Kapacitní stylus SJ4: ovládejte iPhone nebo iPad i jinak, než prsty (Zkušenosti)

Kapacitní displeje všech iOS zařízení se velmi dobře ovládají prsty, avšak bez nich je komfort ovládání velmi špatný. Existuje však spousta situací, kdy není vhodné nebo možné sahat na displej prsty – ať již z důvodu použití rukavic nebo s prsty znečištěnými. V takovém případě by se klasický stylus hodil více.

V době před příchodem iPhonu a kapacitních displejů obecně bylo nemyslitelné, aby výrobce dodal na trh přístroj s dotykovým displejem bez toho, aby k němu přiložil Stylus – speciální dotekové pero, které výrazně usnadnilo a zpřesnilo ovládání příslušného zařízení. U rezistivních displejů bylo použití právě takového prostředku nutností pro pohodlné a přesné ovládání, s příchodem displejů kapacitních se však na stylusy začalo trochu zapomínat. Přesto však existuje spousta situací, ve kterých je jejich použití velmi vhodné.

Ovšem u kapacitních displejů, které všichni máme ve svých iOS zařízeních, nemůžete použít jen tak nějakou dotekovou tužku. Použitý stylus totiž musí mít stejné vlastnosti, jako lidská kůže – jedině tak ji senzitivní vrstva displeje dokáže rozpoznat.

K testu jsme dostali zapůjčen zajímavý stylus SJ4. Malý kovový váleček s trojicí pryžových kroužků se velmi dobře drží v ruce a neklouže. Jeho velikost působí na první dojem příliš male (je dlouhý 42 milimetrů), v ruce se však drží dobře i v tlustších rukavicích.

Přední část stylusu je vyrobena z materiálu podobného pryži a je měkká – na omak opravdu připomíná poddajnost lidského prstu. Právě touto části se dotýkáte displeje zařízení.

Stylus je doplněn o krátkou šňůrku, na které si můžete na konci všimnout malého čepu. Toto je velmi praktickým vynálezem: čep totiž přesně pasuje do konektoru pro připojení sluchátek a velmi dobře v něm drží. Můžete tak mít stylus stále připojen ke svému iPhonu. Pro pohodlné používání však musíte čep z konektoru vytáhnout. Pokud se vám však čep nelíbí, můžete stejný stylus zakoupit také bez něj a připevnit jej například na svazek klíčů.

Při používání jsem si na stylus hodně zvyknul, je výborně přesný a nedal jsem na něj dopustit především v kombinaci s iPadem. Některé hry, například strategie v čele se skvělými The Settlers se mi stylusem ovládaly o něco lépe, než prstem. A ještě jedna výhoda zde je: při použití stylusu můžete večer u televize ujídat smažené čipsy nebo oříšky bez toho, abyste si tukem ulpívajícím na prstech znečistili displej svého jablečného miláčka.

[HTML1]

Kapacitní stylu SJ4 jsme dostali k testu zapůjčen od společnosti Sunnysoft, která jej nabízí za cenu 199 korun. Pokud by vám tento stylus přišel malý, můžete jej zakoupit také v delším provedení SJ2 se sponou a propisovací tužkou nebo pod označením SJ1 se sponou.

5 komentářů: „Kapacitní stylus SJ4: ovládejte iPhone nebo iPad i jinak, než prsty (Zkušenosti)

Komentáře nejsou povoleny.