Apple nám prý novými šrouby hází klacky pod nohy. Ale jděte!

Svět obletěla zpráva, že Apple novými šrouby v iPhonech sleduje ďábelský plán odstavit kutily. Rozhodli jsme se podívat na celou záležitost trochu více s nadhledem.

Za původní zprávou stojí společnost iFixit, která ve svém – téměř až emotivním – videu děsí uživatele, že v nových iPhonech najdete tajemné šrouby zvané Pentalobe, které  vás mají udržet co nejdále od vnitřností tohoto telefonu. A v závěru nabídla všem dobrodiní: speciální sadu se speciálním šroubovákem, který vás osvobodí z osidel zlého Applu.

Tuto zprávu poté přebíral bez dalšího ověřování skutečností jeden magazín za druhým a některé se předháněli v co možná největší senzačnosti. Mohli jsme číst zprávy typu „Společnost nově vybavuje zadní kryt telefonu speciálními šroubky, které se nedají svépomocí odšroubovat“ (zdroj) i „Ďábelský plán Applu jak zašroubovat váš iPhone“ (zdroj). Tedy zprávy, ze kterých můžete snadno získat dojem, že mimo oficiální servisní střediska (viz. citaceApple hodlá majitele iPhone 4 kasírovat i za výměnu baterky.„), natož svépomocí, se do svého iPhonu nedostanete.

Jak je to ale pravda?

Co jsou to „Pentalobe“ šrouby

Apple již ve svých MacBoocích Air začal používat nový typ šroubů, pro které se vžilo označení Pentalobe. Jde o šrouby, které se od doposud používaných šroubů s křížovou hlavou nebo klasických Torx šroubů liší. Liší se právě provedením hlavy, která má tvar pětiúhelníku se zaoblenými hranami a vzdáleně tak připomíná květinu. Klasickým Torx šroubovákem s ním (prý) nepohnete.

Ptejme se, co Apple k nasazení těchto šroubů vede. Klasické Torx šrouby nebo šrouby s křížovou hlavou mají problém při strojově automatizované výrobě, kdy přesné zavedení nástroje do otvoru pro utažení šroubu trvá určitou dobu, protože je třeba zasunout hrot nástroje přesně do otvoru. K tomu jsou nově navržené šrouby více benevolentní. Jde o to, že nástroj pro příslušný Torx šroub je přesným šestihranem a musí padnout přesně na své místo, zatímco nástroj pro tzv. Pentalobe šrouby nemá přesný tvar oné kytičky, ale jde o „běžnou“ pěticípou hvězdu. Díky tomu jej nemusíte vkládat naprosto přesně do hlavy, ale můžete použít i jisté stranové natočení a přesto nástroj do otvoru vpadne a je možné šroub dotáhnout. Podle našeho zdroje blízkého společnosti Foxconn, která pro Apple provádí konečnou montáž, jde s novými šrouby citelně zrychlit sériová pásová výroba.

Tolik tedy k oné „zlovůli Applu“, se kterou nasadil nové, podivné a zdánlivě nepochopitelné tvary šroubů.

A jak je to s těmi kutily

Protože z výše uvedených citací (u kterých jde skutečně pouze o výběr, kompletní výčet zdrojů by přesáhl možnosti tohoto článku) je možné získat pocit, že se všemi úkony s takto vybavenými stroji budete muset zajít do autorizovaného servisu, jali jsme se zjišťovat pravidlo těchto tvrzení v neautorizovaných servisech provádějících pozáruční opravy iPhonů. Oslovili jsme vybrané servisy Macwell, ABAX, Servis iPhone a Mertha.net a ve všech buďto speciální nářadí vlastní anebo jej budou mít k dispozici v nejbližších dnech a jsou schopni bez problémů provádět opravy také přístrojů používajících těchto šroubů, i když se s nimi setkávají prozatím velmi zřídka.

Můžeme tedy říci, že s jakýmikoli servisními úkony týkající se iPhonů vybavených tímto typem šroubů není jediný důvod chodit pouze do autorizovaných servisů, pokud přímo nechcete. Choďte kam je libo, všude si s vaším iPhonem bez problémů poradí.

A jak je to se zmiňovanou nemožností výměny baterie svépomocí? Opět samá voda, jde opět o spekulace postavené na neznalosti problematiky. Jak nám v servisech potvrdili, není povolení těchto šroubů v domácích podmínkách žádným výrazným problémem. Vše vysvětluje Petr Novák, iPhone specialista společnosti Macwell: „Stačí použít plochý šroubovák odpovídající velikosti, opotřebování šroubu je i přesto minimální a lze jej dále používat“ a ostatní servisy tato slova potvrzují. A potvrzují to i naše zkušenosti s Macbookem Air vybaveným tímto typem šroubů.

Co k tomu dodat

Ve světle zjištěných skutečností mi nikdo nedokáže vyvrátit přesvědčení, že celá „Pentalobe aféra“ není ničím jiným, než mistrně zvládnutou reklamní kampaní společnosti iFixit, která díky této histerii prodává uživatelům svou „sadu osvobození“ po deseti dolarech za kus jako housky na krámě. Jde zkrátka o snahu prodat uživatelům něco, co vlastně nepotřebují. A po zkušenostech s čínskými výrobci neoficiálních baterií lze předpokládat, že při nákupu této baterie rovnou malý šroubováček dostanete zdarma.