iOS 4.2 na iPadu: první závan budoucnosti (Zkušenosti + bohatá galerie)

Nová verze operačního systému iOS 4.2 byla zběžně představena již na prvního září na tradiční hudební akci, k vývojářům se první zkušební sestavení dostalo až tuto středu. Jaké jsou první zkušenosti s touto novinkou?

Hned úvodem bych rád pro pořádek uvedl, že jde prozatím o první betaverzi, zdržím se tedy v jejím případě podrobnějšího hodnocení stability celého systému i jeho energetické náročnosti. Bylo by to nefér, protože tato verze ještě není určena pro běžné použití, ale pro testování a vývoj aplikací vývojáři. Pro podrobné zhodnocení těchto aspektů bude dostatek času v některé z pozdějších verzí, které se již přiblíží finálnímu vydání ostré verze dostupné všem. Podle dostupných informací bude testování trvat přibližně dva měsíce a uvolnění se očekává v polovině listopadu letošního roku.

První novinkou, na kterou si všimnete a na kterou všichni čekáte, je kompletní česká lokalizace. Ano, celý systém je plně lokalizován do naší mateřštiny, což znamená jak české prostředí, tak i slovník doplňující znaky. Lokalizace vychází z lokalizace známé z iPhonu, zachovány jsou stejné fráze na obvyklých místech, budete se tedy cítit jako doma. Výhrady lze mít v této fázi k provedení české klávesnice, které je v současné verzi pro zařízení této třídy pro souvislou tvorbu českého textu nepoužitelné. Tato problematika včetně podpory externích Bluetooth klávesnic bohatě přesahuje rozsah tohoto článku, máme ji připravenu do samostatného příspěvku.

Užitečných vylepšení se dočkal kalendář. Ten nyní bez problémů podporuje více kalendářů z různých účtů zobrazitelných v jediném pohledu. Kalendáře lze zapínat nebo vypínat a události z jednotlivých kalendářů jsou vzájemně barevně odlišeny.

Lépe funguje také synchronizace jak s MobileMe účty, tak i s účty Exchange nebo Gmail (respektive s navázanou službou Google Calendar). Korektně se chová také zpracování pozvánek přímo z prostředí kalendáře.

Stále však schází možnost vytvořit novou událost prostým klepnutím na požadovaný časový slot v kalendáři a je nadále nutné používat tlačítko + v pravém spodním rohu.

Také seznam kontaktů podporuje více zdrojů – v mém případě pracuje s kontakty uloženými jak ve službě MobileMe (zde nazvané jako „V iPadu“), tak i na Exchange serveru. Můžete si zvolit, zda chcete vidět všechny kontakty bez rozdílu, kontakty pouze z některého z účtů.

Nejvýraznějšími změnami v poznámkovém bloku jsou hned dvě a obě mě potěšily: je podporováno automatické synchronizování poznámek do více online účtů (jako v iPhonu), navíc přibyla možnost změny písma. To se provádí v Nastavení systému a kromě standardního Chalkboard (které se mi ale vůbec nelíbilo) můžete sáhnout po střízlivější Helvetice nebo příjemném písmu Marker Felt. To je také mým osobním favoritem, na text psaný v něm se dobře kouká i slušně čte.

V mapách je možné používat funkci vyhledávání tras mezi dvěma místy. Funguje velmi dobře a nemá problém s rychlým nalezením i malých vesniček zadaných bez diakritických znamének. Můžete zvolit, zda chcete navigovat pěšky, osobním nebo nákladním automobilem. Nejedná se však o navigaci v pravém slova smyslu: trasa se při špatném odbočení sama nepřepočítá, stejně tak se budete muset obejít bez hlasových pokynů.

Nevím, jestli to mají ostatní majitelé iPadu stejně, ale já od jeho pořízení nespustil poštovního klienta na stolním počítači (tedy ano, ale jen vyjímečně tehdy, kdy nebyl iPad momentálně po ruce). Nový inbox nově konečně podporuje centrální zobrazení příchozí pošty ze všech účtů (skvělé!) a pokud si tuto možnost nezakážete v nastavení, budou se vám podobné konverzace automaticky sdružovat. Nefunguje to sice tak dobře jako v Gmailu, ale i tak díky za ty dary. Další novinkou je možnost přímého tisku emailů – tedy v případě, že vlastníte podporovanou tiskárnu.

