AverMedia A820: digitální televizní tuner i pro Mac (Zkušenosti)

Na poli televizních tunerů pro počítače Apple jsou karty rozdány již dlouho dvěma stranám: na jedné z nich najdete tradiční Elgato, na druhé pak dynamický Equinux. Nyní přibývá další hráč do týmu: společnost AverMedia se svým tunerem s označením A820.

Tento tuner je klasický digitální DVB-T tuner s USB rozhraním určený pro připojení k počítači. Jeho zajímavostí je především to, že dodávaná aplikace a ovladače jsou nejen ve verzi pro majoritní operační systém Windows, ale i pro počítače se systémem Mac OS X: a nejedná se jen o přebrandovanou aplikaci jiného výrobce, ale o zcela vlastní řešení. Aplikace se nedodává na samostatném cédéčku, ale je uložena ve vnitřní flash paměti tuneru.

Již prostředí instalátoru je lokalizováno do češtiny, stejně jako kompletně celé prostředí aplikace. Instalace probíhá klasickým systémovým instalátorem a po jejím skončení není vyžadován restart počítače, na vnitřní paměti najdete i odinstalátor.

Po dokončené instalaci se spustí samotná aplikace. Její prostředí je přehledné, první částí, kterou uvidíte při prvním spuštění, bude průvodce laděním stanic – zde v jednom seznamu uvidíte jak nalezené digitální televizi, tak i radiostanice. Citlivost tuneru je velmi dobrá, i na samé hranici pokrytí dokázal naladit a uspokojivě přehrávat programy druhého multiplexu.

Okno aplikace umožňuje jak změnu velikosti, tak přepnutí do celoobrazovkového režimu, při najetí myší do prostoru okna uvidíte praktické on-screen menu. Jeho prostřednictvím lze ovládat základní funkcionalitu včetně záznamu na disk nebo pozastavení živého vysílání (funkce timeshift), ovšem stejné můžete provádět také prostřednictvím klávesových zkratek. Samozřejmostí je možnost nastavení zobrazení okna televize nad všemi ostatními.

K dispozici máte také on-screen menu viditelné přes obraz umožňující používat televizní aplikaci jako jakoukoli jinou televizi a dobře ji tak využijete při připojení k domácí televizi – tedy ideální doplněk nového Macu mini.

Aplikace je překvapivě nenáročná na systémový výkon, do zátěže se počítač dostane pouze při přehrávání digitálního DVB-T vysílání v HD rozlišení – pak se procesor trochu zapotí, stále však nejde o nic, co by kterýkoli ze současných Maců nezvládl. Aplikace umožňuje záznamy exportovat přímo do formátů pro iPod/iPhone, nebo přímo exportovat do vypalovacího nástroje Toast pro další zpracování. Také plně podporuje Apple Remote dálkové ovládání, které lze použít také pro spuštění samotné televizní aplikace.

Když jsem hovořil o lokalizace, myslel jsem skutečně lokalizaci kompletní – tedy včetně českých znaků v teletextu nebo v programovém průvodci EPG – což je něco, co se například The Tube nenaučila korektně doposud. Navíc funkčně je aplikace pro Mac OS X o třídu dále, než aplikace Averu určená pro Windows.

Zkrátka co říci závěrem? Mám rád, když přijde čerstvý závan od výrobce, od kterého by to člověk nečekal. AverMedia přidala k finančně dostupnému digitálnímu tuneru s podporou vysokého rozlišení a dobrou selektivitou povedenou aplikaci, která je zcela přizpůsobena českému prostředí. Navíc tuner AverMedia A820 lze v nabídkách internetových obchodů najít za cenu okolo 1 300 korun, což je velmi zajímavá cena. Produkt mne opravdu velmi mile překvapil po všech stránkách.

54 komentářů: „AverMedia A820: digitální televizní tuner i pro Mac (Zkušenosti)

  • avatar
    20. 06. 2010 (18:43)
    Trvalý odkaz

    @Andilek1: však já vím – ono je jednoduché porovnávat neporovnatelné. Aver má na stejném čipsetu tři srovnatelné tunery: AverMedia Volar HD Nano (1 338 Kč), AverMedia Volar HD Pro (1 235 Kč) a testovaný AverMedia Plug&Watch A820 (1 320 Kč) – tudíž cena o 500 nižší se zkrátka nezakládá na pravdě :)

    • avatar
      22. 10. 2010 (18:24)
      Trvalý odkaz

      Ehm, na toto jsem krapet zapomněl :-)
      Já rozdíl v ceně 500Kč uváděl pro A815 pro Win a pro Mac. Že jsou dnes Win ekvivalenty této A820 ve stejné ceně jsem nevěděl. Zrovna nějaký tuner řeším a nevím zda tento Aver (mé zkušenosti s Aver softem na Win byly vždy strašné) nebo ověřený EyeTV (ale drahý).

  • avatar
    20. 06. 2010 (20:43)
    Trvalý odkaz

    @Andilek1: však já vím – ono je jednoduché porovnávat neporovnatelné. Aver má na stejném čipsetu tři srovnatelné tunery: AverMedia Volar HD Nano (1 338 Kč), AverMedia Volar HD Pro (1 235 Kč) a testovaný AverMedia Plug&Watch A820 (1 320 Kč) – tudíž cena o 500 nižší se zkrátka nezakládá na pravdě :)

  • avatar
    04. 12. 2010 (10:26)
    Trvalý odkaz

    Tak jsem si tento tuner také pořídil. Dost mě překvapilo přibalené DO – v recenzi ani na webu v eshopech o něm není ani slovo. Aplikace funguje skvěle (opravdu mnohem lépe než Win verze), jen jsem měl problém tuner někam zasunout – do MBP při obsazeném jednom USB konektoru tuner do druhého nezasunete. A i boční USB konektory na HP 2475w nelze bez problémů použít. Holt mě čeká USB prodlužka.

Komentáře nejsou povoleny.