iPad OS 4.2 beta 2: ve znamení optimalizací (Zkušenosti)

V minulém týdnu vydal Apple druhou testovací betaverzi operačního systému iOS 4.2 pro iPad. Oproti minulé verzi se neudálo příliš viditelných změn, zato pod povrchem se usilovně pracovalo.

První betaverze operačního systému iOS 4.2 přinesla na iPady registrovaných vývojářů mnoho novinek včetně tolik očekávaného multitaskingu, českého prostředí a české lokalizace. Druhá betaverze pak přichází s minimem viditelných změn v uživatelském prostředí. Tou nejvýznamnější je přidání obrazových přechodů při přepínání spuštěných aplikací z multitasking Docku. Při volbě aplikace zkrátka ta právě aktivní efektně odletí do pozadí a na její místo dorazí aplikace nová. Vypadá to opravdu hezky, jak můžete vidět na ukázkovém videu.

[HTML1]

Po pravdě řečeno se však více změn událo pod povrchem. Výrazně se zrychlila aplikace Mail, která již tak často nemrzne a svižností se již blíží rychlosti pod iOS 3.x. Také náhodných zpomalení systému ubylo. Co však na první pohled neuvidíte je výrazně vylepšená práce s pamětí. Celý systém je nyní výrazně optimalizován a spotřebovává méně operační paměti. Apple je si tak vědom nevelké operační paměti a evidentně se snaží, aby použití multitaskingu bylo co nejpohodlnější a aby aplikací v paměti bylo co nejvíce.

Pokud srovnáme konkrétní situace s předchozí betaverzí, které jsme popsali v článku O iPadu, paměti a multitaskingu v iOS 4.2, změnily se spotřeby paměti na stejném stroji se stejnou metodikou následovně:

  • čistý operační systém bez aplikací: dříve 103 MB volného místa, nyní 112 MB
  • aplikace Safari se třemi záložkami: dříve 44 MB volného místa, nyní 48 MB
  • výše zmíněné + Mail.app: dříve 23 MB volného místa, nyní 32 MB
  • výše zmíněné + Poznámkový blok: dříve 19 MB volného místa, nyní 24 MB

Dále se v i v druhé betaverzy vyskytují problémy se streamovaným videem, tudíž aplikace jako jsou AirVideo, The Tube Live TV a podobné nepřehrávají video, ale pouze zvuk. Nezměněno zůstalo také pro psaní nevyhovující rozložení české klávesnice.

A když jsme již zmínili videoaplikace: jako zajímavý bonbonek závěrem krátké video. Uvidíte, že iPad s novým systémem bez problémů zvládne přehrávat DivX video i na pozadí při běžné práci.

[HTML2]

Druhá betaverze systému iOS 4.2 určeného pro iPad názorně ukazuje, že se na ní skutečně pracuje. Její výhodou je, že ty hlavní problémy již jsou vyladěny na iPhone verzi, se kterou sdílí mnoho základů a iPad tak významněji těží z toho, že je ten druhý v pořadí.

6 komentářů: „iPad OS 4.2 beta 2: ve znamení optimalizací (Zkušenosti)

  • avatar
    04. 10. 2010 (16:27)
    Trvalý odkaz

    To první přehrávané video nebylo moc plynulé, to bylo přehrávačem nebo už původní video mělo nízké fps? To druhé v systémové aplikaci bylo OK.

      • avatar
        04. 10. 2010 (20:08)
        Trvalý odkaz

        Tak pardon za OT. Pokud to trhání bylo důsledkem multitastingu, tak to vztah má, ne?

  • avatar
    06. 10. 2010 (00:06)
    Trvalý odkaz

    nuz, ja som to vravel, ze Apple nepovedal pri beta 1 z daleka posledne slovo ohladom optimalizacie pamate :) a verim, ze v reale to bude este o dost lepsie, ako v beta 2

    moc sa uz na 4.2 na svoj iPad tesim

Komentáře nejsou povoleny.