Parrot AR.Drone 2.0: ještě lepší polétání [Zkušenosti]

Nová verze kvadrikoptéry AR.Drone od Parrotu slibuje nejen vyšší stabilitu a lepší ovladatelnost, ale i o poznání kvalitnější kameru. Jak obstála v praxi?

Původní AR.Drone přišel na trh v prosinci 2010 a šlo o první kvadrikoptéru (tedy zjednodušeně řečeno helikoptéru se čtyřmi rotory), kterou bylo možné ovládat přímo prostřednictvím iPhonu nebo iPadu. Zařízení fungovalo jako samostatný Wi-Fi přístupový bod, ke kterému jste se se svým mobilním zařízením připojili a nejen že jste jej mohli ovládat přímo naklápěním přístroje, ale přímo jste na displeji viděli záběr z palubní kamery. Ostatně vše si podrobně můžete přečíst v našem testu této první verze.

Letos přišla na trh inovovaná verze nazvaná jednoduše AR.Drone 2.0. Všechny základní parametry zůstávají stejné (čtyřrotorová konstrukce, snímatelný ochranný rám z nerozbitného EPP, ovládání z tabletů nebo telefonů) a na první pohled tak téměř nepoznáte rozdíl. To nejdůležitější se změnilo totiž uvnitř zařízení.

Zajímavý je již výčet hardwarových parametrů řídící jednotky: uvnitř tepe procesor ARM Cortex A8 taktovaný na frekvenci 1 GHz se samostatným grafickým akcelerátorem TMS320DMC64x s vlastní frekvencí 800 MHz, k dispozici má 1 GB operační paměti, USB 2.0 rozhraní i Wi-Fi ve specifikaci 802.11b/g/n. Mimo to má tříosý gyroskop, tříosý akcelerometr, ultrazvukový a tlakový senzor. Když se na to tak podíváme, jedná se o hardwarové parametry slušně vybaveného mobilního telefonu střední třídy.

Navíc jsou na palubě neseny i dvě videokamery. Ta přední zvládá záznam v rozlišení 720p při třiceti snímcích za sekundu, spodní pak má jen QVGA rozlišení při šedesáti snímcích za sekundu. Přestože i její záznam můžete zaznamenávat (tato kamera totiž míří kolmo dolů pod AR.Drone), zřejmě to nikdy nebudete chtít dělat, protože je opravdu velmi nekvalitní a skutečně slouží pouze elektronice pro lepší letové vlastnosti – řídící systém ji totiž používá pro měření rychlosti letu.

Přední kamera zaznamenává v přijatelné kvalitě a podle očekávání. Ano, ze specializovaných kamer typu HD Hero2 od GoPro sice dostanete lepší záznam, ovšem v tomto případě cena kamery téměř překonává cenu celé kvadrikoptéry. Ostatně posuďte kvalitu na následujícím videu.

[HTML1]

Na model z kategorie hraček to není špatný záznam, navíc ve srovnání se záznamem z původního Dronu je kvalitativní skok dopředu obrovský. Zaznamenávat video můžete hned několika způsoby: buďto přímo v ovládací aplikaci spustíte jeho záznam přímo do vnitřní paměti svého iPadu nebo iPhonu, nebo na palubní USB flash disk. Možnost nahrávat do vnitřní paměti iOS zařízení přivítají především majitelé modelů s větším úložištěm nebo jen při občasném záznamu, nahrávání na flash disk je pak praktičtější při delším a pravidelnějším nahráváním.

Jak můžete vidět na následujícím videu, najdete totiž v útrobách zařízení vedle konektoru baterie také vyvedený USB port. Do něj můžete vložit obyčejný flash disk, na který se poté budou vaše letová videa ukládat ve formátu H.264 a nativním rozlišením kamery. Pod krytem je dostatek prostoru pro disky běžných velikostí, samozřejmě čím lehčí dongle použijete, tím větších letových časů dosáhnete. USB se záznamem poté můžete odpojit, zapojit do svého počítače a video ihned zpracovávat třeba v iMovie.

[HTML2]

Jak jste mohli vidět, celé zařízení se zapíná vložením tříčlánkového Li-Pol akumulátoru a připravenost k letu je signalizována „poskočením“ vrtulí všech čtyřech rotorů. Po tomto signálu můžete vložit kryt (je fixován magnety a drží pevně), spárovat své zařízení s AR.Dronem a odstartovat.

Po stisknutí tlačítka pro start v ovládací aplikace se zařízení vznese přibližně metr nad podložku a zafixuje se stabilně na jednom místě. V tuto chvíli jej nemusíte nijak řídit, elektronika se o vše postará sama a to i za silnějšího nárazového větru. Je až překvapivé, jak dobře tyto stavy elektronika zvládá, AR.Drone 2.0 je také v těchto podmínkách o něco stabilnější, než první verze.

Na následujícím videu si prohlédněte právě takový první start po spárování – automatické ustálení kvadrikoptéry v základní výšce a její setrvání zde i bez toho, aby ji kdokoli řídil (ovládací iPad leží bez obsluhy opodál).

