Sedm statečných, kteří stojí za úspěchem Apple

Přes ikonu Steva Jobse není mnoho vidět na výkonný tým, který stojí za současným úspěchem Apple. Jeho členové si však přehlížení rozhodně nezaslouží.

Apple není a při své velikosti ani nemůže být firmou jednoho muže. Přestože je Steve Jobs mediálně přijímán jako ikona a symbol celé jablečné společnosti, především v posledních letech více než kdy jindy za většinou strategických rozhodnutí stojí lidé z jeho okolí. Ty si však Steve Jobs osobně vybral (někteří z nich s ním přišli již z Nextu). Podařilo se mu sestavit kvalitní tým, který bychom vám dnes rádi představili.

Philip W. Schiller

Philip W. Schiller je viceprezidentem pro světový produktový marketing a je to on, který stojí za tím, jak my všichni Apple a jeho produkty vnímáme. Je to Schiller, který určuje, jak budou produkty Applu prezentovány a přijímány. Je to Schiller, který stojí například za povedenou reklamní kampaň Mac vs. PC. Podle zákulisních informací se Jobs v posledních letech o marketing vůbec nezajímá. Byl to Schiller, který v poslední době rozhodoval o uvedení a prezentaci takových produktů, jako byl iMac, MacBook, Safari, AppleTV nebo iPhone. Pokud si myslíte, že za rozhodnutím opustit Macworld a podobné velké konference stojí Jobs, mýlíte se. A víte například, že za dnes již legendárním ovládacím kolečkem u iPodů nestojí Jobs, ale právě Schiller?

Philip W. Schiller se narodil v roce 1960 ve městě Natick v Massachusetts, v roce 1982 získal bakalářský titul z biologie na Boston College a nedokončil studia angličtiny. V oblasti marketingu pracuje více než 27 let, z toho více než dvacet let přímo ve společnosti Apple na nejrůznějších pozicích. Před nástupem do Apple pracoval například ve společnostech Macromedia nebo FirePower Systems.

S Philipem W. Schillerem jsem měl možnost se jednou krátce setkat a byl to velmi příjemný a vstřícný člověk.

Scott J. Forstall

Scot Forstall je v poslední době na představování nových produktů vidět stále častěji. Zastává pozici viceprezidenta pro iPhone Software a stojí za strategickými rozhodnutími týkající se iOS. Je to on, který podle našich zdrojů stál za navrácením funkce přepínacího tlačítka na iPadu, přestože tuto možnost Jobs dříve vyloučil. Forstall vede tým, který rozhoduje o všem ohledně iOS a rozhoduje také o vzhledu a provedení uživatelského rozhraní, aplikací i dostupných freameworků. Časté nářky v diskusích nad „Proč nám Jobs nedá funkci XY“ by tak správně měla znít „Proč nám Forstall nedá funkci XY“.

Scott Forstall má 42 let a získal titul ze symbolických systémů a počítačové vědy na Stanford University. V Apple pracuje od roku 1997 a je člověkem, který vymyslel a navrhl uživatelské rozhraní Aqua pro dnešní Mac OS X (ano, on – ne Jobs) a až po Mac OS X verze 10.5 byl hlavním ideovým vůdcem celého projektu Mac OS X.

Jonathan Ive

Jonathan Ive je viceprezidentem pro produktový design a z jeho dílny pochází vzhled všech Apple produktů za posledních dvacet let. Je autorem původního barevného iMaca i současných iPadů, myší, klávesnic i MacBooků – zkrátka všeho, co od Apple můžete mít. Vzhled produktů vychází z jeho ateliéru (a jeho týmu), Steve Jobs jej poté později připomínkuje a společně s ostatními se podílí na vybírání toho nejvhodnějšího.

Jonathan Ive se narodil v roce 1964 v Chingfordu ve Velké Británii, má bakalářský titul z umění a čestný doktorát z Newcastle Polytechnics. Do Apple přišel v roce 1992 a od roku 1996 je plně zodpovědný za vzhled všech produktů a celý designerský tým.

Bob Mansfield

Pokud byste hledali člověka, který rozhoduje o tom, jaké komponenty budou v současných Macích, pak hledáte Boba Mansfielda. Je podřízen přímo Timu Cookovi a je člověkem, který stojí za myšlenkou MacBooku Air a dohlíží na celou současnou produkci včetně iMaců. O použití toho kterého procesoru nebo grafiky v Apple produktech rozhoduje právě Mansfield a jeho úkolem je volit hardware tak, aby poskytl operačnímu systému Mac OS X maximum prostoru za přijatelné náklady. Vývoj nového typu SSD disku v aktuálních MacBoocích Air je také jeho prací.

