Apple novinky: 43. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý třetí týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

Apple navýšil ceny aplikací v App Storu

Apple snad poprvé od vzniku obchodu App Store upravil ceny aplikací. Zdražování jsme se dočkali už u Retina iPadu a dále všech ostatních výrobků počítače nevyjímaje. Apple odůvodňuje tento nepopulární krok slabým kurzem eura vůči dolaru. Aby si firma zachovala marže, navýšila ceny v eurech o patřičné hodnoty. Níže předkládáme přehlednou tabulku:

  • Tier 1: 0,79 € => 0,89 €
  • Tier 2: 1,59 € => 1,79 €
  • Tier 3: 2,39 € => 2,69 €
  • Tier 4: 2,99 € => 3,59 €
  • Tier 5: 3,99 € => 4,49 €
  • Tier 6: 4,99 € => 5,49 €
  • Tier 7: 5,49 € => 5,99 €
  • Tier 8: 5,99 € => 6,99 €
  • Tier 9: 6,99 € => 7,99 €
  • Tier 10: 7,99 € => 8,99 €

Stanovisko ke zdražení necháme na vás samotných.

Některé Apple Story nabízí výměnu iPadu 3 za iPad 4

Podle serveru CNET se mnoho zákazníků, kteří zakoupili své iPady těsně před uvedením nového modelu (v pořadí čtvrtého), cítilo podraženo. Apple totiž tentokrát výrazně zkrátil svůj typický roční cyklus, aby stihl Vánoční období (a rovněž podpořil rozšíření konektoru Lightning). Proto se nespokojení uživatelé rozhodli své iPady vrátit a nečekaně v mnoha případech bylo jejich žádostem vyhověno. Nejen že šlo vrátit iPad už měsíc zakoupené, ale dokonce jim vyměnili jejich měsíc „starý“ iPad 3 za iPad 4. Tato nabídka však není oficiální a ne ve všech Apple Storech se ji vedoucí rozhodli zavést.

Apple aktualizoval Final Cut Pro X na verzi 10.0.6, přichází zásadní změny

Apple minulý týden vydal velký update pro svůj profesionální střihový program Final Cut Pro X. Ten přináší mnoho zásadních oprav a změn, po kterých volali rozhořčení uživatelé již dlouho od vydání programu. Cupertinští prosby vyslyšeli a vyšli žadatelům vstříc. Mezi nejzásadnější novinky můžeme jistě zařadit nástroje pro úpravu vícekanálového zvuku, duální náhledy, MXF Plug-in a velké množství dalších.

Final Cut Pro X je k dispozici za 299,99 dolarů na Mac App Store.

Necertifikované příslušenství pro Lightning konektor již na internetu

Minulý týden jsme vás informovali o schůzce Applu s výrobci příslušenství. Jablečná firma si chce více pohlídat tyto dodavatele příslušenství třetích stran, a proto je v novém konektoru Lightning zabudována ochrana. Ta by měla zabránit ve využití necertifikovaného příslušenství. Jenže čínští hackeři tentýž týden ochranu prolomili a dnes již lze sehnat první kusy neoficiálního příslušenství s Lightning konektorem.

Lidé hromadně prodávají iPady třetí generace

S uvedením čtvrté generace zažívají různí přeprodejci pravé žně. Majitelé první generace s Retina displejem jsou totiž zklamáni z uvedení novější verze, která přináší nejen dvojnásobný výkon, ale rovněž i Lightning konektor. Snaží se tudíž zbavit této „staré“ generace, aby si opatřili potřebný obnos na nový model. Podle informací serveru Gazelle.com narostla nabídka iPadů 3 o 1 000 % už během Apple Keynote. Zvažujete i vy přechod na nový model?

První benchmarky nového Macu mini

Některé servery již mají k dispozici nové Macy mini a s tím přichází i první testy nejmenších jablečných počítačů. Všichni chválí přítomnost 4GB 1600MHz RAM (často slovy „díky bohu“). Nárůst výkonu však není nijak drastický, porovnáváme-li jej s předchozí generací. Čtyřjádrová varianta ale dohání profesionální počítač Mac Pro model 2010 nebo Xserve.

iFixit rozebrali 13“ Retina MacBook Pro

Tradiční rozebrání jablečného stroje „až na dřeň“ tentokráte přineslo pár zajímavých odhalení. Velkým rozdílem oproti 15“ modelu je umístění Flash úložiště pod skleněný trackpad. Baterie tudíž ustoupila do stran a byla rozdělena na čtyři části. Baterii bude těžké vyměnit a nejen ji. Ostatně i proto získal 13“ Retina model index opravitelnosti 2/10 (což je na druhou stranu o bod více, než u patnáctky). Trend má však jasný směr – vytvářet zařízení „na jedno“ použití.

Apple údajně spustí hudební online službu na počátku roku 2013

Bloomberg tvrdí, že Apple připravuje novou online hudební službu na příští kvartál. Podle něj jablečná firma vyjednává s vydavateli o zahájení internetové hudební služby, kterou bude podporovat vkládaná reklama. Do projektu by měli vstoupit významní hráči na trhu jako Vivendi, Universal, Warner a Sony. Podle CNETu jednání probíhají i nadále. Apple totiž chce nabídnout určité procento ze zisku na reklamách, ale nahrávací studia chtějí více. Apple chce navíc jasně konkurovat zavedené službě Pandora. Ta však bojuje s různými omezeními a nemůže uživatelům nabídnout plně přizpůsobitelné playlisty a další. Cupertino chce službu ve všech směrech překonat.

Zákazníci v iMacech již nechtějí Blu-Ray

Podle Philla Schillera už zákazníci nechtějí Blu-Ray mechaniky v jablečných počítačích. To nepřekvapuje, vždyť Apple postupně upouští od jakýchkoli optických médií ve všech svých zařízení. Ještě v roce 2010 byl tehdejší CEO Steve Jobs neustále bombardován dotazy na dostupnost Blu-Ray mechanik v iMacích. Steve všechny odpálkoval s tvrzením, že optická média postupně vymizí a nahradí je stahovatelný obsah z internetu. Nyní po dvou letech vidíme naplnění této vize. Pro ty, kteří mají stále potřebu pouštět optická média lze najít patřičné mechaniky přes USB 2.0/3.0 nebo Thunderbolt.

Jachta Steva Jobse vyplula z Nizozemí

Steve Jobs se nezajímal pouze o počítače, ale rovněž byl uchvácen i jachtami. Na jedné takové spolupracoval s francouzským designérem Phillippe Starckem. Společně navhrli jachtu, kterou postavila nizozemská společnost Feadship. Jachta byla zmíněna i v oficiální biografii Jobse od Waltera Isaacsona. Práce na lodi započaly už v roce 2009, avšak dokončena byla až letos po Jobsově smrti. Jachta byla pokřtěna „Venus“ a o její provoz se stará sedm 27“ iMaců. Při délce až 80m tvoří úchvatný designérský kus. První plavby se zúčastnila pozůstalá Jobsova rodina.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu