Tim Cook na konferenci D10: co zajímavého jsme se dozvěděli?

Letošní konference All Things Digital přinesla rozhovor s Timem Cookem, současným CEO Apple. Walt Mossberg a Kara Swisher vyzpovídali ředitele jablečné společnosti a my přinášíme jeho shrnutí.

[HTML1]
Záznam z rozhovoru z oficiálního kanálu Wall Street Journal

Apple, Steve Jobs

Cook zdůraznil, že práce v Applu jej naplňuje. Nejen díky práci na úžasných produktech (o kterých samozřejmě nemohl mluvit), ale díky kultuře společnosti samotné. Necítí se však v pozici náhrady za vizionáře Steva Jobse. Ten byl jen jeden a nehradit jej nelze. Každopádně chce naplnit své poslání – být skvělým CEO pro skvělou společnost.

Neopomenul také pracovníky samotné firmy – označil je za nejchytřejší a nejinovativnější mozky na světě (v originále „the most smartest and innovative“ tedy stejné motto, jaké používá IBM – pozn. Red.).

Velmi dlouhý proslov věnoval ikoně Steva Jobse. Popisoval jeho genialitu, vizionářství, cit pro design a schopnost mít správné lidi na správných místech. Zmínil se rovněž o dlouhých rozhovorech, jenž spolu vedli a také o tom co jej Jobs naučil o vedení firmy i obdiv k němu.

Na závěr se přesně ve stylu Jobse pustil do kritiky PC výrobců, zazněla jména Compaq, Dell a samozřejmě IBM.

Krátce padla zmínka i o růstu firmy na mezinárodním trhu. Úspěch se přičítá fenoménu iPodu a nyní zejména iPadu. Cook je nadšený z nových trhů jako latinská Amerika, středo-východ, Rusko a konec konců i východní Evropa (kam pohledem byznysu spadáme i my – pozn. Red.).

Apple se snaží podporovat rovněž ekologické aktivity a charitativní (například můžeme jmenovat červené Smart Covery v rámci příspěvku pro Červený kříž – pozn. red.).

Patenty, Čína a odpovědnost firmy

Logicky, ačkoli je Apple inovativní firmou udávající směr v nových trendech týkajících se nejen technologií, má potřebu chránit své know-how. Cook hájil politiku soudů, kdy vidí nutnost bránit duševní vlastnictví Applu před ostatními firmami.

„The worst thing in the world that can happen to you if you’re an engineer and you’ve given your life for something is for someone to rip it off and put their name on it.“

„Nejhorší věc na světě co se může stát je, když jste inženýr a zasvětíte svůj život pro něco a někdo jiný vám to uzme a přidá k tomu své jméno.“

Apple prý nechce trestat ostatní firmy, jenž respektují technologie jím vyvinuté a platí příslušné licenční poplatky. Naopak, rád své technologie nabídne ostatním. Avšak bezostyšné zloděje, kteří kopírují bez sebemenší známky o inovaci, prostě potrestat musí.

Cook ale slibuje, že to Apple nezabrání v dalších inovacích a vývoji. Rád by všechny spory ukončil.

Co se týče úniků modelů z továren, chce přitvrdit v kontrole firemního tajemství. Problémy však působí externí dodavatelé komponent.

Na druhou stranu chce Cook transparentní firmu. Proto nyní Apple vydává různá oznámení mnohem pravidelněji, než tomu bylo kdysi. Posun k měsíčním zprávám je tomu důkazem.  Přikládá i fakt, že Apple zaměstnává 700 000 lidí a hlásí souvislé věci s nimi spojené.

Téma dostalo štiplavou náplň po otázce, zdali bude někdy nějaký produkt vyroben čistě v USA? (známé „Designed by Apple in California. Assembled in China“ –  pozn. red.)

Cook se proti tomuto výroku ohradil. Vždyť přece sklo pro iPhone dodává továrna z Kentucky a to pro celý svět. Do protikladu staví pak množství montovacích továren a dělníků v USA a v Číně.

Přitom v USA přece vzniká zásadní náplň všech Apple zařízení – Aplikace. Pokud byste chtěli zjistit počet lidí a firem inovujících software na PC, našli byste možná nějaký ten pár. Ale pokud byste chtěli zjistit množství vývojářů mobilních aplikací v USA, nestačil by vám ani pár fotbalových stadionů (otázka, zdali každá aplikace je opravdu inovativní – pozn. red.)

iPhone, Siri, Apple TV

Cook zdůraznil, že na současném trhu se vyskytují pouze dva dominantní operační systémy iOS a Android, pomineme-li startující Windows Phone a tápající RIM s jeho byznys sférou. Zatímco druhý jmenovaný Android dostal do vínku chaos různých modelů a tím i hardwarových konfigurací – logicky tudíž má nekvalitní aplikace. Kdežto iPhone je skvělý smartphone s odladěným  App Storem nabízejícím skvělé aplikace.

