Betaverze iOS a iPadOS 13.4 přináší dlouho očekávanou funkci sdílení složek. Konečně

Apple vydal veřejné betaverze svých operačních systémů iOS a iPadOS 13.4. Každý může dobrovolně zaregistrovat své zařízení a podílet se na testování novinek. Funkce aktuálního sestavení jsou přitom velmi zajímavé.

Poslední betaverze přináší mnoho novinek. Apple si do aktualizace iOS a iPadOS 13.4 nechal například novou zkratku pro Shazam, vrátil ikonky v aplikaci Mail pro rychlé přesunutí zprávy do složky nebo označení vlaječkou, případně funkce spjaté s CarPlay.

Betaverze iOS a iPadOS 13.4 přináší dlouho očekávanou funkci sdílení složek. Konečně

Funkce, která nám však dlouho chyběla, bylo snadné sdílení souborů a složek na iCloudu. Nyní po letech se konečně dočkáme. Apple umožní nasdílet cílovou složku a pozvat do ní další uživatele, včetně nastavení práv pro zápis nebo pro čtení. Vše bude součástí standardní nabídky pro sdílení a odkaz zašlete uživatelům tradičně přes iMessage, Mail anebo další aplikace.

Pakliže se vše zadaří a funkci dostane i macOS Catalina, budeme moci definitivně opustit úložiště třetích stran jako jsou oblíbený DropBox, Google Disk nebo OneDrive od Microsoftu.

Univerzální platby v App Store, iPhone jako klíč od auta

Dalšími zajímavými funkcemi poslední aktualizace jsou univerzální platby v App Store. Apple dovolí takzvanou „univerzální platbu“, kdy za jednu cenu obdržíte aplikaci pro iOS, iPadOS, macOS a tvOS. Apple chce motivovat vývojáře k podpoře všech platforem a zároveň zvýšit uživatelský komfort.

Velmi netradiční funkcí je i „CarKey“ klíč, tedy možnost aby se iPhone nebo Apple Watch chovaly jako klíče od vašeho automobilu. Celé API je postaveno tak, že se využívá komunikace mezi palubním systémem a CarPlay, které detekuje blízkost zařízení skrze NFC čip.

Samozřejmě nechybí tradičně ani další várka smajlíků.

Samozřejmě nechybí tradičně ani další várka smajlíků.

MacRumors