Apple Looking Glass: s tablety to v Apple vždy myslel vážně

V historii Apple bylo mnoho pokusů vyrobit a uvést na trh zařízení, kterému dnes říkáme tablet. Znáte projekt Newton, který se skutečně dočkal své realizace. Pověděli jsme si již o projektu Apple Knowledge Navigator a jemně naznačili projekt Looking Glass. Pojďme se na něj podívat nyní.

V době, kdy měl vývoj nových technologií v Apple pod palcem Jean-Louis Gassée (více jste se o něm mohli dozvědět v tomto našem článku), bylo poměrně snadné přijít s nápadem nového projektů a dostat jej od Gasséeho povolen; Gassée byl znám tím, že nerad svým inženýrům cokoli zakazoval. A tak když za ním přišel Marc Porat s představou projektu Looking Glass, Gassée jej bez problémů autorizoval. Co naplat, že v podstatě současně již běžel projekt podobného zařízení, Newton.

Společně s Poratem na projektu pracovali také Andy Hertzeld a Bill Atkinson – ano, stejný Bill Aktinson, který byl součástí vývojového týmu původního Macintoshe a stál nejen za aplikacemi MacPaint (ve své době doslova revoluční) nebo HyperCard, ale navrh a implementoval technologii QuickDraw. Šlo tedy o poměrně silný tým.

Projekt Looking Glass se snažil vyvinout zařízení bez klávesnice, které by bylo neustále připojené k bezdrátové síti a jejím prostřednictvím k internetu. Na zařízení měli běžet softwaroví agenti, kteří měli automaticky na pozadí sbírat informace, vyhodnocovat je a předávat uživateli. Hovořilo se například o burzovní aplikaci, která bude hlídat akcie příslušné firmy a po dosažení přednastavených hodnot zašle či zobrazí upozornění uživateli.

Projekt samotný však vyšel do ztracena – probíhal totiž paralelně s pokusem o vytvoření podobného zařízení tehdejšího CEO Johna Sculleyho, který byl vidinou tabletů posedlý. Dnes již těžko zjistíme, zda prezentovaný Knowledge Navigator vychází z právě z projektu Looking Glass, nebo zda šlo o paralelně vyvíjení produkty. Co však víme přesně, je fakt, že podobný typ zařízení nebylo možné technologicky vyrobit ještě o desetiletí později.