Flash od Adobe dosáhl na verzi 10.2

Flash včera vydat významnou inovaci Flash přehrávače, která vylepšuje hardwarovou akceleraci.

Nová verze, která je dostupná pro Mac OS X, Windows i Linux přináší technologii, kterou Adobe nazývá „Stage Video“. Ta je určena k tomu, aby dovolila webovým stránkám plnou hardwarovou akceleraci a je postavena na bázi akcelerace H.264 videa představen již ve Flash přehrávači verze 10.1. Stage Video je však v optimalizacích ještě dále a dovolí přehrávat HD video v rozlišení 1080p se zatížením procesoru nepřesahujícím patnáct procent. Použití těchto optimalizaci si vyžádalo zaměření pouze na procesory Intel, staré PowerPC procesory již nemohou být nadále podporovány.

Aby však bylo možné funkce „Stage Video“ použít, musí jej podporovat přehrávače na webových stránkách. To bude komplikace především pro menší stránky používající vlastních technologií, velcí hráči typu Vimeo nebo YouTube podporují Stage Video již nyní.

Mezi další zajímavé novinky patří podpora více monitorů – zatímco na jednom z monitorů sledujete flashové video v režimu celé obrazovky, na dalším můžete dále pracovat. Vylepšena bylo také vykreslování textu a podpora pro nativní ukazatele myši.

Pokud používáte webový prohlížeč Google Chrome, Flash se automaticky aktualizuje na novou verzi při novém spouštění prohlížeče. Uživatelé jiných prohlížečů musí sáhnout po ruční instalaci.