Intel zahájil reklamní kampaň proti počítačům Mac. Vybírá slabiny procesorů Apple M1

Zdá se, že přechod Applu od procesorů architektury x86 na vlastní ARM Apple Silicon rozpoutal nečekanou reakci na straně bývalého partnera Intel.

Když Apple na WWDC 2020 oznámil, že přechází od osvědčených procesorů Intel na architektuře x86 na vlastní „Apple Silicon“ procesory postavené na aarch64 (ARM), vzbudilo to velké ohlasy. Ještě větší odezva pak přišla s prvními počítači Mac, které jsou vybavené procesory M1.

Ačkoli byl Intel dlouholetým partnerem Applu, firma postupně ustrnula ve vývoji. Dlouhověký rival AMD jej překonal už ve všech segmentech a Apple nebyl dlouhodobě spokojen se stagnujícím vývojem a také bezpečnostními chybami. Cupertino se tak odhodlalo k přechodu na vlastní procesory.

V redakci jsme se domnívali, že pro Intel nepůjde o velmi výraznou ztrátu, neboť Apple neodebíral více než jednotky procent. Zdá se však, že přechod Applu na ARM v kombinaci se vzrůstající hrozbou ze strany AMD nutí Intel konat poněkud neočekávané kroky.

Intel proto spouští reklamní kampaň „Go PC“, která navazuje na „testy výkonu“. O těch jsme informovali v předchozím článku. Intel v benchmarcích vhodně vybírá situace, kde mají jeho procesory navrch před Apple M1.

Reklamní kampaň má za úkol zasáhnout mnohem širší spektrum uživatelů. Intel cíleně vybírá atraktivní oblasti jako jsou pracovní nasazení, hraní her nebo kreativa. Vždy neopomene chytře vybrat segment, ve kterém Apple ztrácí.

Aktuální video hovoří o tom, že vědci mohou využít raketový výkon Intel procesorů, stejně jako hráči zápasit v Rocket League. Tato velmi oblíbená hra byla přitom donedávna podporována na macOS, ale vývojáři se rozhodli ukončit podporu.

[HTML1]

Další video se týká dotykové obrazovky a práce ve Photoshopu. Intel poukazuje na to, že Apple nemá dotykové obrazovky.

[HTML2]

Když si odmyslíme důvody, které ke kampani vedly, vidíme, že Intel si umí hrát se slovy a vysílá jasnou zprávu. Zda mu to zlepší pozici na trhu se teprve ukáže.

Intel zahájil reklamní kampaň proti počítačům Mac. Vybírá slabiny procesorů Apple M1