Jak naučit Magic Mouse víceprstá gesta, prostřední tlačítko i Expose

Apple Magic Mouse je podle mých dosavadních zkušeností neobyčejně povedená myš, jejíž výchozí možnosti nastavení nejsou valné. Naštěstí však lze použít i funkce a gesta, ke kterým nám Apple prozatím odepřel přístup.

Magic Mouse, ve výchozím nastavení podporuje pouze horizontální gesta dvěma prsty, nedají se nastavit dvouprstá gesta vertikální, tak i žádná gesta tříprstá. Stejně tak nemůžete použít kliknutí třemi prsty jako náhradu kliknutí prostředním tlačítkem (kolečkem/kuličkou) běžné myši, přestože Magic Mouse takový stisk rozpozná a počítači předá. Pojďme si tedy tyto funkce povolit.

Tento tip je ověřen jako funkční v prostředí Mac OS X 10.6.

Jak na to

  1. Otevřete webovou stránku aplikace BetterTouchTool, stáhněte a nainstalujte aktuální verzi. Tato aplikace, přestože je primárně určená pro notebooky s multidotykovým touchpadem si poradí také s dotykovou plochou Magic Mouse,
    (01) SecondBar & BetterTouchTool Blog
  2. začněte nejdříve na záložce Advanced (Rozšířené), kde zaškrtněte podporu tří a čtyřprstých gest (Activate three and four finger tap recognition), praktické je také zobrazení ikony aplikace v horní liště (Show Icon in Tray). Pokud vám nevyhovuje rychlost myši, můžete ji nastavit tažením za posuvník Set MouseSpeed (Nastavit rychlost myši),
    (02) Advanced
  3. a nyní přichází ke slovu ta pravá magie: kliknutím na tlačítko plus v pravém spodním rohu záložky General (Obecné) přidáte do seznamu novou položku, u které v sekci Gesture (Gesto) vyberete gesto, které chcete nastavit a v sekci Key Command (Klávesový příkaz) mu nastavte odpovídající funkci. Nebojte se, gesta určená pro Magic Mouse jsou v seznamu oddělena a snadno je tak poznáte. Kliknutí prostředním tlačítkem myši najdete pod položkou Three finger click (Tříprsté kliknutí), kterému pak přiřadíte příkaz Middleclick (Prostředí kliknutí).
    Osobně se mi osvědčilo vůbec nepoužívat gesta dvěma prsty a vše (Expose/Desktop v mém případě) mít nastaveno až na tříprstá gesta. Proč? U dvou prstů jsem omylem čas od času provedl gesto, aniž bych to měl v úmyslu (stačilo na myši špatně posunout rukou), při nastavení výhradní tříprstých gest se tyto „přehmaty“ zcela vytratily. Máte-li zájem o stejné nastavení, stačí zkopírovat nastavení z následujícího obrázku.
    (03) General-1
  4. Hotovo!

70 komentářů: „Jak naučit Magic Mouse víceprstá gesta, prostřední tlačítko i Expose

  • avatar
    11. 03. 2010 (23:19)
    Trvalý odkaz

    díky moc za tento skvělý článek! současná verze better touch tool nabízí ještě snazší mapování….dokonce i pro 4 prsty:-)) takže všem….onjoy your magic mouse and have a lot of fun…hihi:-)

  • avatar
    23. 11. 2010 (21:03)
    Trvalý odkaz

    Nevím zda to uměla i starší verze, ale až dnes jsem si všiml možnosti aktivace přizpůsobování velikosti oken po přetažení k nějakému kraji obrazovky – tak jak to umí Win7. Vím, že je zde na serveru i článek popisující jinou aplikaci, ta mi ale dost zlobila (velikost okna se nevracela na původní hodnotu). V tomto programu zatím bez nejmenšího problému (a pro mě je to 2v1 :-D)

Komentáře nejsou povoleny.