iPhone 5: co jsme čekali, to jsme dostali

Nový iPhone 5 je přesně takový, jaký měl nový iPhone být: tenčí, lehčí, o mnoho rychlejší a s displejem, na který se vejde více informací.

Tak si to pojďme shrnout: nový vzhled? Splněno. Větší displej? Splněno. Vyšší rychlost? Splněno. Lepší fotky a video? Splněno. Nový konektor? Splněno. Zkrátka a dobře vše, co se od nového iPhonu očekávalo, dokázal Apple splnit. Tak pojďme na to.

Zas ne tak nový vzhled

Na jednu stranu je vzhled iPhonu 5 v mnoha oblastech nový, to ano. Na druhou stranu to žádné převratné designerské probuzení není. Nový iPhone totiž vychází v mnohém z předchozích dvou modelů iPhonu 4 a iPhonu 4S – jeho tělo má stejné „krabicoidní“ provedení s rovnými hranami bez zaoblenin (s výjimkou sražených rohů), tlačítka pro ovládání jsou naprosto také stejná, jako známe z nižších modelů. A na přední a zadní části opět nacházíme sklo, i když již ne v tolik dominantní pozici.

Hovořím především o zadní stěně. Zatímco přední je opět pěkně skleněná, zadní je dělená. Největší část zadní stěny je totiž vyrobena z kovového materiálu a která tvoří s boky telefonu jeden celek. To mu dává úžasnou tuhost i přes tloušťku těla pouhých 7,6 milimetrů. Navíc použití kovového materiálu pomůže telefonu přežít i hrubší zacházení – zatímco s iPhone 4/4S stačilo jen trochu více nešťastně ťuknout a hned se vám po zadní stěně rozběhl nepříjemný pavouk prasklin, pětka vydrží o dost více. Horní a spodní část zadní stěny je však stále skleněná – jde o místa, kde jsou umístěny antény bezdrátových služeb.

Z těch iPhone 5, jako vůbec první iPhone v historii, podporuje dvoupásmovou Wi-Fi: umí tedy komunikovat na frekvencích 2,4 i 5 GHz, což z mobilních jablečných zařízení prozatím zvládaly pouze iPady. K tomu se přidává moderní Bluetooth 4.0 a kompletní podpora mobilních přenosů včetně v poslední době tolik populárního LTE. Technologii, která teoreticky nabízí možnost přenosu dat rychlostí rovnající se stomegabitové kabelové síti, však v síti našich operátorů prozatím nenajdete.

Mimo nich zvládá navigaci v sítích GPS a Glonass a obsahuje i digitální kompas.

O výšce 7,6 milimetrů jsme již hovořili, přidejme tedy další rozměry: telefon je vysoký 123,8 milimetrů a široky 58,6 milimetrů. Jeho hmotnost je pouhých 112 gramů, což je velmi sympatická hodnota.

Zajímá vás, o kolik je tedy iPhone 5 delší, než předchozí iPhone? Je to o devět milimetrů – tedy necelý jeden centimetr, zatímco šířka přístroje je stále stejná.

Retina. Jak jinak, že?

Použitý displej je opět typu IPS a vysokým rozlišením reprezentovaným hodnotou 326 ppi. Rozlišení je nyní 1 136 x 640 obrazových bodů, což vám dává více prostoru na displeji pro aplikace. Pokud zobrazíte klávesnici, stále vidíte velkou část textu, který chcete editovat. V Launcheru se vám na jednu plochu vejde o celou jednu řadu ikon více. Jde o něco, nač si uživatel jistě rychle a snadno zvykne: i když zlé jazyky tvrdí, že konečně budou mít kam vývojáři aplikací a her umísťovat reklamy.

Apple použil nový typ displeje s integrovanou dotykovou vrstvou, díky čemu může být telefon tenčí a může nabídnout až o 44 procent lepší barevnou saturaci, než v případě předchozího modelu a barevně je tak schopný pokrýt celý sRGB rozsah.

Rychlejší. Opět.

Již iPhone 4S byl rychlejší, než iPhone 4. A světe div se, i iPhone 5 je rychlejší, než iPhone 4S. Je to díky procesoru Apple A6. Jeho přesné specifikace prozatím neznáme: v době tvorby tohoto textu se spekuluje buďto o čtyřech jádrech z rodiny ARM Cortex A9, nebo dvou jádrech z rodiny ARM Cortex A15. Grafická část je pak stejná, jako v nového iPadu třetí generace, jde tedy o čtyřjádrovou grafickou kartu.

Procesor je velmi rychlý, a to především v oblasti náročných 3D her, kde nabídne obrazovou kvalitu srovnatelnou s dnešními klasickými herními konzolemi. Ano, vlastně můžete mít herní výkon srovnatelný s Xboxem nebo PlayStation 3 v kapse a díky možnosti připojení televizní obrazovky prostřednictvím AirPlay jej můžete také stejně používat.

