Komentované kompletní shrnutí iPhone 5 Keynote

Pakliže jste neměli možnost sledovat včerejší iPhone 5 Keynote, pak vám přinášíme kompletní shrnutí celé akce v jednom obsáhlém článku s doprovodnými komentáři. Připravte si váš oblíbený nápoj, začínáme.

Hned na úvod musím konstatovat, že před touto Keynote se dělo něco opravdu výjimečného. Ačkoli Tim Cook na konferenci D10 zdůrazňoval zpřísnění utajovacích opatření, došlo snad k největšímu úniku součástek nové generace iPhonu co pamatuji. Navíc se vyrojilo množství informací označovaných za „pouhé spekulace“, které však přinášely až nepříjemné detaily. Co se stalo s pověstným uchováním výrobků do poslední chvíle? Jak mohlo dojít k tak velkým únikům tajných informací? Určitě jsem nebyl jediný kladoucí si tyto a mnohé další otázky v průběhu čekání na Keynote, ale i při ní samotné.

Komentáře k textovému přepisu naleznete přímo v textu jako obvykle kurzívou.

Až příliš tradiční úvod

V přesném duchu předchozích událostí se ani tentokrát neopominul CEO Applu Tim Cook pochlubit řadou úspěchů a nezbytných čísel. Apple plánuje otevírat stále větší množství svých retailových obchodů a to i v Evropě. Přímo na Keynote byly ukázky z nového přírůstku v Barceloně. Jestliže sledujete Apple novinky, víte o dalších připravovaných ve Švédsku. Celkem má tedy jablečná firma 380 obchodů ve 12 zemích světa (Švédsko bude zemí třináctou). Ty obsloužily 83 milionů návštěvníků za poslední čtvrtletí. Nezbývá než doufat, že se brzy dostanou i do naší malé kotliny.

Poté přišel na řadu Mac. Mountain Liona se prodalo již 7 milionů kopií, což je jistě úctyhodné číslo a tedy získal titul nejrychleji prodávaného OS X. Notebooky Applu jsou číslo 1 na trhu v USA. A tvoří podíl 27%, při ročním nárůstu 15% oproti 2% PC. Klasicky neznáme zdroj těchto údajů.

Post PC éra je v plném proudu, alespoň to potvrzují nová rekordní čísla 17 milionů prodaných iPadů za období duben – červen. Cook neopomenul zdůraznit, že prodali mnohem více iPadů než jakýkoli výrobce svých PC. Zde musím dodat – při srovnání s celkovým počtem prodaných PC je ovšem počet prodaných iPadů směšné číslo.

iPad loni okupoval 62% trhu, letos 68%. Co více, iPad tvoří až 91% veškerého tabletového provozu na internetu. Úžasné, pomineme-li chybějící zdroje statistiky.

Téměř všechny společnosti žebříčku Fortune 500 testují a vyvíjejí své aplikace pro iPad. Například GE, Mayo Clinic, Ducati a další. App store dosáhl počtu 700 000 aplikací, přičemž 250 000 je nativních pro iPad. Zlí jazykové poukazují na kvalitu některých z nich a duplicitu FREE vs. PAID. 90% těchto aplikací je stahováno každý měsíc. Průměrný uživatel vlastní a používá více než stovku. Chtěl bych vidět všechny ty virtuální obrazovky zaplněné ikonkami.

Doposud 400 milionů prodaných iOS zařízení (počítáno do letošního července).

Nový iPhone? I kdepak, přeci iPhone 5!

iPhone 5 byl odhalen nezvykle rychle. A pak nastala kanonáda parametrů. A nečekaný úžas všech fanoušků (hlavně skeptiků) – uniklé součástky byly pravé!

Nový iPhone 5 má sníženou hmotnost o 20% na 112 gramů. Je tenčí o 18% tedy 7,6mm. Světově nejtenčí chytrý telefon. Displej 4“ o rozlišení 1136×640 s Retina efektem 326PPI. Pět řad ikon. Širokoúhlý displej. Design hliník a sklo. Bílo-šedá a černá. Displej má o 44% lepší saturaci barev. Apple využil nové displeje od Sharpu s odstraněnou mezivrstvou pro dotek, jenž byla sloučena přímo s horní. Proto mohlo dojít ke ztenčení profilu celého iPhonu a co více – dotyky by nyní mohly být snímány daleko přesněji.

V Applu nezaháleli a aktualizovali celou sadu svých aplikací pro iPhone 5. iMovie, Garage Band, Keynote, Numbers, Pages všechny využívající plný potenciál vyššího rozlišení. Ostatní neaktualizované aplikace poběží ve středu displeje s černými proužky dole a nahoře displeje.

