iPod nano 2010: je to nano, nebo není? (Zkušenosti + video + obsáhlá fotogalerie)

Multimediální přehrávač iPod nano šesté generace nám při svém představení doslova vytřel zrak – něco takového jsme zkrátka nečekali ani v nejdivočejších snech. Dokázal si za dobu testování získat naše srdce?

Kapitola třetí: Výbava a ovládání

V případě prostředí nového iPodu nano se Applu podařilo něco úžasného: vhodně zvoleným vzhledem se mu podařilo mnoho uživatelů přesvědčit, že nano používá operační systém iOS. A tato dezinformace se překvapivě rozšířila a dnes není problém nalézt na diskusních serverech spekulace o tom, kdy Apple zařadí do App Store také aplikace pro iPod nano.

Takže přátelé, není to pravda. iPod nano neobsahuje operační systém iOS, který používá například iPod touch, iPhone nebo iPad. Je postaven – stejně jako ostatní iPody – na proprietárním firmwaru, v případě testované verze šlo o systém s označením 1.0. Nejde o operační systém, nelze očekávat dostupnost dalších aplikací a jejich snadnou instalaci.

[HTML2]

Se systémem iOS má firmware v iPodu nano společný pouze vzhled některých prvků uživatelského rozhraní a podporu některých gest. Jde ale stále o běžný hudební přehrávač a nikoli o maličký zakletý přenosný počítač.

Vzhledem k malým fyzickým rozměrům displeje musí být uživatelské prostředí hodně úsporné. Jeho prostředí je tvořeno čtyřmi obrazovkami, které obsahují vždy matici čtyř ikon. Podkladem této obrazovky mohou být uživatelské tapety, kterých máte k dispozici pouhých devět. Bohužel v aktuální verzi firmwaru není možné zvolit na pozadí jakoukoli jiný obrázek nebo vlastní fotografii.

Základní ovládání přístroje je stejné, jako v případě velkých iOS zařízení. Tažením prstem vlevo nebo vpravo se přepínáte mezi jednotlivými obrazovkami, klepnutím na ikonu vyvoláte příslušnou funkci. Ovládání jednotlivých funkcí se odlišuje podle jejich zaměření, jedna základní filozofie však zůstává: pro návrat zpět (a analogicky pro posun v před) není k dispozici žádné tlačítko, je třeba vždy použít tažení prstem a funkci tak z displeje odklidit. Je to logické a velmi rychle vám to přejde do krve.

Mimo tažení můžete také otočením dvěma prsty otočit zobrazení na displeji na kteroukoli ze čtyřech stran. U tohoto gesta můžete narazit na problém, že vaše dva prsty budou větší, než plocha displeje a proto se vám nemusí povést hned na poprvé.

Podobně vše funguje také v nastavení, kde se dopředu dostanete klepnutím na příslušnou položku a zpět již zmíněným tažením. Možnosti nastavení jsou velmi základní, z ostatních iPodů jsme zvyklí na daleko bohatší možnosti.

Funkční výbava je velmi slabá. Po pravdě řečeno již pěkných pár let jsme zde neměli tak špatně vybavený iPod a s trochou nadsázky lze říci, že funkčně je nano šesté generace někde na úrovni nana generace druhé a že evoluce tří generací byla zapomenuta. Funkce nabízené uživateli by spočítáte na prstech jedné ruky: přehrávání hudby dáme na palec, prohlížení fotografií přistane na ukazováku, poslech rádia na prostředníku, prohlížení obrázků na prsteníku a vestavěný krokoměr na malíku. A vlastně ano – pokud připočteme také hodinový ciferník, nebude nám jedna ruka stačit.

A teď začněme počítat funkce, které navíc nabídla předchozí generace: přehrávání videa, záznam videa, kalendář, světový čas, kontakty, tři hry, poznámky, diktafon. Bez těchto všech vychytávek se budete nyní muset obejít.

Vzhledem k rozměrům displeje je překvapivá podpora přehrávání fotografií. Fotky můžete procházet ručně stejně dobře, jako je automaticky promítat ve formě animovaného slideshow. Promítání fotografií je také jediná funkce, která podporuje výstup na televizor – není tak větší frajeřinky, než zapojit do maličkého nana redukci zakončenou velkými CINCH konektory a na televizi promítnout návštěvě vaše fotky.

Kapitoly článku:

  1. iPod nano v proměnách času
  2. Jaký je iPod nano 2010
  3. >> Výbava a ovládání
  4. iPod nano 2010 jako hudební přehrávač
  5. iPod nano 2010 jako parťák na sport
  6. iPod nano 2010 jako náramkové hodinky
  7. Zhodnocení a závěr
  8. Kompletní fotogalerie

15 komentářů: „iPod nano 2010: je to nano, nebo není? (Zkušenosti + video + obsáhlá fotogalerie)

