Siri: inteligence pro chytrý telefon

Na první pohled nemusí představení technologie Siri v novém iPhonu 4S vypadat jako něco, co by vás zvedlo ze židle. To však platí pouze do chvíle, než si Siri vyzkoušíte.

Hovořit o Siri však začnu trochu zeširoka. Pokud pravidelně sledujete náš páteční historický seriál publikovaný na sesterském SuperApple.cz, jistě si pamatuje na více než dvacet let starý projek Knowledge Navigator. Jde o počítač, který bychom dnes nazvali nejspíše tabletem, a který s uživatelem komunikuje prostřednictvím hlasového rozhraní. Šlo o jeden z mnoha konceptů této kategorie, za kterými stál tehdejší generální ředitel společnosti Apple, John Sculley (ano, stejný CEO, který „vyhodil“ z firmy Steva Jobse). Podívejte se nyní na dobové video představující tento koncept v reálném použití:

[HTML1]

A nyní si bez delších přestávek prohlédněte aktuální představení funkce Siri:

[HTML2]

Vidíte tu podobnost mezi vizí budoucnosti z roku 1987 a dnešní skutečností? To, co tehdy vypadalo jako scifi, je terpve až nyní možnou skutečností.

Po tomto úvodu již můžeme skočit do světa Siri s plným odhodláním. Funkci Siri lze nejlépe charakterizovat coby osobní digitální asistent, který je ovládán hlasem. Ve své technické podstatě se skládá ze tří částí: rozpoznávání mluvené řeči, rozpoznávání významu slov a z filtrace a zobrazení výsledku. Význam všech částí je více než jasný: modul rozpoznávající řeč se postará o převedení mluveného slova na psaný text, jehož analýzu provede druhý modul složitými algoritmy a získané informace předá modulu třetímu. Ten pak na jejich základě rozhodne, z jakého zdroje získá cílené informace.

Ve své podstatě je Siri „jen“ jakousi nadstavbou na vestavěným vyhledáváním Spotlight, ale s pořádným kusem umělé inteligence. Nepředstavujte si však, že díky Siri je váš telefon rozumnou bytostí. Nikoli, pouze se umí inteligentně rozhodovat a přizpůsobovat.

Co tedy můžete se Siri provádět? Můžete jejím prostřednictvím vyhledávat aktuální informace, ať již jde o informace o akciích, počasí, encyklopedických heslech či spousty dalších (a v podstatě libovolného webového obsahu). Můžete jejím prostřednictvím řídit a ovládat textové zprávy, elektronickou poštu či kontakty. Můžete také diktovat texty a plánovat připomínky do kalendáře. V reálu je tak Siri libovolně rozšiřitelná a lze očekávat, že ji začnou brzy podporovat také aplikace třetích stran.

Osobní zkušenosti s betaverzí Siri jsou výborné. I s naší středoevropskou angličtinou s mizerným přízvukem a výslovností si poradí téměř bez problémů, systém je v případě použití sluchátek s mikrofonem také překvapivě odolný proti okolním ruchům. Na delší ovládání telefonu v našich tramvajích to sice není, přepnout skladbu nebo přesunout schůzku však bez problémů zvládnete i zde bez toho, abyste telefon vytahovali z kapsy. A spolucestující dokonce ani nijak zvlášť neupozorníte: okolí si totiž myslí, že s někým telefonujete a nevěnují vám příliš pozornosti. Nemohou totiž vědět, že větu „připomeň mi notebook, až přijedu dnes domů“ říkáte samotnému telefonu, a ne někomu na druhé straně linky.

Jistě, Siri neukazuje nic, co by tu doposud nebylo: hlasově ovládat můžeme Mac OS X již delší dobu, podobně funkce nabízí také některé mobilní platformy. Siri však balí všechny tyto dílčí technologie do maximálně pohodlného balíku.

Apple tak opět provádí to, co se mu již v minulosti několikrát vyplatilo. A abychom byli úplně spravedliví, musíme uvést ještě jednu věc: Apple celou technologii stojící za Siri koupil v dubnu loňského roku, kdy byla dostupná ve formě samostatné aplikace pod stejným názvem.

Případné vaše nadšení však musím trochu zkrotit: v současné době si Siri dokáže poradit pouze s angličtinou, francouzštinou a němčinou. Podporu dalších jazyků plánuje Apple postupně dodávat – je tedy pravděpodobné, že se potkáme také s češtinou. Jistě to nebude ale hned: ve srovnání s například angličtinou je na strojové zpracování čeština o hodně náročnější.

Stejné je to také s podporou telefonů. V současné době je – nebo přesněji řečeno bude – Siri k dispozici ve formě betaverze, která je určena pouze pro nejnovější model jablečného telefonu iPhone 4S. Představitelé Apple však nevyvrátili možnost, že po převedení projektu do finální fáze by mohlo dojít k jeho uvolnění také pro starší model iPhone 4.