Mobilní webový prohlížeč Safari se zrychlil – stránky, především ty s javascriptem, se nyní zobrazují o kousek rychleji, než dříve. Také uživatelské rozhraní dočkalo několika změn – nejužitečnější z nich je nyní indikace množství otevřených oken (nebo přesněji záložek) přímo na tlačítku pro jejich zobrazení.

Také Safari umožňuje možnost tisku na síťových tiskárnách podporujících technologii Air Print – v současné době jde pouze o tři multifunkční tiskárny od HP, které bohužel nemáme k dispozici. Obecně ale možnost tisku přímo z iPadu na síťových tiskárnách je velmi užitečná funkce použitelná především ve firemním prostředí.

Většinu uživatelů neobyčejně štve jedna jediná novinka: tlačítko na boku iPadu určené doposud pro zamezení automatického otáčení obrazovky změnilo svou funkci a nyní pouze zapíná a vypíná zvuk. Těžko říci proč, když je stále možné rychle vypnout zvuk také podržením tlačítka pro změnu hlasitosti a proč tedy jsou na jednu funkci hned vedle sebe dvě tlačítka.

Zamykání otáčení obrazovky se nyní stalo softwarovou záležitostí, kterou ovládáte prostřednictvím  malého widgetku dostupného v baru pro přepínání běžících aplikací. Takže zatímco doposud stačilo pro vypnutí rotace poslepu nahmátnout jediný přepínač, nyní musíte dvakrát stisknou hlavní tlačítko, přetáhnou prstem panel doprava, klepnutím vypnout otáčení a stisknutím hlavního tlačítka skrýt panel pro přepínání aplikací. Takže čtvero klepnutí a jedno tažení namísto jediného přepínače, tomu říkám nárůst produktivity a vylepšení uživatelského komfortu par exellence…

Na úplný závěr jsem si nechal tu největší novinku, kterou naprostá většina uvítá – multitasking. K mému překvapení je na něj již spousta aplikací připravena a bez problémů běží na pozadí, například i můj oblíbený webový prohlížeč Atomic Web. Je jen škoda, že iPad nemá operační paměti na rozdávání a vzhledem k tomu, že jsou jeho aplikace často o něco více paměťově náročnější než ty z iPhonu, často tak udržíte v paměti tak tři až čtyři aplikace, zbývající systém uzavře. Je to škoda – 512 MB jako v iPhonu 4 by iPadu slušelo daleko, ale daleko víc. I přes toto omezení však multitasking funguje již nyní velmi dobře a těším se, až jej budou podporovat všechny aplikace bez výjimky.

Všimněte si v panelu s ikonami mimo widgetu pro ovládání otáčení také rychlý přístup k funkcím iPodu a především praktický nástroj pro rychlé nastavení intenzity podsvícení. Je zde lépe po ruce než v Nastavení a lze tak upravit svit displeje bez toho, abyste museli opustit spuštěnou aplikaci.

iOS 4.2 pro iPad je něco, co  udělá tento tablet daleko více sexy a zatraktivní jej pro další uživatele. V této konfiguraci dokáže plně nahradit kterýkoli mininotebook pro běžnou práci a jeho nevýhody pro běžné použití se tak smrskávají na naprosté minimum.

44 komentářů: „iOS 4.2 na iPadu: první závan budoucnosti (Zkušenosti + bohatá galerie)

  • avatar
    17. 09. 2010 (13:20)
    Trvalý odkaz

    vlado, umi uz kalendar udrzet barvy jednotlivych kalendaru z google calendar?