 We have one phone with one screen size and one resolution, and so it’s pretty simple if you’re a developer.“

„My máme jeden telefon s jednou velikostí obrazovky a rozlišením, tudíž jestliže jste vývojářem, vše je snadné.“

Připustil však, že trh je neskutečně dynamický a nečekaná změna může přijít téměř kdykoli.

Když přišla řeč na Siri, byly nenápadně poodhaleny náznaky rozšíření. Jelikož je Siri pro Apple stěžejní funkce, chce ji zdokonalit a nabídnout co nejširšímu spektru zákazníků. Apple chystá další novinky, které se dozvíme již za pár týdnů (zřejmě na hlavní keynote WWDC – pozn. red.).

Cook rovněž zdůraznil stoupající oblibu Apple TV. Zatímco loni firma prodala 2,8 milionů kusů, letos je to už 2,7 milionu a to jsme teprve v půlce roku. Jako hlavní příčinu úspěchu vidí Full HD filmy v Cloudu. Lidé mění pohled na své televize a mění návyky používání.

Sociální sítě, herní konzole

Podle vyjádření samotného Cooka má Apple s Facebookem dobré vztahy. A prý máme zůstat naladěni, výsledky práce teprve přijdou.

„But just because you have different views doesn’t mean you can’t work together.“

„Když máte odlišný pohled na věc tak to ještě neznamená, že spolu nemůžete spolupracovat.“

Apple nechce vytvářet žádné nové konkurenční sociální sítě (na rozdíl od Microsoftu a jeho pokusu jménem Socl – pozn. red.). Ovšem cítí potřebu uživatelů sdílet své zážitky na těchto sítích. Proto integrují Twitter do iOS a nově i do OS X.

Nejistá budoucnost visí nad sítí Ping propojenou s iTunes Store (která je dodnes dostupná pouze v omezeném množství zemí – pozn. red.). Ačkoli si našla své uživatele, nepřinesla až takový úspěch. Cook se nevyjádřil nad její budoucností.

Ačkoli Apple již sociální vyžití nabízí. Cook zmínil spuštěné Game Center v iOS a jeho chystanou verzi v OS X. Ideální kapesní konzolí pak bývá iPod Touch, podle samotných zákazníků a jejich způsobu používání tohoto iPodu. Dle slov Cooka Apple nezajímá tradiční hraní, tedy na dospělých konzolích. Potenciál však vidí právě v kapesní zábavě.

iPad & Mac

Zde se Apple vrhl na nový segment trhu, jenž právě iPad definoval. Nikoli tradiční a nepřívětivé tablet PC, ale tablety jak je známe nyní. Ačkoli si Cook nemyslí, že tablety dosáhnout neskutečného boomu a vytlačí tradiční počítače. Přesto si rychle razí cestu k uživatelům a ti na svých počítačích tráví méně a méně času.

Při otázce, zdali iPad částečně nekanibalizuje prodeje Maců, odpověděl – mírný úbytek nevadí.

„We’re never going to make the most personal computers. I don’t see that. But we are going to continue to make the best.“

„Nikdy nebudeme mít největší podíl v osobních počítačích. Ale budeme pokračovat ve vytváření těch nejlepších.“

Jako hloupá a nefunkční mu přijde současná vlna „tableto-počítačů“. Cook si předkládá, že větší smysl dávají tyto kategorie odděleně a ne dohromady, kdy na jednom zařízení nemůžete pohodlně vykonávat ani jednu z činností.

A tímto odstavcem bychom shrnutí zakončili. Budeme rádi, když se v diskuzi podělíte o vaše dojmy.

Zdroje: Macworld | AppleInsider

3 komentáře: „Tim Cook na konferenci D10: co zajímavého jsme se dozvěděli?

  • avatar
    31. 05. 2012 (09:22)
    Trvalý odkaz

    „We have one phone with one screen size and one resolution, and so it’s pretty simple if you’re a developer.“ – a teď má ukázat iPhone s jinou velikostí displeje a jiným rozlišením?

    • avatar
      31. 05. 2012 (10:42)
      Trvalý odkaz

       No jo, ale o kousek později připustil, že nečekaná změna může přijít kdykoli, tak teď těžko říci…

  • avatar
    01. 06. 2012 (13:26)
    Trvalý odkaz

    Podlemě je to s tím 4″ displejem celý nesmysl, proč sebou tahat takový pádlo ? Pokud by konečné rozměry telefonu zůstaly stejné ok, ale pokud se celkově zvětší celý telefon tak je to podle mě šlápnutí do ….., nemluvě o komplikacích s programováním aplikací. Vytřel by jím zrak, kdyby dokázali nějakým způsobem emlulovat rozlišení starších aplikací 3,5″ na 4″ ale tomu moc nevěřím.

Komentáře nejsou povoleny.