7 komentářů: „Siri: inteligence pro chytrý telefon

  • avatar
    07. 10. 2011 (20:48)
    Trvalý odkaz

    Hned jak jsem viděl to video se Siri tak mi blesklo hlavou to video s Knowledge Navigatorem (nemá svý stránky tak jsem o tom nenapsal) sem rád že nejsem jedinej kdo si toho všimnul, naprosto nechápu ty narážky typu: iPhone 4S nepřinesl nic nového??? – celo dobu se říkalo že to bude vylepšení iP. 4 asi tak jako 3G a 3GS navíc tam dali Siri tak opravdu nechápu proč je tolik lidí z iPhone 4S zklamáno!

    • avatar
      09. 10. 2011 (00:02)
      Trvalý odkaz

      Lidé kteří nepochopily přínos iP 4S nepochopili to hlavní co přináší a to revoluci v ovládání IT techniky hlasem, což je směr vývoje a posunu IT techniky který se bude lidem líbit, protože davům ještě více usnadní a zpřístupní její ovládání a nebude to záležitost jenom telefonů, ale bude tozáležitost veškeré IT techniky. Co se týče telefonů a tabletů, je to jednoduché, tradičně po průlomu applem zkopíruje to co se stane vyžadovaným a chtěným standartem kdejakej Samsung a za ním jako ovečky v řadě všichni další. Cesta dál prostě vede v jednoduše přístupném a funkčně zvládnutém ovládání IT techniky hlasem. 

      Cesta ještě dál pak vede přes ovládání techniky myšlenkou, to však předpokládá integraci RTF čipu přímo na uzlové nervy. Technologie už je k tomu odzkoušena a tak to co se zdá ještě dnes mnohým jako scifi už je naznačeno vývojem jako cesta dál. V tom já už však ani nechci fungovat protože znám i druhou stranu mince – každopádně vývoj je tímto směrem nastaven, takže to tak i bude. Mnozí se ptají po další vizi, vize tu je. 

  • avatar
    07. 10. 2011 (20:48)
    Trvalý odkaz

    Hned jak jsem viděl to video se Siri tak mi blesklo hlavou to video s Knowledge Navigatorem (nemá svý stránky tak jsem o tom nenapsal) sem rád že nejsem jedinej kdo si toho všimnul, naprosto nechápu ty narážky typu: iPhone 4S nepřinesl nic nového??? – celo dobu se říkalo že to bude vylepšení iP. 4 asi tak jako 3G a 3GS navíc tam dali Siri tak opravdu nechápu proč je tolik lidí z iPhone 4S zklamáno!

  • avatar
    08. 10. 2011 (07:57)
    Trvalý odkaz

    iPhone 4S = iPhone for Steve
    :-(

  • avatar
    09. 10. 2011 (05:49)
    Trvalý odkaz

    Už teď mi samomluviči s neviditelným handsfree na veřejnosti přijdou jak z jiné planety :-)
    2lukas_cerny: „navic kdo bude ve meste poslouchat anglictinu“ – no v pražské tramvaji víc lidí než češtinu :-)

    Pro odlehčení – copak středoevropský ale skotský přízvuk a voice recognition!
    http://www.youtube.com/watch?v=5FFRoYhTJQQ

  • avatar
    09. 10. 2011 (09:30)
    Trvalý odkaz

    Na bežnú angličtinu treba „stroj“ naučiť 80 000 slov pri Slovenčine a som si naprosto istý že je to rovnaké aj v Češtine treba oveľa viac  viac t.j. 440 000, tak či sa toho dočkáme no nádej umiera posledná.

     SAV, Ing. Milanom Ruskom. : „….V prvom rade treba povedať, že slovenčina je ohybný jazyk, a teda má viac slovných tvarov než napríklad angličtina. Za slovo sa totiž považuje každý jeho slovný tvar. Takže anglický rozpoznávač musí ovládať asi 80-tisíc slov, slovenský ich však potrebuje až okolo 440-tisíc. Preto je pre angličtinu jednoduchšie pripraviť jazykový model a samotný rozpoznávač je tým menej výpočtovo náročný. Na to sa však nemožno celkom vyhovárať, lebo už boli vytvorené rozpoznávače aj pre ohybné jazyky. Oveľa dôležitejším dôvodom je veľkosť trhu….. “

    Viac : http://www.sav.sk/?lang=sk&charset=&doc=services-news&news_no=3387
    PS: v ČR máte výhodu že je vás viac ako SK tak máte väčšiu šancu.

    • avatar
      09. 10. 2011 (10:01)
      Trvalý odkaz

      Opravdu bych nebyl moc skeptický, například Android již nějakou chvíli zvládá rozpoznávání mluvené češtiny překvapivě dobře…

Komentáře nejsou povoleny.