    • avatar
      17. 09. 2010 (13:25)
      Trvalý odkaz

      Co presne „udrzet“? Jako jestli prebira barvy z weboveho Google
      Kalendare? Nebo neco jineho? Budes muset upresnit :)

      • avatar
        17. 09. 2010 (13:54)
        Trvalý odkaz

        Jo presne. Ale je to pripad kdyz to jede pres exchange. Pres CalDAV ty barvy sedi ale zase se kalendare neaktualizuji online, ale az otevru kalendar.
        V podstate kvuli barvam a taky trochu kvuli kontaktum drzim mobileme :-(
        Tak se ptam a kdyby to chodilo… tak bych udelal mobileme papa :-)

    • avatar
      17. 09. 2010 (13:45)
      Trvalý odkaz

      Co presne „udrzet“? Jako jestli prebira barvy z weboveho Google
      Kalendare? Nebo neco jineho? Budes muset upresnit :)

  • avatar
    17. 09. 2010 (14:47)
    Trvalý odkaz

    Vláďo, mam dotaz ohledně toho multitaskingu, respektive dva dotazy. iPad mám, ale je pro mě novinka, že nemá RAM jako iPhone 4, což je teda dost škoda, a pokud udrží čtyři menší aplikace, dost mě to mrzí :(

    Otázkou ale je IM, protože to je pro mě teď nejhorší bod :( Rád bych iPad využíval na občasné IM, takže bych ho jen střídal s mailovým klientem či prohlížečem, nicméně momentální řešení přes badgety je takové … no, dost zdlouhavé :-)

    Mimochodem, ještě se zeptám – jaký máš na iPadu obal? Už mám druhý obal, dostal jsem se na váhu toho originálního, ale teď jsem si všiml, že mám vlastně s tím obalem ještě o jeden a půl iPadu v rozměrech navíc :(

    • avatar
      17. 09. 2010 (14:54)
      Trvalý odkaz

      Ano, je to tak – zatímco iPad má 256 MB paměti, iPhone 4 má 512 MB.
      Bez problémů udrží v paměti Browser (s přiměřeným počtem záložek),
      Mail, Skype a RSS čtečku za současného přehrávání hudby na pozadí –
      což jsou aplikace, které pro práci v paměti podržet potřebuju.
      Samozřejmě při spuštění nějaké náročnější 3D hry jde vše z paměti
      okamžitě pryč. Není to nic, co by mě limitovalo, ale deset, patnáct
      aplikací se zkrátka nevejde…

      U IM je výhoda, že při příchozí zprávě vyskočí notifikace, která
      jedním klepnutím přenese do IM. Zpátky je to opravdu přes badget – v
      tomto to má o trochu lépe vyřešené Android, který má pro návrat zpět
      hardwarové tlačítko. Štve mě to především v poště: klepnu na odkaz v
      emailu a přepnu se do Safari. Na Androidu bych stisknut tlačítko a byl
      bych hned zpět v Mailu. Na iPadu ne – musím nejdříve dvakrát stisknout
      Home a klepnout na Mail. Zdržuje o a navíc se bojím o životnost tohoto
      Home tlačítka :)

      Obal mám takový velmi těsný kožený, v podstatě jej vůbec nezvětšuje,
      udělám nějaké fotky a hodím je na blog
      (schotek.superapple.cz)

      • avatar
        17. 09. 2010 (16:17)
        Trvalý odkaz

        Díky Vláďo za reakce, moc si jich cením.

        Ani mi nedošlo, že někdo používá ne-knížkové pouzdro, což mi kvůli častému psaní nemůže vyhovovat, to originální je u nás na Aukru (vyděrači!) za bezmála dva tisíce korun. Takový magor ještě nejsem…

        Každopádně k věci :-) Mám HTC Desire a iPadu či iPhonu chybí tři věci – diodka (vůbec nemusíte vypadat špatně, HTC Desire je s modrou barvou důkazem), optický trackball na opravování textu a pak samozřejmě ono tlačítko zpět. O home tlačítko se taky dost bojím, ale víc o „lock“ tlačítko – pokud ale bude na vibrace, asi ho použiji jen párkrát, a to omylem :(

        Líbí se mi originální pouzdro, ale na Aukru je prodávají za dva tisíce a takový magor ještě nejsem. Mám moc pěkné bílé, barevně je super, ale je prostě jako jeden a půl iPadu dohromady tlusté, což je ohromná škoda. Silikonová pouzdra zase neochrání displej a fólie mi nestačí :(