Bob Mansfield získal BSEE titul na The University of Texas v Austinu v roce 1982. V Apple pracuje od roku 1999 a do společnosti přišel jako viceprezident pro vývoj ze společnosti Raycer Graphics, kterou Apple v roce 1999 koupil. Ještě dříve byl Mansfield výkonným ředitelem SGI zodpovědný za návrh a vývoj nových typů procesorů této společnosti.

Ron Johnson

Byli jste někdy v některém z oficiální Apple Store obchodů a byli jste uchvácení jejich vzhledem, řešením, nápadem – no zkrátka vším? Tak to jste byli uchváceni prací Rona Jonsona. Ten je z pozice viceprezidenta pro retailový prodej otcem Apple Storů a tím, pod který více než 300 v současnosti provozovaných obchodů spadá. Známé Genius bary – pulty, u kterých vám odborníci poradí s vašimi problémy – jsou jeho nápadem.

Ron Johnson získal titul M.B.A na Hardware University a bakalářský titul z ekonomie na Stanfort University. Do Apple přišel v roce 2000 a má více než dvacet let zkušeností z retailového prodeje, pracovat například ve společnosti Target Corporation a byl zodpovědný za chod obchodů Target Stores.

Bertrand Serlet

Vše softwarové, co pouští Apple, tvoří tým, který vede a řídí právě Bertrand Serlet. Podle dostupných informací je to právě on, kdo kontroluje výstupní kvalitu sotwarových produktů. Není tedy na místě naříkat, proč Jobs pustil ten a ten software ven v tom a tom stavu – je to Bertrand Serlet, který má toto na starosti a je bláhové se domnívat, že Jobs provádí výstupní kontrolu aplikací nebo aktualizací.

Bertrand Serlet nastoupil do Apple v roce 1997 jako jeden z hlavních architektů Mac OS X a který vymyslel mnoho technologií použitých v tomto systému. Dříve pracoval na obdobných pozicích ve společnostech Xerox PARC, odkud přešel v roce 1989 do Jobsovy společnosti NeXT. Je držitelem doktorského titulu z počítačových věd na univerzitě Université Paris-Sud 11 v Paříži.

Jeff Williams

Zdánlivě posledním ve vývojovém řetězci Apple stojí Jeff Williams, přesto však patří mezi velmi významné postavy. Jedná se o člověka, který je zodpovědný za komponenty, které se objeví ve finálních Apple produktech. On rozhoduje, jaký typ obrazovky a od jakého výrobce se objeví například v novém iPhonu a dohlíží na to, aby kvalita tohoto dílu byla na co možná nejvyšší úrovni. Pokud vám na MacBooku žloutnul při používání horní kryt, nemohl za to Jobs ale Williams. A pokud vám retina přijde úžasná, má na tom svůj podíl také on.

Jeff Williams dosáhl na bakalářský titul ze strojírenství na North Carolina State University a titul M.B.A na Duke University. V Apple pracuje od roku 1998, z toho na současné pozici je od roku 2004 a je hlavní člověk, který byl zodpovědný za uvedení iPhonů a nových iPodů touch na trh a nadále ovlivňuje jejich vnitřní komponenty.

Dobrý tým je základ

Ve vedení Apple najdete ještě další osoby, jako je například finanční ředitel Peter Oppenheimer a další, my jsme se však rozhodli zvolit pouze ty, kteří přímo ovlivňují produkty společnosti Apple. Naším cílem bylo přestavit tyto osoby, které – přestože jsou pro směřování Apple velmi důležité – nejsou tak často v hledáčku novinářů, jako Steve Jobs. Chtěli jsme ukázat, že za spoustou převratných nápadů a technologií nestojí Jobs, ale právě lidé z tohoto výkonového týmu. Steve Jobs je ten, který pak tyto nápady mistrně předvede na pódiu při některé ze svým legendárních Keynote a obecně přijímaný mediální obraz mu je nepřímo přiřkne coby tvůrci.

Tím nechceme jakkoli zlehčovat zásluhy Jobse na současném směřování Apple, jen informujeme, že ne za vším v Apple stojí osobně právě on, jak je často vnímán.