Parallels 16.5 umí oficiálně virtualizovat Windows na počítačích Mac s M1. Legální licenci Windows 10 ARM však nekoupíte

Tvůrci Parallels oznámili další milník ve vývoji oblíbeného virtualizačního nástroje. Nová verze naplno využívá výkonu počítačů Mac s M1 procesory a zvládá i Windows.

Dosud byly nejnovější Parallels 16.5 pouze v betaverzi a podpora Windows nebyla dotažená do konce. Nyní se vše mění a vývojáři oficiálně oznamují nejen podporu ARM verzí Linuxu, ale nově také plnohodnotnou podporu Windows ARM.

Parallels hovoří o nárůstu výkonu o až 30 % na počítačích Mac s M1 a zároveň až o 2,5x nižší spotřebě. Data byla srovnávána oproti MacBooku Pro 15“ 2019 s Intel Core i9, 32 GB RAM a Radeon Pro Vega 20. 

Pihou na kráse celého oznámení je fakt, že Microsoft zatím oficiálně nenabízí licence Windows ARM ke koupi. Ty jsou totiž určené pouze pro partnery a OEM výrobce ARM zařízení, nikoli pro koncové uživatele. 

Jedinou cestou, jak provozovat Windows ARM na svém Macu M1, je zaregistrovat se jako vývojář u Microsoftu a stáhnout si Windows 10 ARM Insider Preview, což je v podstatě vývojářská betaverze ARM Windows. Proces to není nijak složitý, ale Microsoft se zříká veškeré zodpovědnosti za případné problémy. Logicky, jde o nehotovou verzi určenou pro testování a pro vývojáře aplikací.

Navíc Windows ARM sice umí spustit x86 (Intel, AMD) verze aplikací pro Windows, ale dochází rovněž k překladu, podobně jako to dělá macOS s vrstvou Rosetta. Výsledek je překvapivě často velmi dobrý, ale ne vždy všechno funguje, jak má. Mějte to tedy na paměti.

Velké téma o virtualizaci Windows na počítači Mac s M1 jsme měli i v SuperApple Magazínu.

Parallels 16.5 umí oficiálně virtualizovat Windows na počítačích Mac s M1. Legální licenci Windows 10 ARM však nekoupíte