        Mimochodem, co na IM doporučuješ? Mám teď AIM a krom toho jejich LifeStreamu či co to je za (s prominutím) volovinu se mi líbí, rozhodně nemám rád takové ty messengery s kytičkama v pozadí, postačí mi jednotná barva (AIM toto právě umí). jediná nevýhoda AIM je, že neumí FB a ICQ zároveň, navíc neovládá MSN, na kterém také nějaké lidi přeci jen mám :-)

        Mimochodem, díky za článek na blogu, takový zájem moc potěší :-)

        • avatar
          17. 09. 2010 (16:51)
          Trvalý odkaz

          Me prave totalne nevyhovuji knizka-like pouzdra: jsou velke a ta
          odklapeci cast mi zkrateka porad zavazela…
          Ja z IM pouzivam pouze Skype, cimz to mam jednoduche – trpim s iPhone verzi a doufam v brzkou iPadi…

          BTW, v jakem rezimu pouzivas iPad? Ja v 99,9 % casu v landscape rezimu…

        • avatar
          17. 09. 2010 (17:03)
          Trvalý odkaz

          pokud je u toho original obalu u nas prekazka pouze cena tak se pokus ho pres nekoho dotahnout z venku… protoze ten je uplne super, nedam na neho dopustit!

        • avatar
          18. 09. 2010 (03:10)
          Trvalý odkaz

          Používám na IM aplikaci IM+, byla sice trochu dražší, ale určitě se vyplatí, ukrývá v sobě snad všechny messengery včetně např FB chatu, icq, skype, msn, google talk (všechny mohou běžet současně)… Vše přehlednou formou. Pokud ji vypnete posílá notifikace a odpojí se až po vámi zvoleném čase.
          Pouzdro mám takové šedé zn. Macally, myslím, že je dokonce menší než originál a na omak příjemnější a nezůstávají na něm „omakaniny“ od např zpocené ruky, jako na originálním. Nejvíc si na něm cením, že když ho zavřete a dáte do tašky, tak se ipadu, např při cestě z práce/školy, sám vyčistí display (pouzdro se chůzí tře o display a čistí ho, nevím jestli to měl výrobce v plánu, každopádně se povedlo)
          link na pouzdro: http://www.amazon.com/Macally-BOOKSTAND-Protective-Case-Stand/dp/B003DRCVUE
          koupil jsem ho v Brněnském istalu asi za 1300,-.

  • Pingback: Moje iPad pouzdro – kožené, tenké a nebylo drahé

  • avatar
    18. 09. 2010 (06:38)
    Trvalý odkaz

    Neprotiřečí si to?

    „Výhrady lze mít v této fázi k provedení české klávesnice, které je v současné verzi pro zařízení této třídy pro souvislou tvorbu českého textu nepoužitelné.“

    vs.

    „V této konfiguraci dokáže plně nahradit kterýkoli mininotebook pro běžnou práci a jeho nevýhody pro běžné použití se tak smrskávají na naprosté minimum.“

    • avatar
      18. 09. 2010 (06:48)
      Trvalý odkaz

      Ne, protoze predpokladam pripojeni bluetooth klavesnice. A i kdyby ne,
      tak no naproste minimum, ktere pretrvava, je absence moznosti psat
      souvisly cesky text na dotykove klavesnici…

  • avatar
    18. 09. 2010 (07:42)
    Trvalý odkaz

    ono to jsou docela hezke vychytavky, ale ono by bylo lepší kdyby si človek mohl zvolit vlastní sms ton, přece jenom ty přednastavené nejdou vubec slyšet :(

    rozjíždím novou sajtu aplikacezadarmo.cz najdete zde recenze her, dočasně free aplikace, plánujeme odmenovat placenýma aplikacema recenzenty, takže pokud máte zájem – vše je teprve na začátku ale určitě nebudete litovat

    • avatar
      18. 09. 2010 (07:48)
      Trvalý odkaz

      Rozjíždět nový projekt a hned ze začátku si ho diskreditovat něčím tak ubohým, jako je spamováním diskusí na úspěšných webech? To nemáte žádné vlastní nápady na marketing a jak prorazit?