Mobilní sítě dostaly plnou výbavu od prehistorických GPRS a EDGE, přes modernější UMTS, EV-DO, HSPA až po rychlejší HSPA+ (21Mbps), DC-HSDPA (42Mbps) a superrychlé LTE (100Mbps). Vše v jednom čipu díky dynamické anténě. Co více, nová anténa zřejmě podporuje i Evropské LTE (pásmo 800MHz). Některé velmi potěší podpora dvoupásmové Wi-Fi na standardu N (až 150Mbps) 2,4GHz + 5GHz a tradiční standardy a/b/g.

Jak předpokládaly uniklé informace, byl nasazen nový čip A6. 2x rychlejší procesor, 2x rychlejší grafika. Při srovnání ale Apple neuvedl, zdali oproti A5 nebo A5X. O 22% menší, méně energeticky náročnější. Pravděpodobně byl použit lepší než 45nm výrobní proces – počkáme si na detailní rozbor serveru iFixit. Nezbytnou ukázku výkonu obstaralo studio EA a jejich hra Real Racing 3. Teď už přiznám i já, že se blížíme detailům grafiky z dospělých konzolí (které ovšem nebyly výrazně aktualizovány přes pět let).

8 hodin výdrž hovoru / surfování na 3G / LTE. 10 hodin na Wi-Fi. Papírové hodnoty, uvidíme v praxi.

Optický čip na první pohled zůstal nezměněn od iPhone 4S (8Mpix, 5 vrstvá čočka, f/2.4). Ale Apple jej nejen přejmenoval na iSight, ale i zapracoval na detailu a přidal dynamické rozeznání světla spolu s broušenou safírovou horní čočkou. Čip A6 navíc jako skvělý pomocník lépe redukuje šum a pomáhá k věrnějšímu barevnému podání. Rychlost pořizování snímků byla navýšena o 40%. Navíc tu máme přisvětlovací diodu.

Rovněž dlouho spekulovaná vlastnost Panorama zavítala do iPhonu. Scénické snímky mohou dosáhnout i výsledného rozlišení 28Mpix, ale tato funkce nebude přístupná pro starší modely. Full HD video bude ještě lepší díky stabilizaci a rozpoznávání obličejů. Přední kamerka nyní nahrává až 720p videa.

Za povšimnutí rovněž stojí i takzvané „Wideband audio“. Jde o přepracované mikrofony se zlepšenou redukcí okolních zvuků. Tato funkce vyžaduje nasazení u operátorů, dostupná by měla být například u Orange. Rovněž produkce hudby by měla být čistší a přirozenější.

Nový, o 80% zmenšený konektor se jmenuje Lightning. Jak někdo vtipně poznamenal, co takhle Ball lightning? Ligtning Bolt? Thunderbolt? Apple samozřejmě nabídne redukci, kterou si můžete koupit za 749 korun, ačkoli partneři vyrábějící příslušenství už pracují na novém aktualizovaném. Mimochodem, Apple se stejně jako všechny společnosti Nokií počínaje a Samsungem konče zavázal k nasazení nebo alespoň kompatibilitě s Micro USB nabíječkami. Výsledek? Do roku 2015 je zjevně čas.

iOS 6

Demo nového operačního systému neukázalo zhola nic nového, co už nebylo odhaleno z vývojářských verzí. Zdokonalené mapové podklady, v ČR stále tragické, obsahují databázi 100 milionů zájmových bodů. 3D modely budov a jiných objektů, tím vším se nezapomněl Scott Forstall pochlubit.

Mnohem zajímavější je funkce zvaná iCloud Tabs. Ta umožní sdílet aktivní taby mezi vašimi OS X a iOS zařízeními. V Mailu jsme se dočkali VIP seznamů se „značkováním“ pomocí vlaječek. Snad bude kompatibilní s Gmailem.

Tip: celé včerejší představení můžete shlédnout z oficiálního videozáznamu.

Aplikace Passbook dospěla, ale díky absenci NFC čipu (jež přineslo nejednomu fanouškovi zklamání) zcela nevyužila svého potenciálu. Až to vypadá, jako by Apple skutečně nasazení NFC zvažoval a na poslední chvíli jej zamítnul.

Sdílený Photostream jsme už viděli. Nové vylepšení Siri jsou sice skvělá, ale naše mateřština je bohužel stále pro asistentku cizí.

