – cokoliv co robíte s OS X na webu. To znamená většina lidí s tím urobí 90 procent věcí, co dělají na počítači.

  • avatar
    26. 02. 2013 (17:56)
    Trvalý odkaz

    Pred nekolika dny jsem si delal financni rozvahu top notebooku premiovych znacek, v konfiguraci odpovidajici MacBookPro Retina 13″. S velkym prekvapenim jsem zjistil, ze konkurence je vyrazne drazsi, nez MBP-Ret. od Apple. Lenovo X, Dell E, HP Pro, Sony. Dale jdem zjistil, ze model Retina MBPro je take levnejsi ve stejne konfiguraci nez klasicky model bez Retiny, coz me prekvapilo nejvice a dokonce je vyhodnejsi diky vyrazne vykonnejsimu CPU a predevsim Retine, nez MBAir verze 13″ odpovidajici konfigurace. 13″ MBPro Retina je v tuto chvili ve shodne konfiguraci nejlevnejsi variantou notebooku od Apple :-)

  • avatar
    01. 03. 2013 (08:17)
    Trvalý odkaz

    Samozřejmě je logické, že když se nějaký koncept osvědčí, najde se hromada firem, co ho hloupě okopírují a pak se najde někdo, kdo se pokusí do toho natlačit ještě o něco víc, jako teď Google v případě Pixelu. Každá taková inovace je pak jen a pouze ku prospěchu uživatelů, protože další verze opět přinesou nějaký posun. Samozřejmě o životaschopnosti a úspěchu ale nakonec rozhodnou uživatelé a tím pádem prodejní statistiky… Jsem docela zvědavý – jednak jak se bude Pixel prodávat, druhak jak/jestli zareaguje Apple v dalších generacích…

  • avatar
    12. 07. 2013 (13:02)
    Trvalý odkaz

    Jaroslav Sýkora, vy chcete do Macbooku instalovat Windows? xD. A kde seženete ovladače na HW? Základní desku, chipset. ..?

Komentáře nejsou povoleny.