Změny v Applu: Ive, Mansfield, Cue a Federighi povyšují, Forstall a Browett končí

Apple dnes vydal překvapivou tiskovou zprávu. Oznamuje v ní velmi překvapivé změny v představenstvu a především chystaný odchod Scotta Forstalla odpovědného za vývoj iOS.

V této tiskové zprávě Apple oznamuje změny v představenstvu, v rámci kterých získají Jony Ive, Bob Mansfield, Eddy Cue (více se o nich dozvíte z tohoto našeho článku) a Craig Federighi nové pravomoce ke svým stávajícím rolím. Oficiálním cílem těchto změn je snaha zajistit lepší spolupráci všech týmů ve společnosti působících.

Jony Ive bude mít na starosti uživatelské rozhraní napříč celou společností (tedy napříč všemi produkty) navíc ke své pozici vrchního designéra. Bude schvalovat a určovat vzhled všech grafických prvků jak v OS X, tak i v iOS.

Eddy Cue si přibere odpovědnost za Siri a Mapy společně s firemními on-line službami. To zahrnuje jak iTunes Store, tak i App Store, iBookstore i iCloud.

Craig Gederighi nyní povede jak iOS, tak i OS X vývojový tým. Bude dohlížet na to, aby společné funkce obou systémů využívaly ty nejnovější technologie a přinášely nejvíc uživatelského komfortu.

Bob Mansfield nyní povede novou technologickou skupinu, která bude kombinovat současné bezdrátové týmy napříč celou společností a bude posunovat inovace z této oblasti na vyšší úroveň. Tato organizace nyní zahrnuje také divizi polovodičů (tedy především procesorovou divizi), která má prý do budoucna velmi ambiciózní plány.

Naproti tomu společnost opouští John Browett, který do Applu přišel nedávno a měl na starosti síť firemních obchodu Apple Store. Prodejní tým bude nyní přímo podřízen Timu Cookovi.

Velkým překvapením je odchod Scotta Forstalla, který byl mnohými považován za nejvhodnějšího nástupce Steva Jobse. Forstall byl odpovědný za vývoj iOS zařízení a systému a můžeme jen spekulovat, zda za jeho odchodem stojí nezdařené uvedení na trh nové verze systému iOS 6, především problémy s tímto přechodem spojené.

Je však možné, ze Forstall opouští Apple na vlastní žádost. Ať tak či tak, jeví se v tuto chvíli jeho odchod jako velká chyba – je třeba mít na mysli, že iOS je Forstallovo dílo od samého počátku – byl to on, kdo přesvědčil Jobse, že operační systém pro iPhone nepostaví na základech Linuxu, ale že dokáží přizpůsobit OS X pro mobilní použití. Je to on, kdo stál za vším tím, jak dnes iOS vypadá a funguje.

Scott Forstall opustí Apple v průběhu příštího roku, do té doby se bude odpovídat přímo Timu Cookovi.

 

8 komentářů: „Změny v Applu: Ive, Mansfield, Cue a Federighi povyšují, Forstall a Browett končí

  • avatar
    29. 10. 2012 (23:06)
    Trvalý odkaz

    na druhe strane- Jony odpovedny i za design softwaru? konec falesnym kozenkam atd!… Skeuomorphism je dilem Forstalla

    iOS 7 dizajnovany Jonym… yes please!!!

  • avatar
    29. 10. 2012 (23:41)
    Trvalý odkaz

    Forstall byl mozna mnohymi povazovan za vhodneho kandidata misto Jobse, ale zjevne ani sam Jobs si nemyslel, ze to tak skutecne je. Jestli Ive pujde do human interface, tak je to jen dobre, jak pise lolo, smrt kozence, zazloutlemu papiru a dalsim zrudnostem, kterych se uz musim desit misty i na Macu.

    • avatar
      30. 10. 2012 (08:50)
      Trvalý odkaz

      Jenom aby to nedopadlo naopak. Příští generace OS X bude mít po vzoru iOS 20 ikon na obrazovce + 8 v docku a další budou po přesunutí na další celoobrazovkovou plochu. Rád bych se radoval ale mam strach (a jde to vyčíst i z prohlášení) že to nesmyslný přenášení GUI z telefonů na počítače, už nikdo nezastaví.

      • avatar
        30. 10. 2012 (10:38)
        Trvalý odkaz

        Přesně toto mě napadlo taky. Mně by se to na rozdíl od vás docela líbilo. Ani nevím jak, ale Launchpadu jsem přivykl a kdyby klasický Dock ze systému zmizel, ani bych si toho nevšiml.

      • avatar
        30. 10. 2012 (12:11)
        Trvalý odkaz

        Jestli tohle Apple udela, tak ja (a nejen ja) zatlacim slzu a od Mac OS odejdu. Apple se ale stale vyjadruje ve smyslu, ze nebudou delat kockopsa a tak jim zatim zkusim verit. Zanaseni nekterych prvku z GUI iOS je neprijemne, ale asi je to dan za uspech teto platformy. Nastesti to zatim neni drasticke a jeste to lze smele prehlizet.

        • avatar
          30. 10. 2012 (18:30)
          Trvalý odkaz

          Na to se hochu priprav, protoze jestli Win8 bude uspech (a to bude) tak OSX se potableti jakbysmet.

        • avatar
          03. 11. 2012 (22:21)
          Trvalý odkaz

          Je otázka, zda to bude takový problém… Já třeba Launchpad v OS X zatím nemusím, ale synátor ho užívá běžně. Přitom kluk není nějaký „tupý konzument“, naopak sám aktivně programuje atd., ale tohle mu prostě sedí. Zase se nesekejme na vlastní konzervativnosti – to máte stejné, jako když po nástupu Windows na PC spousta uživatelů dlouhá léta (někteří dodnes), prostě trvalo na správci souborů ve stylu Nortona s dvěma okny a nechápalo, že GUI ve stylu průzkumníka (či Finderu) může nakonec fungovat docela dobře… Ono by dobře udělané „mobilní GUI“ na desktopu nemuselo být marné.

  • avatar
    30. 10. 2012 (14:21)
    Trvalý odkaz

    …kazdemu, kto sa na iOS pozera od pociatku je jasne ze s vyvojom poslednej verzie (ios 6.0) nieci nie je v poriadku. Kazda s predoslich velkych verzii vzdy ios niekam dalej posuvala, pridavala realne nove veci. 6.0 nic zasadne neriesi ja osobne by som ju nazval 5.2. Cize podla mna to nie je iba o prusere s mapami, ako sa niekde pise, a aj vo vedeni Applu si konecne niekto uvedomil, ze smerovanie ios nie je OK a vymena managera je logickym krokom. Ci to je krok dobry ukaze cas…

Komentáře nejsou povoleny.