      Divím se, že Vám Vláďa ten komentář vůbec schválil…

      • avatar
        18. 09. 2010 (07:59)
        Trvalý odkaz

        Ja vetsinou (az na zvlast „drze“ vyjimky) prvni zminku o podobnem projektu v diskusi toleruji (i kdyz je u jineho tematu), dalsi opakovani je jiz prisneji hlidano…

        • avatar
          18. 09. 2010 (09:49)
          Trvalý odkaz

          omlouvám se, nechtěl sem tu nijak kazit diskusi, já si nevšim že to je ios jen pro Ipad ja myslel celkově nove ios pro apple zařízení :) .Co se týče té propagace, nemyslel sem to zle, mimoto je to reklama k tématu (iphone) a každý začínající projekt využívá větší firmy na propagaci :)
          Pokud tu to adminům vadí tak to samozřejmne respektuji a smažte to.

  • avatar
    18. 09. 2010 (09:57)
    Trvalý odkaz

    Mam dva dotazy, doopravdy blbci v apple zrusili rotation a je to ted mute a tak se zamknuti otaceni musi delat nekolika pohyby pres displej? Umi uz konecne iPad ztlumit podsvetleni? V noci je to fakt des.

  • avatar
    18. 09. 2010 (14:33)
    Trvalý odkaz

    Na internetu se pro verzi 4.2 se rovnez uvadi moznost tisku na sdilene tiskarne, pripojene k Mac nebo PC jako alternativa podporovanym sitovym tiskarnam. Je tato moznost skutecne k dispozici?

  • avatar
    19. 09. 2010 (13:05)
    Trvalý odkaz

    1. som lama. najprv som si hovoril, ze mechanicke tlacitko na stlmenie zvuku nie je az tak zly, ked lock je cez widget . nooo, akurat ze fakt, podrzanie klasickeho tlacitka zvuk tlmi uz teraz (mam ipad 2 tyzdne a to ma nenapadlo) a tym padom sa pridavam k tym, ktori oplakavaju mechanicku funkciu zablokovania, lebo je to skoda. je ale mozne, ze dovod je, ze iOS 4.2 bude konecne pre vsetky zariadenia a preto aj zjednotenie mechanickeho.
    2. inak chvalim spustu novych funkcii, hlavne asi kalendar
    3. displej by fakt mohol byt stisitelny viac
    4. ze udrzi tak malo otvorenych aplikacii je trochu preklvapenie. moze to byt aj veco apikacii. ono totiz pri uspani aplikacie dobre napisana aplikacia moze dealokovat spustu pamate

  • avatar
    19. 09. 2010 (15:37)
    Trvalý odkaz

    tak drobna otazocka… iOs 4.2 beta vyzaduje unique ID vyvojara, alebo ide tak ako beta stvorky niekde stiahnut a hodit do iPadu len tak?

  • avatar
    19. 09. 2010 (20:14)
    Trvalý odkaz

    Dotazecek k novemu Safari v iOS4.2: jak to prosim vypada s refreshem stranek, kdyz se prepnete do jineho tabu (okna)? Porad se znovu refreshne cela stranka, nebo uz nikoli? Diky moc ;-)

  • avatar
    20. 09. 2010 (21:09)
    Trvalý odkaz

    Neuměla aplikace pro mapy vyhledávat trasy už od začátku? iPad osobně nemám, má ho můj otec a pokud si dobře vzpomínám, v Itálii, kde jsme ho pořizovali, jsme si na něm už trasy mapovali pro představu :-)

  • avatar
    24. 09. 2010 (06:38)
    Trvalý odkaz

    Ahoj Vláďo, dá se někde vyčíst jaký to podporuje HP tiskárny? Asi budu nouvou kupovat tak by se hodilo to vědět a myslím, že třeba nebudu sám komu se to šikne. Díky. Pavel

    • avatar
      24. 09. 2010 (06:43)
      Trvalý odkaz

      Tiskarna musi mit podporu pro HP ePrint (coz je technologie, kterou
      Apple pro AirPrint pouzil)…

  • avatar
    30. 09. 2010 (23:08)
    Trvalý odkaz

    Zaujímalo by ma, či existuje a funguje nejaká klávesová skratka na bluetooth klávesnici (cmd + tab?) na pohodlné prepínanie aplikácii v multitasking lište.

Komentáře nejsou povoleny.