M107 USB Midi Drum Kit: bicí pro hrátky v GarageBandu [Zkušenosti]

Taky jste v dětství snili o vlastní bicí sestavě? O tom, že z vás jednou bude slavný bubeník a fanynky při vašich sólech budou šílet stejně jako u Johna Bonhama z Led Zeppelin nebo Larryho Mullena z U2?

A taky vaše sny končily u nechápavých rodičů, kteří by společně se sousedy něco takového nestrpěli? Teď si můžete alespoň první část snu splnit díky jednoduché hrací podložce, která nahradí celý bubenický set. Ten navíc nebudete muset převážet v dodávce, ale nosit srolovaný v brašně s Macbookem.

Po rozbalení z krabice neucítíte omamující vůni, na kterou jsme si zvykli u jablečných výrobků, ale aroma starých pneumatik či ztrouchnivělé gumy. Již to dává napovědět materiál, z jakého je celá podložka vyrobena. Jedná se o půlcentimetru tlustou pryž s matným povrchem. Na něm je rozmístěna šestice bílých hracích ploch, jež simulují všechny nejdůležitější bubny v bicí soustavě. Najdete zde tedy dva netypicky tvarované činely, dva tom tomy, kotel a virbl. Abyste o své nové bicí soupravě mohli dát vědět sousedům, nechybí ani pedál basového kopáku. A vedle něj samozřejmě musí být i pedál hajtky. Výrobce nezapomněl ani na paličky, které jsou vyrobené z plastu a zmenšené úměrně k velikosti bubnů.

Instalace na Macu probíhá naprosto jednoduše. Hned poté, co najdete volný USB konektor, je vlastně hotovo. Bubny jsou detekovány jako standardní MIDI zařízení a je možné je ihned použít.

Nezbývá tedy nic jiného než spustit geniální Garageband. V základu v něm najdete rockový bubenický set, po stáhnutí zbývajících nástrojů se však nabídka rozšíří o několik dalších – jazzový, popový nebo třeba hiphopový. Už tedy stačí pouze výběr oblíbeného žánru a vaše odkládaná bubenická kariéra může začít.

Asi jedinou slabinou, na kterou si musíte zvyknout, je aktivní plocha bubnů začínající asi půl centimetru od kraje bílých ploch a také neustále se posunující pedály, které kloužou po podlaze. Nebude však velkým problémem je zafixovat. Jinak jsme si s bicí USB sadou užili do sytosti. Určitě poskytne větší a reálnější možnosti než třeba bubny v Garagebandu na iPadu.