Proč vypadá údajný nový iPhone na každé fotce trochu jinak?

Všechny specializované Apple servery žijí novou událostí – na internet se dostaly fotografie, o kterých se předpokládá, že jde o dosud nevydaný model iPhonu. Ano, už zase.

Ano, záměrně se vyhýbáme tvrzení, že jde o tolik očekávaný nový iPhone. Ačkoli téměř jistě nejde o podvrh ve Photoshopu, bystrá komunita si povšimla až příliš mnoha zajímavostí.

Nová várka tajných fotek

Fotky smartphonu se vyskytují ve dvou verzích – černé a bílé. Na první pohled nepostrádají důvěryhodnost. Obsahují jak tradiční prvky, jako jsou loga či sériová čsla, tak ovšem pár divokých novinek dosud u iPhone nevídaných. Nejprve si však prohlédněte fotky přebrané z níže odkazovaných zdrojů:

Krom kovové zadní stěny s plastovým spodním a vrchním dílem (patrně pro zlepšení příjmu GMS/UMTS/LTE signálu a WiFi), jste si určitě povšimli přesunu 3,5 mm jacku do spod těla. Tuto neobvyklou změnu zažil již iPod Touch. Další novinkou jsou pak reproduktory s viditelným velmi výrazným mřížkováním. K zjevně opět větší čočce fotoaparátu přibyl LED blesk.

Ovšem hlavní rozruch způsobil (pracovně nazvaný) mini Dock Connector. Opravdu se Apple chystá na přechod od tradičního konektoru a zahodí tak veškeré existující příslušenství? Zapálení diskutéři dokonce vymysleli teorii o micro USB konektoru, který před nějakým časem nařídila Evropská komise, jakožto standard pro veškeré nabíjecí adaptéry. Ovšem jak se dočtete dále, není vůbec jisté, zda tento typ menšího konektoru nakonec bude také ve finální verzi produktu.

Když se podíváme na displej, opravdu vypadá větší. Ale nikterak zásadně. Nahrává to spekulacím o 4“ palcové úhlopříčce. Na druhou stranu však může jít také o stále stejný displej a jen dojde ke zmenšení těla telefonu případně ke změně proporcí.

Jako reálné se tedy jeví použití unibody technologie, známé z počítačů. Lícování hran a zadní kryt postrádají zbytečné předěly – vypadá tak elegantnější než kdy dříve.

Zůstaňme skeptičtí (ale jen trochu)

Naši skepsi jsme si nechali až na samotný závěr. S blížícím se datem očekávaného představení nového iPhonu (zahájení prodejů lze opět očekávat na podzim letošního roku, aby měl Apple žhavou novinku především ve velmi prodejně silném předvánočním období) se podobných informací bude objevovat stále více. Ne u všech je však na místě propukat v nadšené výkřiky typu „Další fotky nového iPhonu“. Kdepak, historie nás totiž učí opaku. A také vám dlužíme vysvětlení toho, proč se od sebe fotografie z různých zdrojů trochu odlišují.

Před každým významným uvedení nového Apple produktu se objevuje mnoho zaručeně ověřených informací o tom, co bude tento produkt obsahovat a jak bude vypadat. Objevují se zaručeně originální kryty, kusy těl i tajné fotografie. Jejich úspěšnost – tedy fakt, že finální produkt bude vypadat podle nich – je však historicky minimální. Je to tak u všeho: kolik generací zpětně se objevovaly fotky iPodu touch se zadní kamerou a stále jsme se jí nemohli dočkat? A pak hle: o generaci později, než se očekávala, zde byla.

Za vším je totiž sám Apple. Je známé, že Apple každý ze svých produktů vyvíjí hned v několika různých prototypech, z nichž mnohé dostávají k dispozici externí výrobní organizace. Bývá běžné, že například nový iPhone existuje ve dvou či třech finálních verzí a u všech se vyrobí ověřovací série. Série, na které se vyzkouší především možnosti výroby a expedice. Jde o stav, kdy všechny tyto dvě nebo tři varianty jsou finálním produktem, ale pouze jeden z nich se skutečně dostane na pulty obchodů a na plátno při Keynote. A můžeme si třeba myslet, že je to ta nejepší varianta (anebo ta, kterou je nejlevnější vyrobit).

V průběhu této ověřovací výroby nebo následné likvidaci těchto kusů se může stát, že se nějaké fotografie některých prvků dostane na světlo světa. Také modely ostatních A protože se tyto ověřovací série vyrábí v Asii, objevuje se většina těchto informací nejdříve na stránkách asijských diskusních fór.

