Lightning konektor: zajímavé změny pod kapotou

Nový konektor, jenž nahradil dosluhující Dock Connector, si již vysloužil mnoho kritiky. Nejen díky zaříznutí veškerého příslušenství vyráběného pro starší variantu, ale také díky ne zrovna bleskové rychlosti.

Avšak právě to nejzajímavější se odehrálo hluboko pod kapotou. Původní Dock Connector byl vybaven 30-ti piny, kdežto nová verze jich má pouze 8. Dále do vínku velmi užitečnou vlastnost a to, že jej můžete zasunout z obou stran. Není tedy nutné kontrolovat piktogram značící tu správnou. Proč ale Apple nezvolil standard micro-USB využívaný ostatními výrobci?

Odpověď není zcela jednoduchá. Jeden z vývojářů, Rainer Brockerhoff, zkoumal nový Lightning velmi podrobně. Za víkend pak sestavil úvahu, která by mohla přinést vysvětlení.

Apple již na iPhone 5 Keynote zdůrazňoval flexibilitu nového konektoru za použití minima pinů. Brockerhoff předkládá vodítka, která naznačují přítomnost chytré elektroniky přepínající mezi různými režimy připojení podle dané situace:

  • Zařízení sleduje délku zasunutí všech pinů k detekci polohy vsunuto / vysunuto.
  • Piny jsou neaktivní do doby úplného vsunutí. Poté přijmou budící signál přímo z čipu na konektoru. Tím se vyvarují nebezpečné stavy při částečném zasunutí.
  • Řadící čip dodává informaci zařízení, v jakém stavu se konektor nachází. Čili zdali posílá energii do připojeného zařízení (příslušenství) anebo je v režimu nabíjení.
  • Zařízení může přepínat piny mezi SoC datovými nebo napájecími obvody jak je potřeba.
  • Jakmile elektronika vše nastaví, řadič dostane digitální signál z SoC a převede je na patřičný druh sériového / paralelního, ADC / DAC nebo cokoli jiného je potřeba na konci adaptéru nebo kabeláže. Může dokonce i překódovat tyto signály na jiný formát bez šumu. Případně dokonce převést na optický signál. Vše flexibilně.

Server Double Helix Cables se podělil o analýzu mapující rozmístění a popis jednotlivých pinů na obou stranách konektoru ukazujíce jejich schopnost přizpůsobivosti.

Vezměme například pin 2. Je průběžný, elektricky se spodním pinem 2. Tudíž když je zapojen vrchní pin do iPhonu, spodní si přehodí funkčnost.

Tato flexibilita by mohla vysvětlovat cenu adaptérů ze starších konektorů Dock Connector na nový Lightning. Kvůli kompatibilitě s dynamickými vlastnostmi Lightningu musí adaptér odrážet příslušné vlastnosti a není tak úplně jednoduchou redukcí.

Lightning tedy pod kapotou přináší mnohem více změn, než se dalo čekat. A to i přes použití „zastaralé“ verze USB 2.0. Nezbývá než počkat, zdali potenciál využijí i výrobci příslušenství.

Zdroj: MacRumors