Cenová strategie se nemění, iPhone 5 zakoupí zákazníci v USA 16GB / 199USD, 32GB 8 299USD a 64GB / 399 USD. Nabídku opouští iPhone 3GS a jeho pozici nahradí iPhone 4 a 4S v 8GB verzích. Dostupnost pro země první vlny (USA, Kanada, Francie, Německo, …) je 21. září s předobjednávkami od 14. září. Druhá vlna obsahující další dvacítku (včetně ČR a Slovenska) přijde 28. září. Což je u nás mimochodem státní svátek.

Bude to zatím nejrychlejší dostupnost od uvedení.

Nové iTunes

Přesně jak se předpokládalo, byla uvedena i nová verze iTunes. Kompletně přepracovaná blíže stylu iPadu. Konec matoucího vzhledu v OS X / Windows a odlišené iOS iPad verze. Nyní vše dostává téměř identický kabátek. Nutno podotknout, že ta jednoduchost nového desginu mi učarovala. Prostší všech zbytečností přináší iTunes nový rozměr ovládání. Navíc se zcela přepracovaným režimem „miniplayer“. Dere se mi na jazyk jedna otázka, už bude iTunes konečně plně 64bit Cocoa aplikace? Doufáme, že ano!

Pakliže bažíte po nějakých číslech, zde je máte: 26 milionů skladeb v iTunes, 20 miliard zakoupených od spuštění obchodu před devíti lety, 63 zemí s iTunes Store, 435 milionů iTunes účtů, 60% staženého obsahu přímo z iOS zařízení, 200 milionů uživatelů iTunes v iCloudu (co všechno bylo k tomuto číslu připočteno?).

Nové iTunes vyjdou v průběhu října.

Nové iPody

Na paškál si tentokráte vzali iPod nano a Touch. Nutno podotknout, že rovněž očekávaně.

Řečí čísel prodal Apple 350 milionů iPodů. Poslední léta prodeje (krom modelu Touch) klesají…

iPod nano získal ve své již sedmé generaci opět jiný design. Zachoval si multi-dotekové ovládání na 2,5“ displeji, avšak současná generace jako hodinky využít nepůjde. Rovněž iOS-like systém s FM tunerem nebude možno obohatit o další aplikace. Alespoň že se vrátilo přehrávání videí. Nové nano přichází v sedmi barevných variantách a jedné kapacitě. Díky Bluetooth můžete využít streamování hudby. Výdrž až 30hodin. Cena 149USD.

iPod Touch si získal oblibu spíše jako kapesní konzole, než hudební přehrávač. A přesně tento potenciál se rozhodli v Cupertinu dále rozvíjet. Nový Touch je 6,1mm tenký (není to až příliš?) a váží 88 gramů. Displej zdědil po iPhonu 5 a procesor po iPhonu 4S (dvoujádrový A5). Dost zásadní změnou prošel i foťáček – z ne moc použitelné kamerky se stává plnohodnotná iSight. 5Mpix, f/2,4, 5-ti vrstvá čočka a přisvětlovací dioda, nahrávání Full HD videa. Nechybí ani čelní FaceTime 720p kamerka. A pět barev iPodu Touch! Navíc s krásným poutkem na zápěstí.

Starší iPod Touch bude i nadále v nabídce za cenu 16GB / 199USD, 32GB / 249USD. Nový iPod Touch bude k mání za 32GB / 299USD, 64GB / 399USD.

[HTML1]

Redesignovaný Touch i Nano k dispozici od října.

EarPod – ještě mám v živé paměti, když jsme poprvé psali o nových sluchátcích. Jistý čtenář nás poslal kamsi mezi jistý nepopulární Apple magazín. Nová sluchátka opravdu dorazila. Mají přepracovaný tvar, vylepšené vysílání zvukových vln a rovněž by měla mít lepší odhlučnění od okolí. A co basy? Původní sluchátka měla dobré podání výšek, avšak basy nestály za řeč.

Přibalována budou ke všem novým iPodům (bez Shufflu?) a iPhonu 5.

Nejmenší Shuffle stojí opodál. Krom barevných variant žádná změna a stále kapacita 2GB za cenu 49USD.

Zazvonil konec a přišli Foo Fighters (Doslov)

Podzimní Apple eventy byly vždy věnovány hudby a ani letošní nebyl výjimkou. Tentokrát na pódium přijali pozvání Foo Fighters a zahráli tři skladby. A tím se rozloučil Apple s diváky.

Letošní podzimní Apple Keynote byla ve znamení uniklých součástek a informací. K velkému údivu snad všech. Jablečná firma i přes údajné zvýšení utajení přišla o mnoho podstatných dat.