A i přes tento veškerý výkon nabídne iPhone 5 výdrž rovnající se deseti hodinám přehrávání videa, osmi hodinám hovoru nebo osmi hodinám prohlížení webu přes rychlou LTE síť. To vzhledem k rychlosti procesoru a velikosti i hmotnosti celého telefonu nejsou vůbec špatné hodnoty. Ovšem uvidíme, jak se je bude dařit dosahovat v praxi.

Fotíš jako Bůh

Ruku v ruce s rychlejším procesorem jde ale i rychlost aplikací i přidané multimediální funkce, na které narazíte především ve fotoaparátu. Ten nyní umí plynulá panoramata s výsledným rozlišení 28 megapixelů a kvalitnější je i postprocesing fotek i vylepšování a stabilizace Full HD videa.

Stejně tak se podle Applu i o čtyřicet procent zkrátil čas potřebný pro vyfotografování snímku a fotky za špatných světelných podmínek by měly být ještě o dost lepší, než doposud.

Je sympatické, že ve vysokém rozlišení nyní můžete natáčet také prostřednictvím přední FaceTime kamery. Jedná se sice „jen“ o rozlišení 720p, což je však vzhledem k určení tohoto snímače coby pomocníka při videohovorech více než dostatečné. Vlastně jde o stejnou kameru, kterou najdete na zadní stěně iPadu 2.

Pojďme na „drobnosti“

Nový iPhone s sebou přinesl také nový konektor. Je menší a je u něj úplně jedno, jak do něj kabel zasunete. Je totiž „obojetný“, díky čemu nemusíte sledovat, jestli jej máte správně natočen.

Je trochu zklamáním, že nový konektor nepodporuje USB 3.0 – jak dodávané kabely, tak i všechny redukce komunikují výhradně přes starší USB 2.0. To není sice nejpomalejší, ale výrazně rychlejší třetí revize USB by mu slušela více.

Ruku v ruce s novým konektorem jde nekompatibilita se současným příslušenstvím. K tomu si musíte nejdříve pořídit redukci na klasický Dock konektor a Apple vám ji ochotně prodá. Protože však je aktivní a uvnitř obsahuje i elektroniku, připravte se na cenovku 749 korun za jeden kus.

Redukce je však poměrně velká a můžete tak zaznamenat problémy při použití některých držáků – zde ovšem spekulujeme podle vlastních dohadů, tudíž si závěrečný soud necháme až na osobní zkušenosti.

Nová jsou také sluchátka, která mají na první pohled přepracovaný vzhled. Vypadají pěkně a snad budou i dobře hrát. K dispozici budou jak samostatně, tak i přikládány k novému iPhonu, iPodu touch a iPodu nano, kterým se budeme podrobněji věnovat v samostatných článcích.

Tak proč to zklamání?

Co si budeme povídat: nový iPhone 5 je po všech stránkách povedené zařízení. První zkušenosti těch šťastných, kteří již měli možnost si jej vyzkoušet, hovoří o novince v superlativech. Zmiňují se o neuvěřitelné lehkosti, velmi dobře vypadající zadní stěně i překvapující rychlosti. Tak proč tolik nářků, že představení bylo nudné nebo že chyběl onen „WOW“ efekt?

Z velké části si za to může sám Apple, když si není schopen pohlídat úniky svých produktů. Protože hlavním důvodem ze zklamání po Keynote nebylo to, jaký iPhone 5 je, ale to, že je to on. Hned vysvětlím: již několik dnů před uvedením bylo naprosto jisté, jak bude novinka vypadat. O kolik bude mít větší displej, o kolik bude tenčí, v jakých barevných kombinacích se bude prodávat i z jakých materiálů bude vyrobena. No a Kynote v tomto směru nepřinesla nic zdánlivě převratného – jen potvrzení toho, o čem se již vědělo.

[HTML1]

Nicméně když takhle s odstupem času koukám na nový iPhone 5, tak si říkám: a vlastně proč ne. Telefon je i přes čtyřpalcovou úhlopříčku stále stejně široký a dobře použitelný, je rychlejší než kdykoli před tím, natáčí skvělá videa a fotí dobré fotky. Co si přát více? NFC? Ano, mohla tam být – a několik geeků by to uvítalo (jenže gekové si vystačí obalem nebo přídavným modulem). Ale mezi námi: u cílové skupiny, na kterou Apple míří není tato funkce při rozhodování příliš důležité a především na domácím trhu sází Apple spíše na vlastní podobnou službu, která je v podobě aplikace Passbook součástí iOS 6. A řekl bych, že teprve v případě jejího neúspěchu přijde skutečně čas na bezkontaktní platby.

A ceny? Apple je ještě neuvedl, ale podle cen v okolních státech bychom odhadovali 16 390 korun za 16GB model, 19 880 korun za 32GB model a 21 690 korun za 64GB model za nedotovaný telefon. Současně na trhu zůstávají také starší iPhony 4 a 4S, které budou vykrývat nižší segmenty trhu.

V Česku se podle Applu nový iPhone 5 začne prodávat 28. září.