[HTML3]

Bez zajímavosti není také následující video, které velmi dobře předvádí aktivní stabilizaci celého zařízení, a to nejen způsobenou větrem, jako v našem případě. Pokud se totiž prstem snažíte vyvést AR.Drone 2.0 z rovnováhy, bude se s vámi citelně přetahovat a vždy se bude snažit vracet do výchozí pozice. A to nejen v případě, že se jej budete snažit posunout do stran, ale i nahoru nebo dolů – stabilizace totiž funguje nejen v horizontální, ale i vertikální rovině.

[HTML4]

Díky všem těmto vlastnostem je polétání s AR.Drone 2.0 naprosto snadné a zvládne jej bez jakéhokoli zácviku i žák první třídy základní školy. Při ukončení jakéhokoli manévru se ochotně okamžitě vrací do základní polohy a ovládání naklápěním mobilního zařízení je přirozené pro každého. Jak jsem již psal výše, rozdíl ve stabilitě mezi původním a novým Dronem je viditelný a díky tomu se s ním skutečně pobavíte i v případě, že jej použijete jen občasně a nepatříte právě mezi zkušené piloty. To u první verze tak úplně neplatilo.

Můžete tak poletovat ve svém okolí, pořizovat zajímavé letecké záběry ze zajímavých akcí nebo míst a můžete se i v tomto případě plně soustředit na zaznamenávané video a nepřemýšlet vůbec o ovládání samotného modelu. Po chvíli tréninku si můžete troufnout i na řízení Drona bez toho, abyste na něj viděli – při testech nebylo problémem obletět celý dům jen podle obrazu na displeji iPadu i přesto, že jsme seděli přímo v něm. Ano, video sice vidíte s drobným zpožděním, nicméně se na to dá velmi dobře „zvyknout“.

A naprosto samostatnou kapitolou jsou možnosti her s využitím tzv. Augmented reality, na které se podrobněji podíváme později v samostatném článku.

[HTML5]

Dodávaný akumulátor vystačí na standardních pět až deset minut letu – záleží na tom, zda létáte v bezvětří nebo se model musí prát s větrem, záleží také na stylu vašeho letu. Necelé dvě minuty letu pak ubere hmotnost ochranného EPP rámu – pokud tedy chcete dosahovat maximálních časů, musíte lítat bez něj. V tomto případě ale musíte být opatrnější, protože nekryté vrtule rotující rychlostí 28 500 otáček za minutu dokáží ošklivě poranit v případě střetu s člověkem nebo zvířetem jak druhého, tak i samy sebe – to v případě střetu s pevnou překážkou. Pro tento případ však výrobce poskytuje kompletní nabídku náhradních dílů.

Plně vybitý akumulátor dostanete dodávanou nabíječkou na plnou kapacitu za necelou hodinu dobíjení, pro náročnější polétání (a například natáčení delších událostí) tak budete muset počítat s přikoupením dalších akumulátorových sad (aktuálně stojí jedna 898 korun).

Koupit, nebo ne?

Pro pořádek začněme cenou: Parrot AR.Drone 2.0 koupíte za 8 250 korun. Pravda, není to zrovna málo, nicméně za tyto peníze dostanete kvalitní zařízení s dobrými letovými vlastnostmi, snadným ovládáním a navíc možností záznamu v přijatelně slušné obrazové kvalitě. Rozhodně se tak nedá říci, že by byla přemrštěná.

A jestli koupit? Pokud hledáte zařízení pro pohodové polétání s tzv. „blbuvzdorným“ řízením a možností pořizování leteckých záběrů, pak zřejmě není co řešit. A možnost řízení naklápěním iPadu nebo iPhonu je pak již jen příjemný bonus navíc. Pořiďte si jej a budete spokojeni.

Pokud však pokukujete po něčem pro bláznivé létání a prostě pro obyčejné blbnutí ve vzduchu, pak mám pro vás trochu tip na trochu stejné a vlastně trochu jiné zařízení. Velmi zajímavá je totiž tato nová série QR od modelářsko-hračkářské společnosti Walkera. Ta totiž nabízí jak čtyřrotorové, tak i nejrůznější osmirotorové vrtulníčky pro opravdu sportovní polétání – na rozdíl od AR.Drone 2.0 se však ovládají klasickým modelářským dálkovým ovládáním a ani nemají kamery, na druhou stranu však dokáží létat i akrobatické obraty včetně přemetu – tedy něco, co AR.Drone nedokáže. A jejich cena je méně než poloviční. Prohlédněte si video možnosti modelů Ladybird nebo Spacewalker, jsou opravdu zajímavé.

Kvadrikoptéru Parrot AR.Drone 2.0 k testu zapůjčil iStyle.

5 komentářů: „Parrot AR.Drone 2.0: ještě lepší polétání [Zkušenosti]

Komentáře nejsou povoleny.