  • avatar
    23. 09. 2010 (22:06)
    Trvalý odkaz

    Pomerne zvlastni, ze na iPod nano predchozich generaci existuji v oficialni App Store hry, na ipody s click weel i kdyz take nemaji iOS. Nechapu jak tedy muzete rict, ze nelze ocekavat prichod aplikaci nebo her a zduvonit to tim ze ma stejny typ firmware jako prdechozi ipody nano….
    Opravdu jste zkouseli behat treba dve hodiny? trenovat jako profesionalni sportovec nebo jako vykonny rekreacni sportovec? opravdu vam pri prudkem behu nevadi sluchatka vedouci ze zapesti k usim? jste si jisty tim ze pri spravnem behu natahujete ruce pouze tak ze nevadi sluchatka? …. velmi zvlastni cely tym profesionalnich basketbalistu to takto testoval a vsem to vadilo…

    • avatar
      24. 09. 2010 (05:20)
      Trvalý odkaz

      Na tom není vůbec nic zvláštního: předchozí generace tak byly navrženy, toto je zcela nový kousek, který s clikwheel platformou nemá nic společného. A můžeme to říci jednoduše proto, protože to víme a pro tuto generaci multidotyk. nana není softwarové rozšíření v plánu..
      Ano, dvě hodiny jsme zkoušeli. Jako profesionální sportovec? Ale kdeže, takové ambice nemáme. Při běžném rekreačním běhu nebo jiné pohybové aktivitě v tom problém opravdu nebyl: kabel byl provléknut okolo pásku a poté rukávem vnitřní stranou trikotu až k uším. Věřím ale, že vrcholoví sportovci mohou mít jiné preference, přeci jenom ale tvoří zanedbatelnou minoritu (bez urážky)…

    • avatar
      24. 09. 2010 (06:50)
      Trvalý odkaz

      Bez si na tu svoji ubohou stranku a neotravuj tady

  • avatar
    24. 09. 2010 (07:55)
    Trvalý odkaz

    Nechápu, proč připojujete k iPodu ten obrovský Nike+ příjmač, když iPod Nano (současná i předchozí generace), iPod Touch i např. iPhone 3gs mají v sobě příjmač zabudovaný a nic se připojovat nemusí. Stačí jen mít čip do boty a můžete běhat. Z tohoto důvodu mi veškeré fotky i vážení s příjmačem přijdou zbytečné…

    • avatar
      24. 09. 2010 (08:01)
      Trvalý odkaz

      Pripojujeme jej proto, protoze nemate pravdu – na rozdil od predchozi
      generace soucasne nano prijimac systemu Nike+ neobsahuje. To je prece
      naprosto zrejme, jinak bychom jej nepripojovali prece :)

          • avatar
            25. 09. 2010 (07:33)
            Trvalý odkaz

            To je vážně hrozná škoda, přišlo mi skvělé, že k Nanu minulé generace se nemusí nic připojovat. To je fakt krok dozádu a tento model jsem si chtěl koupit právě kvůli menším rozměrům a Nike+…

  • avatar
    24. 09. 2010 (10:46)
    Trvalý odkaz

    Díky za článek, fotky a všechno. Potvrdili jste správnost mého odhadu, že v tomto případě jde o vývojový krok stranou + 2 kroky zpět, jakož i správnost rozhodnutí jít si honem koupit Nano 5. generace, které lze dostat ve slevě za příjemnou cenu. Jsem maximálně spokojen a pokud někdo v nejbližší době plánujete nákup iPodu (Nano), doporučuju jednoznačně starší model.

  • avatar
    24. 09. 2010 (14:47)
    Trvalý odkaz

    Hele za rok bude iPod Nano s jemejsim displayem a bude umet prehravat video. Pokud to tedy neni kvuli baterii. Jinak neprakticke mi prijde to Nike plus je to moc velke k tomuto prehravaci. Chtelo by to integrovat XD

    • avatar
      24. 09. 2010 (15:50)
      Trvalý odkaz

      Video prote neni kvuli fyzickym rozmerum displeje – i postovni znamka
      je realne vetsi, nedoveu si predstavit tam cokoli sledovat…

      • avatar
        24. 09. 2010 (16:15)
        Trvalý odkaz

        Aha no to je zajimave. No tak i bez toho to musi bejt super prehravac hudby. BTW: prvni nano nemel a nema plastovou predni cast. Mel ji sklenenou pripominajici tehdejsi iMac. Proste tam bylo prez nej sklo a jiny bylo jen kolecko. Jednolite sklo a pod nim display a okolo barva. Hodne to pripomina reseni iPhonu 4 kde tak kryta i zadni cast.

        • avatar
          24. 09. 2010 (17:04)
          Trvalý odkaz

          Je to nejaky akrylat, takze to ma bliz k plastu nez sklu – zkuste do
          nej rypnout spedlikem, sklo to vazne neni :)

  • avatar
    07. 01. 2011 (21:27)
    Trvalý odkaz

    Ve středu jsem tento iPod nano připojil k PC… sinchronizoval jsem ho, abych si přetáhl nějakou novou hudbu. Všechno proběhlo v pořádku. IPod jsem vypojil a dal do šuplíku. Druhý den jsem si vzal sluchátka, zapojil a zapnul iPod. Netuším, jestli je to díky nové verzi (?) nebo díky sluchátkům s mikrofonem, ale mám tam nyní i diktafon, který jsem zde až do teď neměl… A jinak s Ipodem nano jsem velice spokojený, nosím ho jako hodinky a vážně bezva!

Komentáře nejsou povoleny.