Sony RDP-V20iP: kotlík plný zvuku pro iOS [Zkušenosti]

V záplavě nových značek zvukových doplňků iOS zařízení se zavedené firmy často ztrácejí. A je to velká škoda, jak ukazuje Sony se svým dokovacím reproduktorem.

Reproduktor zaujme hned na první pohled vzhledem dokonalé koule, která má v horní části místo pro uchycení iOS zařízení, a to především iPhonu. iPad zde můžete osadit také, avšak vzhledem k jeho hmotnosti riskujete snadné převržení zařízení. Reproduktor je vybaven klasickým Dock konektorem, nikoli novějším konektorem typu Lightning.

24873351_700x700min_5

V horní části najdete základní ovládací tlačítka pro řízení hlasitosti a přehrávání, jejichž funkci duplikuje také dodávané dálkové ovládání. Nemusíte tak chodit k reproduktoru, pokud chcete spustit nebo pozastavit skladbu či upravit úroveň hlasitosti. Kladně hodnotíme stavové diody, které jsou ukryty v hraně horního disku a které neruší ani v naprosté tmě.

Hraje ze všech směrů

205943_980

Reproduktor obsahuje dva měniče umístěné proti sobě v horní a spodní polokouli a díky střednímu disku nabízí dobré prostorové pokrytí místnosti. Hudba se šíří do všech směrů bez výrazného směrového účinku. Zvuk je samozřejmě monofonní, což pro běžný poslech není na závadu.

Kvalita reprodukce je na slušné úrovni, hlasitost je dostatečná pro ozvučení například menší pracovny, kuchyně nebo dětského pokoje, kam se velmi hodí. Pouze ve skladbách s větším množství basů dochází při maximální hlasitosti k jejich zkreslení.

Tip: chcete vidět reproduktor Sony RDP-V20iP také na videu? Představovali jsme jej v první epizodě pořadu SuperApple Live (najdete ji v archivu, představení reproduktoru začíná v čase 35:00).

Obrovskou výhodou je vestavěný akumulátor, který dokáže reproduktor napájet po dobu pěti hodin. Pochválit musíme Sony také za zdarma dostupnou iOS aplikaci, která promění zařízení v budík s hodinami.

Sony RDP-V20iP

  • líbilo se: vnitřní akumulátor, dálkové ovládání, není směrový
  • nelíbilo se: zkreslení při maximální hlasitosti
  • naše hodnocení: 4/5
  • cena: 1 590 Kč
  • zapůjčil4myapple.cz

8 komentářů: „Sony RDP-V20iP: kotlík plný zvuku pro iOS [Zkušenosti]

  • avatar
    31. 07. 2013 (09:52)
    Trvalý odkaz

    Váš článek mě „zaujme hned na první pohled“ tím, že tvrdíte že má reproduktor tvar vzhledem DOKONALÉ koule. Co je to za nesmysl? Přečtěte si prosím nějakou učebnici matematiky pro základní školy. Zjistili by jste, že dokonalá koule nemá v sobě otvory a podobně. Navíc reproduktor ve tvaru dokonalé koule by moc stabilně na stole nestál!!!
    Šetřte matematickými pojmy, když nevíte co přesně znamenají.
    Amaterismus největšího kalibru…

    • avatar
      31. 07. 2013 (11:38)
      Trvalý odkaz

      Dekujeme za vas nazor.. Prestoze chapu, v jake souvislosti autor toto prirovnani pouzil a v obecnem mediu me nepoburuje, chapu, ze na matematika muze pusobit jinak. Zminenou formulaci jsem tedy zjemnil…

  • avatar
    31. 07. 2013 (13:38)
    Trvalý odkaz

    „Reproduktor obsahuje dva měniče..“ Co to je měnič? „Zvuk je samozřejmě monofonní, což pro běžný poslech není na závadu.“ To myslíte vážně?

    • avatar
      31. 07. 2013 (13:58)
      Trvalý odkaz

      Každý „reproduktor“ je „elektroakustický měnič“, v textech se obecně používá zkrácené označení „měnič“. Jde o synonyma pro součástku, které se stará o převod elektrických signálů na zvuk a běžně se používá. V citované větě je poté použito označení „Reproduktor“ ve smyslu celého testovaného zařízení. Nic nelogického v tom skutečně není…

      Ano, myslíme. Vzhledem k tomu, že reproduktor není prostorový ale rovnoměrně vyplňuje místnost zvukem (poslechem jej v místnosti nenajdete, odkud hraje, zvuk nejde směrově identifikovat), bylo by stereofonní provedení na škodu, protože by při každém otočení hlavy hrály kanály opačně. Takhle je zvuk konstantní bez ohledu na to, kde v místnosti se pohybujete či jak jste vůči zdroji zvuku postaven…

