Průvodce pro výstavy 21. století

Nedílnou součástí každého muzea bývá „živý“ průvodce či průvodce v podobě přenosného zvukového zařízení. Jejich úloha je jednoduchá a jasná, podrobně seznámit návštěvníky s expozicí a vystavenými exponáty.

Avšak pozor; doba pokročila, na řadu přichází nový, lepší a modernější průvodce, který doplní prohlídky výstav multimediálním obsahem. Jak? Prostřednictvím chytrých mobilních telefonů a tabletů.

Chytrá mobilní zařízení v roli současného průvodce

Chytré telefony a tablety dokáží zpestřit již zaběhlé (a někdy i zastaralé) metody přenosu informací. A právě pro tato chytrá zařízení vznikl Multimediální průvodce, který oživí jakoukoli expozici videem, obrázky, mapami, interaktivními plánky i zvukem.

Návštěvníkům se smartphony obohatí zážitek z výstavy, pořadatelům výstavy umožní ušetřit náklady spojené s pořízením relativně drahého hardwaru (např. zmiňovaných zvukových zařízení).

Rozšířené multimediální informace je možné nabízet nejen návštěvníkům muzeí, ale i třeba v ZOO, na veletrhu, na kulturní akci, hradě či zámku, na naučné stezce. Chytrá zařízení totiž dokáží zobrazovat různorodý obsah: doplňující textové informace (i velmi rozsáhlé), obrázky, animace, videa, interaktivní mapy, plánky, tematicky spjaté hry apod. Umějí samozřejmě také přehrávat zvuk nebo reprodukovat mluvené slovo. Organizátorům výstav se tímto otevírají možnosti moderního podávání a sdílení informací.

A jak to všechno vlastně funguje?

Používání Multimediálního průvodce je naprosto intuitivní, uživatelé se nemusí dopředu s používáním Průvodcem seznamovat. Aplikace jednoduchou formou uživatele provádí výstavou a plynule zobrazuje dostupné informace.

Multimediální průvodce funguje prostřednictvím webového rozhraní. To znamená, že návštěvník nemusí stahovat do svého telefonu speciální aplikaci. K zobrazení obsahu pouze spustí internetový prohlížeč a zadá adresu Průvodce. Adresu a varianty přístupu do Průvodce včetně informací k Wi-Fi připojení získají návštěvníci přímo při vstupu na výstavu. Postačí však i běžné GSM datové připojení k internetu.

Načtením internetové adresy Multimediálního průvodce se návštěvníkovi zobrazí úvodní strana se shrnujícími informacemi o výstavě. Návštěvník může dle své chuti zobrazovat texty a obrázky k jednotlivým exponátům nebo si ulehčit orientaci využitím interaktivní mapy celého výstavního prostoru. Dále může přehrát video nebo jen spustit zvukový doprovod. Záleží jen na provozovateli výstavy, pro jaké typy multimediálních informací se při tvorbě Průvodce rozhodne.

Správa obsahu Průvodce je pro provozovatele velmi jednoduchá. Funguje na téměř stejné bázi, jako v případě standardních webových stránek – využívá redakční systém. Správce Multimediálního průvodce tak může kdykoli obsah libovolně aktualizovat a doplňovat.

Nabízí se také možnost využití QR kódů nebo NFC komunikace pro automatické zobrazování příslušných částí průvodce při pohybu návštěvníka výstavou.

Žádná fikce. Multimediální průvodce se již reálně používá

V současné době nabízí informace prostřednictvím Multimediálního průvodce svým návštěvníkům Moravské zemské muzeum v Brně. Pro muzeum tohoto Průvodce vyvinula reklamní agentura Omega Design, která obohatila Průvodce o tematickou hru a možnost stažení tematické tapety na plochu počítače. Chcete-li poznat a otestovat modernější způsob přenosu a sdílení informací, nechte se zlákat aktuální výstavou v MZM s názvem „Messel on Tour – přírodní katastrofa po zániku dinosaurů“.