Velké emoce vyvolané prototypy iPhonu 5 jistě stejně rychle umlknou jako při uvedení čtyřky. Remcání nad designem převýší spokojenost a nakonec i nový displej bude brzy považován za výhodu. Myslím, že nový iPhone opět bude trhat rekordní prodeje. Nejen díky chtivosti fanoušků, ale i díky zrychlenému uvedení do prodeje. Konec konců má rozhodně co nabídnout a na trhu bude opět vyčnívat.

Z čeho mám poněkud rozpačitý pocit, jsou iPody. Touch už v podstatě chápu jako herní konzoli od jeho uvedení, nyní tedy přibývá i smysl jakési náhrady kompaktu. Barvičky jistě potěší nejednoho teenagera, nám ostatním udělá radost výrazně vylepšená optika. U Nana mám pocit, že Apple vyloženě tápe a zkouší kam model dále posunout. Shuffle si drží pozici toho nejlevnějšího, ale trpí na malou kapacitu. A co Classic? Nad tím visí otazník už nepříjemně dlouho. A přitom svých příznivců má stále hodně, stačí jmenovat šéfredaktora SuperApple. Jenže s Classicem to vypadá obdobně jako u Maců Pro – Apple se stále více snaží zaujmout střední proud a na profesionály (případně skutečné milovníky hudby) kašle. Tato strategie odříznutí okrajové skupiny v zájmu masy zjevně přináší (finanční) výsledky.

A iTunes? Ty už přepracování potřebovaly jako sůl. Doufejme, že se konečně dočkámě nativní Cocoa aplikace a uživatelé PC dostanou pořádný přehrávač obsahu a ne jen zmršený program.

Každopádně už nyní se těšíme na další event, na kterém třeba spatříme bájný iPad Mini.

A jak hodnotíme tuto Apple Keynote Vy? Neváhejte a podělte se se svým názorem v diskuzi!

Obrázky: Engadget

17 komentářů: „Komentované kompletní shrnutí iPhone 5 Keynote

  • avatar
    13. 09. 2012 (07:00)
    Trvalý odkaz

    Pekne srovnani  a konecne pripomenuti ze nad 4kou a 4S se taky hodne brblalo a jak se dobre prodavaly

    • avatar
      13. 09. 2012 (09:33)
      Trvalý odkaz

      Možná by bylo vhodné doplnit, že právě prodeje iPhone4s se v posledním kvartálu velmí výrazně propadly a to po pár měsících co byl uvedený na trh. Z mého pohledu jde o jasný signál, že stěží půjde jen o brblání zákazníků i když já jsem spokojen s iP5. 

      • avatar
        16. 09. 2012 (08:48)
        Trvalý odkaz

        Předposlední kvartál prodejů iPhone 4S přetrhal všechna do té doby známá čísla. Přes 40 milionů kusů za kvartál. Nový rekord i pro Apple. Nicméně blížící se iPhone 5 zcela pochopitelně snížil druhý kvartál na „pouhých“ 26 milionů prodaných iPhone :-) Co by za takové číslo dali ostatní výrobci a prodejci :-)

    • avatar
      13. 09. 2012 (11:57)
      Trvalý odkaz

      Dle http://www.apple.com/iphone/compare-iphones/ bude funkce Panorama podporována taky u iPhone 4S

  • avatar
    13. 09. 2012 (07:04)
    Trvalý odkaz

    … Čip A6 navíc jako skvělý pomocník lépe redukuje šup a pomáhá k věrnějšímu barevnému podání. .. hádám že řeč je o šumu, ale to je detail .. hezké shrnutí, děkuji :)

  • avatar
    13. 09. 2012 (08:25)
    Trvalý odkaz

    Co se stane s existujicimi aplikacemi na iPhone 5 uz vime, budou zarovany na stred, dokud vyvojeri nevydaji novou verzi vyuzivajici prostor navic. 

    Co by ale zajimalo mne je, co se pak stane s touto novou zvetsenou verzi na predchozich modelech s mensim diplayem? 

    Pokud budou muset vyvojari udrzovat dve ruzna uzivatelska rozhrani, mam obavu ze velmi naroste pocet aplikaci co po aktualizaci pobezi uz jen na iphone 5.

    • avatar
      13. 09. 2012 (08:56)
      Trvalý odkaz

      Ty nebudou mít okraje nahoře a dole, ale vpravo a vlevo :))))

  • avatar
    13. 09. 2012 (08:36)
    Trvalý odkaz

    Asi takhle: kde jsou ty doby, kdy Apple přinášel alespoň nějaké softwarové inovace.