11 komentářů: „iPhone 5: co jsme čekali, to jsme dostali

  • avatar
    14. 09. 2012 (07:14)
    Trvalý odkaz

    Co se týká redukce, tak za tuto cenu bych čekal, že bude zpracována ve stejném dizajnu jako iPhone a do dokovací stanice dáme redukci, která přesně padne na tělo telefon. A toto řešení by vypadalo dobře i u dražšího příslušenství. 
    A chybějící WOW efekt? Tím pro mě byl iPod touch…

  • avatar
    14. 09. 2012 (08:44)
    Trvalý odkaz

    Nějak se stále nemůžu smířit s tím 4″ displejem. Ale uvidíme, až si iPhone ošahám na živo, ale bojím se, že ovládání palcem jedné ruky už nebude příjemné. Každopádně dle fotek už díky prodloužení nevypadá iPhone pro oko tak lahodně. No uvidíme…

  • avatar
    14. 09. 2012 (10:28)
    Trvalý odkaz

    Nechápu jak může někdo říct, že hrát na iPhonu propojeném s televizí a na konzoli je totéž. Vlastním iPhone a Xbox 360 a výběr her pro tyto zařízení je velký jako propast. Stejně tak ovládání a hratelnost. Pokud si chci něco zahrát v autobuse na zkrácení volné chvíle zvolím iPhone, ale hrát na něm doma je ujeté.

    • avatar
      14. 09. 2012 (10:32)
      Trvalý odkaz

      Mohu to říci, protože se to týká až popisovaného iPhonu 5. U něj se teprve začnou objevovat hry srovantelné s konzolemi a přímo optimalizované / vyvíjené pro hraní na velké televizi. Nemůžeme to soudit současnými zkušenostmi s iPhonem současné generace, u nějž platí to, co píšete. Pětka má ale potenciál toto změnit a herní společnosti se o to minimálně pokusí…

      • avatar
        14. 09. 2012 (11:13)
        Trvalý odkaz

        Jedna vec je surovy vykon, ten uz ma iPhone5 asi dost velky na „dospele“ hry na TV. Ale co treba ovladani, nebo zvuk?
        – Rozsiri se nejaky „standardni“ ovladac?
        – Umi AirPlay posilat do TV i zvuk?

        • avatar
          14. 09. 2012 (11:18)
          Trvalý odkaz

          – není to nemožné, již zde bylo několik konceptů ovladačů coby case – v podstatě by pak člověk měl podobé zařízení, jako je Wii U od nintenda… – ano, samozřejmě

  • avatar
    14. 09. 2012 (14:17)
    Trvalý odkaz

    Ví pan Janeček, jaky je rozdíl mezi zaoblenou a sraženou hranou? iPhone má 4 hrany zaoblené a 8 hran nepatrne sraženych (kvadr). A prej ze zadne zaobleni! Prosim, nelžete uz lidem! Prectete si nekde ve slovniku vyznam techto slov.

    • avatar
      14. 09. 2012 (14:27)
      Trvalý odkaz

      Díky za názor – věřím, že se svým formálním strojařským vzděláním význam těchto slov registruji, přestože jsem se v dospělém věku tomuto oboru dále nevěnoval.
      Nemáte však ve své výtce spíše na mysli čtyři zaoblené rohy? Já skutečně hovořím o hranách (bocích), které měl (mimo čtyři rohů) například první iPhone i iPhony 3G/3GS skutečně zaoblené. Místo toho iPhone 5 má hrany (boky) rovné (=žádné zaoblení), jen přechody mají sraženou hranu. Mimo čtyř rohů na něm skutečně žádná další zaoblení nepozoruji…

  • avatar
    15. 09. 2012 (08:02)
    Trvalý odkaz

    Nezná tu někdo cestu, jak by šlo zjistit, jestli český Apple Online Store v den zahájení prodeje (tedy od 00:00, 28. září) bude mít alespoň tu hodinu po zahájení dostupné iPhony 5 pro koupi, aniž by se na ně muselo čekat víc jak měsíc? Nebo je lepší si 28. září vystát frontu u jednoho operátora (ale bojím se, že nebudou prodávat neblokované)? Předem děkuji za odpověď, hodně by mi pomohla.

    • avatar
      15. 09. 2012 (08:17)
      Trvalý odkaz

      U operátorů se chystá půlnoční prodej a měl by jich být dostatek. Na on-line Apple Store netušíme, Apple takové informace odmítá poskytnout…

  • avatar
    18. 09. 2012 (12:51)
    Trvalý odkaz

    malokedy nesuhlasim s vladom janeckom, ale teraz musim. velke sklamanie je jednoznacne 16:9 a nezmyselne rozlisenie. sam ste nie tak davno oznacili odhod z 960 x 640 za nepravdepodobny a aj nespravny… takto prvoplanovo riesit situaciu, na to pri apple nie sme zvyknuti a osobne som v podstate zdeseny…

Komentáře nejsou povoleny.