Thunderbolt přichází na PC, nabídne totéž co na Macu?

Thunderbolt nyní konečně s novou generací procesorů od Intelu Ivy Bridge přichází i na PC. S tím se všichni můžeme těšit na rozšíření tohoto rozhraní a postupný pokles cen příslušenství.

Proč se zaměřujeme právě na Thunderbolt? Díky spojení PCIe a DisplayPortu v jeden jediný konektor s rychlostí 20Gbps (10Gbps uplink a downlink) přichází nové možnosti. Kdysi, když jste chtěli rozšířit váš notebook o PCIe kartu (například LAN, audio, další úložný prostor, apod.) většinou jste museli zařízení fyzicky do notebooku vložit, například pomocí ExpressCard slotu, nebo samotnou kartu namontovat do vašeho počítače. Díky Thunderboltu tato potíž odpadá.

Ideálním zařízením demonstrujícím možnosti Thunderboltu je Apple Thunderbolt Display. Krom možností monitoru jako takového, disponuje schopnostmi samotné dokovací stanice. Ve výbavě nechybí Gigabitový Ethernet, FireWire 800, audio nebo USB porty, a to vše díky jednomu Thunderbolt konektoru.

Server Anandtech se podíval na zub nové základní desce od MSI Z77A-GD80 vybavené právě novou generací procesorů a také porty.

Ačkoli zřejmě na klasických desktopech boom Thunderboltu nezažijeme (díky jejich modulárnosti a konec konců nutnému přidání samotného čipu o nízké marži, ačkoli ASUS připravuje přídavné karty), můžeme očekávat velké nasazení v oblasti notebooků a zejména ultrabooků.

MSI Z77A-GD80 je plně vybavená základní deska obsahující širokou škálu portů a možností pro přídavné karty. Podporuje také Crossfire AMD/ATi karet a SLI NVidia karet. Krom nativních USB 3.0 obsahuje plnou paletu Intelem vyráběných modulů (například LAN).

Ovšem to, proč se o desce zmiňujeme, je právě její integrace Thunderboltu. Když sečteme VGA, HDMI a TB máme k dispozici tři grafické výstupy.

Anandtech se tedy vrhl na otestování možností. Připojil k Apple Thunderbolt Display k desce spolu s několika externími úložišti. Výsledek můžete vidět na videu.

[HTML1]

A zjistil jeden podstatný zádrhel. Zatím co na Macu jste běžně zvyklí (pokud jej ovšem používáte a máte-li s čím) z Thunderboltu zařízení odpojovat a připojovat obdobně jako u USB (praktika známá pod názvem Plug & Play). Bohužel, ve Windows je nutné při každé výměně zařízení provést restart systému. Apple měl zjevně čas a zapracoval na podpoře této vlastnosti. K dispozici tak v systému máme zabudovány příslušné ovladače. Jelikož se ale na platformě PC jedná o horkou novinku, nebyl zatím příslušný software zřejmě dostatečně odladěn, a proto danou vlastnost prozatím neumí. To by se mělo brzy změnit, protože Intel už ohlásil práci na nejnovější verzi ovladačů.

Benefit pro nás, uživatele Maců, je pak jasný – brzké zlepšení dostupnosti příslušenství a snad i pokles jeho ceny. Doufejme, že k tomu dojde co nejdříve.

Zdroj: Engadget | AnandTech 

2 komentáře: „Thunderbolt přichází na PC, nabídne totéž co na Macu?

Komentáře nejsou povoleny.