Vždyť vzpomeňme si například na informace před vydáním výrazně přepracovaného iPhonu 4: přestože jsem viděli stále stejné tělo, na některých fotkách byly viditelné šroubky ve spodní části, na některých ne. Na některých byly viditelné pásky mezi anténami, na jiných ne. Nebo první iPad mohl mít dva Dock konektory, i tuto možnost Apple zkoušel.

Vsadil bych se tedy, že se skutečně díváme na velmi pozdní prototyp příštího iPhonu právě z některé ověřovací série. Nedá se ale říci, zda jde právě o tu sérii, která se nakonec dostane do výroby, nebo ne. Je však pravděpodobné, že finální vzhled se nebude příliš lišit – modely z ověřovacích sérií se liší pouze v detailech více či méně usnadňujících výrobu a následnou kompletaci.

Zdroje: 9TO5Mac | MacRumors | 9TO5Mac | MacRumors

12 komentářů: „Proč vypadá údajný nový iPhone na každé fotce trochu jinak?

  • avatar
    30. 05. 2012 (06:56)
    Trvalý odkaz

    Nevypadá to vůbec špatně!!! 

  • avatar
    30. 05. 2012 (07:06)
    Trvalý odkaz

    Evropská komise nenařídila žádný standard micro USB konektoru, jakožto standard pro veškeré nabíjecí adaptéry.

    Existuje doporučení pro výrobce , které není právně závazné co já vím. Je to jen další blbost z hlav zelených mozků, protože se tím prý ušetří za nabíječky.

  • avatar
    30. 05. 2012 (07:45)
    Trvalý odkaz

    Stejnak bude vypadat úpo stejně jako 4S :)

  • avatar
    30. 05. 2012 (08:10)
    Trvalý odkaz

    Nechce se mi moc věřit, že by byl oproti iPhonu 4/4S tak škaredý.

    • avatar
      30. 05. 2012 (18:07)
      Trvalý odkaz

      přesně tak, vůbec se mi nelíbí spodek telefonu, ale je pravda, že když unikly první fotky 4ky, tak sem se k tomu stavěl úplně opačně než dneska :D

  • avatar
    30. 05. 2012 (11:48)
    Trvalý odkaz

    Vzpomeňte si, jak unikly fotografie „ukradeného“ iPhone 4, jak všichni (včetně mě) nevěřili, že to je iPhone, ale jen nějaká čínská kopie, protože vypadala uboze. No hle, co udělá světlo a jeden dobrý keynote, jeden iPhone 4 mě hřeje v kapse. :) Nechme se překvapit, vždyť o tom to je… ;)

  • avatar
    30. 05. 2012 (17:32)
    Trvalý odkaz

    Vypadá to extrémně hnusně, proto bych řekl, že tohle do prodeje nepůjde. Ale kdoví.

  • avatar
    30. 05. 2012 (18:26)
    Trvalý odkaz

    Já  bych vyjímečně nařízení EU uvítal a USB konektor opravdu zavedl všude kde se dá. Dobíjecí kabel má dnes každy a proto je super, že lze téměř kdekoliv dobíjet.

    • avatar
      31. 05. 2012 (05:50)
      Trvalý odkaz

       Mini nebo micro USB konektor by byl super pro telefony cca před prvním telefonem iPnone.

      Pro různé a náročné architektůry uvnitř aktuálních smartphonů a to bez ohledu na OS jaký to používá je již nedostatečný.  Najděte si technické specifikace standard USB a Apple iphoneipod konektoru. Přišel by jste o naprostou většinu mediálních funkcí.

      Nejrozumnějším řešením je za současného stavu redukce jen pro napájení. A stejně výsledek je ten, že na některých nabíječkách by se to nechtělo skoro nabíjet . Architektura USB má totiž z pohledu stabilního a výkoného zdroje dost nevhodné parametry. Lítá vám tam napětí , proud  a máte to sdílené, může Vám to „usnout“.

      Původní myšlenku ekologicky šetrnější nabíječky a menší ekologcké stopy Vám to opět nenaplňuje. Tohle se netýká jen iPhoneiPod ale obecně všech nových smartphonů.

  • avatar
    31. 05. 2012 (12:24)
    Trvalý odkaz

    Skarede jsou vsechny verze : 1,2, 3, 4 4S, 4a 4b 4c New i NewNew …

  • avatar
    31. 05. 2012 (18:36)
    Trvalý odkaz

    A co když ten konektor je Thunderbolt?

Komentáře nejsou povoleny.