Apple Knowledge Navigator: pokus o iPad z roku 1987

Myšlenka na tablet provází Apple již pěkných pár desetiletí a ne vždy za ní stál Steve Jobs. Zařízení s názvem Knowledge Navigator pochází z roku 1987 a natolik předběhlo svou dobu, že se na pulty nedostalo.

John Sculley, který byl CEO společnosti Apple v letech 1983 – 1993, nepatří mezi osoby, které byste považovali za vizionáře v oblasti výpočetní techniky. Z jeho působení v Apple se vám tak zřejmě vybaví pouze slavná věta, kterou jej prý Jobs přiměl přestoupit z Pepsi do Apple („Chcete celý život prodávat jen vodu s cukrem, nebo chcete jít se mnou a změnit svět“) a skutečnost, že stál za odchodem Jobse z Apple. John Sculley byl však mnohem víc. A mnoho se neví také o jeho fascinaci tím typem počítačů, které dnes nazýváme tablety.

Ano, John Sculley byl přesvědčen, že v průběhu devadesátých let bude svět patřit především snadno přenosným počítačům s dotekovou obrazovkou. Tedy, zmýlil se „pouze“ o dvě desetiletí a právě koncept Knowledge Navigator byl vizí této budoucnosti.

Sculley tento koncept poprvé načrtnul ve své knize Odyssey vydané v roce 1987. Popsal v něm zařízení neustále připojené k počítačové síti obsahující databáze hypertextových dokumentů a odkazů, a který používá softwarové asistenty pro vyhledávání těchto informací. Zní vám to povědomě? Aby ne, velmi to připomíná současný internet – pouze s tím rozdílem, že WWW jak jej známe dnes spatřil světlo světa až v roce 1990 (i když některé jeho prvky se počaly objevovat již v roce 1986).

Samotné zařízení vypadalo jako kniha, uvnitř mělo půlený dotekový displej určený pro zobrazování informací a komunikaci s uživatelem. Řešení typu kniha se tehdy zdálo jako nutnost, protože dotekové displeje z této doby bylo nutno při přenášení chránit právě zavřením celého zařízení. Zařízení mělo s člověkem komunikovat z části hlasem, z části prostřednictvím dotyků. Stavělo na technologiích, které dnes jsou již běžné a známe je pod názvy text-to-speech (tedy čtení textu lidským hlasem, které dnes zvládají i nejlevnější iPody) i rozpoznávání mluveného jazyka.

O celém konceptu bylo natočeno speciální video, jehož autory jsou Hugh Dubberly a Doris Mitsh, oba zaměstnanci Apple Creative Services. Video režíroval Randy Field, za kamerou stál Bill Zarchy. Za návrhem designu stály tehdejší zaměstnanci designového oddělení Apple, Gavin Ivester a Adam Grosser.

[HTML1]

Jakkoli v době svého vzniku vypadal tento koncept téměř zázračně a je zřejmé, že z pohledu tehdejší technologie nemohl být realizován, jedná se o první rozpracovaný návrh tabletu do Apple. A v podstatě vše z uváděných vlastností by s patřičným softwarem zvládl dnešní iPad bez výraznějších problémů. Tedy s jedním rozdílem: Knowledge Navigator obsahoval kameru a podporoval videohovory.

Avšak Knowledge Navigator není zdaleka jediný pokud o koncept tabletu, který se v Applu zrodil. Máme zde například jen o kousek starší Project 2000 z roku 1988, za kterým stál také Steve Wozniak. Byly zde projekty jako byl například Looking Glass nebo Newton, který se z nich jako jediný dočkal komerčního uvedení. O nich si však povíme více v některém z dalších pátečních pokračování.