Apple novinky: 37. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý sedmý týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

Údajně začala produkce 13“ Retina MacBook Pro a aktualizovaných iMaců

Server DigiTimes má určité indicie o tom, že započala výroba 13“ Retina MacBooků Pro. Na trh by se menší bratříček 15“ Retina modelu měl dostat v průběhu měsíce října. Zpráva dále přináší informace o zahájení konstruování aktualizovaných modelů počítače iMac. Opět však vylučuje nasazení Retina displejů u stolních Maců.

Mountain Lion 10.8.2 přinese zpět ztracenou výdrž MacBooků

Něco málo před měsícem upozornil server ArsTechnica na rapidní úbytek výdrže u některých modelů přenosných počítačů. Problém se týkal nového operačního systému Mountain Lion, jelikož se starší verzí Lion tento problém zaznamenán nebyl. Nejvíce trpěly nové 15“ Retina MacBooky Pro, kde výdrž poklesla i o celou třetinu. Ačkoli se všeobecně očekávala náprava v OS X 10.8.1, bohužel nepřišla. Naštěstí s posledním sestavením OS X 10.8.2 svítá na lepší časy. Podle testů verze 11C35 došlo k návratu hodnotám pod OS X Lion ba i mírnému zlepšení nad tyto hodnoty.

iPad, iPad Mini a iPhone 5 kryty srovnány s iPhone 4S

Jeden ze čtenářů serveru MacRumors byl schopen udělat srovnání velmi zajímavé srovnání krytů připravovaných i současných novinek Applu. Design těchto součástek je založený na specifikacích uniklých přímo z továren FoxConnu. Na fotce vidíme současný model iPhone 4S proti iPhonu 5, iPadu Mini a „velkému“ iPadu. iPad Mini se očekává v průběhu měsíce října.

Vyšla oficiální YouTube aplikace od Googlu

Po proklamovaném vypuštění YouTube aplikace z iOS 6 byl osud tohoto videoserveru a jeho aplikace v iOS zařízeních nejistý. Zanedlouho se však vyjádřil samotný Google, že s podporou Applu vyvíjí sám svou oficiální aplikaci YouTube (obdobně jako přopravuje své Google Maps). Nyní můžeme shlédnout plody práce Googlu a stáhnout si jeho oficiální aplikaci. Ta již nemá problém s žádným videem hostovaným na této službě, avšak v ní přibyla reklama. Další nevýhodou je pro někoho design ne zcela respektující iOS prostředí a neexistence iPad verze aplikace.

Nové sestavení OS X 10.8.2, Golden Master iOS 6, iTunes 10.7

Uplynulý středeční iPhone 5 event přinesl i mnoho softwarových novinek. Předně představení přepracované verze iTunes a finální verze iOS 6. Zatímco na nové iTunes si budeme muset ještě do října počkat, iOS 6 Golden Master již je k dispozici všem zaregistrovaným vývojářům (normální uživatelé se dočkají 19. září). iTunes však nezůstal zkrátka a byl aktualizován na verzi 10.7 s podporou nových iPodů a iPhonu 5. Ochuzena není ani verze operačního systému pro počítače, jenž se dočkala sestavení OS X 10.8.2 12C50. Přináší dlouho slibovanou integraci Facebooků, vylepšení Game Center, uvolnění některých funkcí pro starší podporovaný hardware (Power Nap na MacBooku Air Late 2010) a další.

Phill Schiller komentoval chybějící NFC v iPhonu 5 a bezdrátové nabíjení

Ačkoli by NFC iPhonu 5 podle nás slušelo, podle Philla Schillera nepřináší NFC žádné řešení problémů – Passbook se bez něj naprosto obejde. Co se týče bezdrátového nabíjení, argumentoval nutností speciální podložky pro nabíjení, takže ve skutečnosti bezdrátové nabíjení než až tak bezdrátové. Proto v Applu zvolili Lightning.