      • avatar
        01. 08. 2013 (00:29)
        Trvalý odkaz

        Tedy nezlobte se, ale mám pocit, že tomu vůbec nerozumíte, nebo se u vás změnila fyzika. Ta součástka „které se stará o převod elektrických signálů na zvuk“ se jmenuje membrána a je nedílnou součástí reproduktoru a rozkmitává jí výstup analogového koncového zesilovač. Je až na výjimky z různě tvrzeného papíru a na ní je namotáno několik závitů cívky, která tvoří impedanci reproduktoru. Membrána se pohybuje v úzkém prostoru magnetu reproduktoru. A je to jediná mechanická součástka na celé cestě signálu. Tedy žádný měnič. Co se týče směrové identifikace zvuku, tak směrovost nerozlišíte pouze do 150 Hz, pak už samozřejmě ano. Tohoto efektu se využívá u výkonových aparatur boxů, které produkují basové kmitočty, protože není problém s jejich umístěním. Naopak u přenosných stereo zařízení, které mají reproduktory blízko u sebe se používá tzv. rozšíření sterea (wide), které lapidárně řečeno dá reproduktory (koncové zesilovače) elektronicky do protifáze. Pravdou je, že zmizí část basových kmitočtů, ale stereoefekt je značný. Co se týče argumentu, že „bylo by stereofonní provedení na škodu, protože by při každém otočení hlavy hrály kanály opačně“, tak ten se nedá komentovat, to byste se urazil. Navíc si sám odporujete, protože tvrdíte, že sice zvuk nejde prostorově identifikovat, ale vzápětí že by stereo bylo na škodu, neb by při každém otočení hlavy… Já vím, že se budete do krve hádat, protože vy nikdy nepřiznáte jakékoliv pochybení, ale tady jste opravdu tak moc mimo mísu, že…. Tak měničům zdar!

        • avatar
          01. 08. 2013 (06:35)
          Trvalý odkaz

          Mrzí mě, že se nemůžeme stále „trefit“ dostejného, stále hovoříme o něčem rozdílném. Vy hovoříte o části reproduktor (membráně), tedy o nižší úrovni. Já hovořím o (přímovyzařujícím) reproduktoru jako celku. Přehledně:

          reproduktor = měnič = membrána + pohonná část + obal

          Mě jde celou dobu o to, že označení „měnič“ pro reproduktor se v textech běžně používá, nic více, nic méně. Například citace: „V praxi je velmi obtížné vytvořit reproduktor (neboli elektroakustický měnič, dále v textu jen měnič), který…“ ze zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Reproduktorov%C3%A1_soustava případně pak i zde: http://tinyurl.com/ou9j38b

          Ohledně směrovosti: u tohoto konkrétního stroje ji opravdu není snadné rozlišit. Reproduktor vozíváme na naše pravidelné srazy kde je možné si jej vyzkoušet, že jej není snadné podle zvuku najít a že hraje na svou cenu nadstandardně dobře i přesto, že neposkytuje žádný stereoefekt. Případně se dá vyzkoušet jistě i u prodejce, Sony není moc okrajovou značkou…

          • avatar
            01. 08. 2013 (12:00)
            Trvalý odkaz

            Jak říkal pan Stejskal: neuznáte chybu a neuznáte… :-(
            Superapple bez pana Janečka by bylo mnohem lepší. Tak snad někdy.

          • avatar
            01. 08. 2013 (12:18)
            Trvalý odkaz

            Děkuji za váš názor. Věřte mi, že jsem velmi sebekritický člověk, a jako každý jiný dělám chyby.

            V tomto případě – upozorňuji, že nejsem autorem tohoto článku, což je zcela zřejmé od samého začátku – uznávám, že autor použil nepřesného označení pro testované zařízení. Formálně správně by tak dotčená věta měla znít:

            „Testované zařízení obsahuje dva měniče…“
            namísto použitého
            „Reproduktor obsahuje dva měniče…“

            Nicméně pokud jde o použití slova „měnič“, za tím si bohužel trvám – v oblasti elektrotechniky jsem utrpěl více než formální vzdělání a zařízení této třídy recenzuji již více než třináct let a jsem si více než jist, že použití slova „měnič“ ve smyslu synonyma pro „reproduktor“ je v českém textu zcela korektní a běžně používané…

Komentáře nejsou povoleny.