  • avatar
    13. 09. 2012 (09:11)
    Trvalý odkaz

    Nový iPhone se mi moc líbí, touch vypadá taky dobře. Ale Nano mi přijde dost divný. Já myslim, že dokud měl Nano kolečko, tak to bylo bezva. Což znamená jestli se nepletu první 4 generace. Můj názor je, že to měli nechat v duchu čtvrté generace, možná přidat větší kapacitu, zlepšit ergonomii a možná zařídit tlačítka hlasitosti podobně jako u touchů, nebo iphonů. 

    • avatar
      13. 09. 2012 (14:22)
      Trvalý odkaz

      Zas na druhou stranu se Nano s kolečkem (měl jsem 2. gen) špatně ovládalo po hmatu a pokaždé vytahovat přehrávač z kapsy byla otrava. Nynější ovládání ve stylu ovladače na sluchátkách se mi zdá lepší.

  • avatar
    13. 09. 2012 (15:07)
    Trvalý odkaz

    Jestli tady nasadí cenu jako v Německu tedy 679Eur v základu tedy 17000,- Kč tak i když jsem iPacient tak asi zůstanu u 4S
    Artaban

    • avatar
      13. 09. 2012 (15:19)
      Trvalý odkaz

      16 490 CZK bude pri 16 GB.

  • avatar
    13. 09. 2012 (15:54)
    Trvalý odkaz

    Vzhledem k tomu, že kolečko už iPodu nano asi nikdo nevrátí, tak mi přijde ta nová verze mnohem lepší, než předešlá s klipem. Ovládání bez koukání na display bude možné díky tlačítkům na boku, což pěkně opodstatňuje absenci kolečka.

  • avatar
    13. 09. 2012 (19:42)
    Trvalý odkaz

    Mrzí mě to že vše co Jobs nechtěl..oni udělali od měnění konektoru tak i v rozšiřování displeje. Telefon s kterým přišel Steve byl dokonalý bohužel s nim i odešel..:-( Apple půjde do kytek si myslím já. Vše je hnusné od ipodu nano, touch tak i iphone. 

  • avatar
    13. 09. 2012 (21:02)
    Trvalý odkaz

    iPhone 4S se přestal prodávat, protože se už dávno vědělo o tom, že bude uveden iPhone 5. Já bych rozhodně nedal 16000 za iPhone 4S, když bych věděl, že za 3-4 měsíce bude iPhone 5. Každopádně já mám ještě iPhone 4 a rozhodně si koupím iPhone 5. Chápu, že pro uživatele iPhone 4S ten rozdíl třeba nebude tak markantní, ale pro mne to rozhodně velký rozdíl bude. Osobně se mi moc líbí design, tloušťka, snížená hmotnost, výkon, displej, iOS 6, prostě všechno. Osobně budu mít lepší pocit z iPhone, který je vyroben ze skla a hliníku než ze skla a ze skla. Je to zase designový kousek – nádherný výrobek, kterému se nevyrovná nic co je na trhu. Uznávám, že HTC i SAMSUNG mají v poslední době vynikající mobily, ale novému iPhonu sahají tak maximálně po kontníky. Je to ale pro Apple důstojná konkurence, která je dnes zase o něco pozadu :-). Rozhodně se ale hodně snaží a v poslední dvou letech se oba tito významní konkurenti posunuli o notný kus kupředu a některé technologie a nápady, které do svých zařízení implementují, jsou opravdu velice zajímavé. Jinak já jsem opravdu spokojený a nadšený a jsem zvědavý, jestli se ještě do konce roku neobjeví třeba nový Mac mini a iMac.

    Už aby bylo možné si iPhone objednat :-).
    Mějte se.

  • avatar
    13. 09. 2012 (22:10)
    Trvalý odkaz

     No, já jsem teda dost zklamaný :-(
    malá paměť v základu bez upgradu
    vysoké navýšení ceny za 64GB verzi zůstalo
    působí dojmem, že se už bude lámat v kapse u kalhot
    malé navýšení výdrže baterií
    zbytečná změna konektoru, která zkomplikuje provoz na dokovacích stanicích
      a bude to s plastovou redukcí pěkný hnus
    redukce není přibalena grátis
    L a R sluchátko se stále nedá poznat hmatem – chybí pecička
    iPod Touch vypadá čínsky
    marast v aplikacích

    .. no prostě nová plácačka na mouchy
    Upgrade ze 4S pro mne nemá smysl ..

  • avatar
    13. 09. 2012 (22:19)
    Trvalý odkaz

    Pocitově asi nejhorší keynote poslední doby. Bez šťávy a těměř bez překvapení. Těším se snad jen na přepracované iTunes, tak alespoň tak ;-)

Komentáře nejsou povoleny.