Podpora operátorů pro funkci Wideband Audio v USA nejasná, v Evropě má naději

Wideband Audio – nová funkce pro zkvalitnění přenosů hovorů a odstranění přebytečného šumu uvedená spolu s iPhone 5, vyžaduje spolupráci i na straně operátorů. Schiller na Keynote sliboval podporu až 20 operátorů. Bohužel nijak nekomentoval konkrétní partnery. Server Phone Scoop uvedl, že současní partneři v USA tuto technologii také mnohem častěji nazývanou „HD Voice“ nepodporují a zatím ani podporovat nehodlají. Naproti tomu tato technologie je již nasazována mnoha operátory v Evropě a to včetně českého T-Mobile.

Webová verze iCloud rozšířena o podporu Poznámek a Připomínek

Webová verze synchronizační služby iCloud byla rozšířena o další typy spolupracujících aplikací a to konkrétně Poznámky a Připomínky. Ty byly prozatím dostupné pro úzký kruh betatesterů z řad vývojářů. Nyní však přechází do ostrého provozu a webový portál iCloud.com se tak opět stává schopnějším doplňkem samotné synchronizační služby.

Apple chystá aktualizované příslušenství pro iPhone 5

Jelikož se změnil Dock Connector na nový typ Lightning, byl nejistý osud veškerého příslušenství doposud vyráběného nejen partnery třetích stran, ale i samotným Applem. Ten se ale nechal slyšet, že již započal aktualizaci veškerého nabízeného doplňkového sortimentu, který byl dosposud vyráběn pro starší generaci. Nebude tak potřeba jej zapojovat přes speciální redukci z 30-ti pinového konektoru na Lightning.

Zvláštní prodlužování dodací doby iPhonu 5

Někteří zákazníci v Apple Online Storech zemí první vlny postřehli velmi zajímavou věc – nečekané prodloužení dodacích dob až na dva týdny. To by mohlo znamenat až týdenní zpoždění oproti plánovanému termínu 21. září. Této skutečnosti si lze povšimnout například i na stránkách operátorů nabízejících iPhone jako AT&T, Verizon anebo Sprint. Budou ovlivněny i dodávky v zemích druhé vlny? Na tuto otázka zatím nemá nikdo uspokojivou odpověď. Současně se opožďuje i dodání některého oficiálního příslušenství až na říjen – například adaptéru ze starého Dock Connectoru na Lightning.

Apple buduje Sluneční farmu na severu Kalifornie

Server GigaOM nasdílel nové záběry na připravovanou sluneční farmu Applu, jenž má dodávat energii pro jeho datová centra. Na cestě za zelenou elektřinou Apple zastavěl přes půl čtverečního kilometru. Tato farma bude jednou ze dvou připravovaných. Dohromady by měly být schopné dodávat přes 40 megawatů a díky připojeným palivovým článkům dalších 5 megawattů navíc. Celý projekt bude dokončen 1. listopadu, spuštění do plného provozu je očekáváno 21. prosince.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

3 komentáře: „Apple novinky: 37. týden [2012]

  • avatar
    17. 09. 2012 (07:22)
    Trvalý odkaz

    a pro klasické napájení zase potřebuje konektor .. to je tedy argument, přítom položit telefon na podložku je pohodlnější a rychlejší než se trefovat konektorem .. no nedá se

    • avatar
      17. 09. 2012 (08:55)
      Trvalý odkaz

      Ale představa, že sebou kvůli nabíjení musím tahat podložku, kabel a trafo do zásuvky mi přijde šílená. Stejně jako nabíjení třeba v autě? Nebo jsou tyto systémy vždycky duální (můžu nabíjet drátově i bezdrátově)?

      • avatar
        17. 09. 2012 (08:59)
        Trvalý odkaz

        tak stejně by tam zůstala „díra“ na dat kabel, tak by to snad šlo .. navíc si moc dobře nedokžu představit bezdotykové nabíjení v autě .. to aby člověk za každou zatáčkou hledal telefon a dával ho zpátky na podložku :))

Komentáře nejsou povoleny.