Nové ovládání Apple TV už nemá gyroskop ani akcelerometr. Nelze tak s ním hrát hry

Navzdory všem zvěstem se nepotvrdilo, že nová Apple TV získá nejvýkonnější čipy, aby se mohla stát konkurencí pro herní konzole. Apple zřejmě plány vzdal, jelikož ani samotný ovladač už nepodporuje hraní.

Když předchozí generace Apple TV vyšly, tehdejší ovladač „Siri Remote“ s dotykovou ploškou měl zastat funkci jak ovládání samotné Apple TV, tak herního ovladače. Apple dokonce po vývojářích vyžadoval, aby všechny hry pro tvOS podporovaly hraní právě pomocí Siri Remote.

Jenže se ukázalo, že vize Applu se neprotíná s vizemi herních vývojářů, a tak Apple od svého požadavku upustil v červnu roku 2016. Ti mnohem raději přidali podporu pro zavedené ovladače jako jsou Xbox nebo Playstation, případně ovladače v rámci certifikovaného příslušenství MFi (Made For iPhone).

Nejnovější generace ovladače Siri Remote přináší mnoho užitečných tlačítek a zároveň upouští od dotekové plošky. Navíc zcela přišla o gyroskop a akcelerometr, čímž „utrpí“ zejména hry pro tvOS. 

Pokud si zapnete jeden z těch titulů, které byly přizpůsobené pro původní Siri Remote, zobrazí se následující varování (MacRumors):

„To play this game on your Apple TV, you need to connect the Apple TV Remote (1st generation) or a compatible PlayStation, Xbox or MFi controller.“

Jinak řečeno hry pro tvOS spoléhají na původní Siri Remote anebo lépe chtějí skutečný herní ovladač. Vzdal Apple tímto krokem definitivně na plány své „herní konzole“? Anebo ještě plánuje uvést speciální verzi Apple TV? Uvidíme, ale zatím bych veškeré zvěsti bral s rezervou. Změna Siri Remote a osazení „pouze“ A12 Bionic nevypadá, že by se chtěl Apple pustit s nějakou vervou do silného konkurenčního boje mezi Microsoftem a Sony. Prozatím.

Nové ovládání Apple TV už nemá gyroskop ani akcelerometr. Nelze tak s ním hrát hry