Procesory Intel jedenácté generace vítězí v benchmarcích nad Apple M1. Má to ale háček

Intel zveřejnil sadu benchmarků svých nových procesorů jedenácté generace. Dle společnosti jde o razantní evoluci vpřed, která se nezalekne ani konkurence v podobě procesorů Apple Silicon M1.

Jak naši pravidelní čtenáři vědí, benchmarky jsou syntetické testy, které simulují různé scénáře použití. Jejich výsledky tak nemusí odpovídat realitě. Velmi často také záleží, jak jsou nastaveny samotné podmínky testu.

Intel očividně benchmarky nastavit umí, jelikož jeho procesory Intel Core 11. generace v těchto testech téměř jednoznačně vítězí nad Apple M1. Ostřílený výrobce procesorů tak chce do světa vyslat signál, že neřekl poslední slovo. Zároveň chce demonstrovat, že architektura x86 má stále co nabídnout oproti aarch64 (ARM).

Server PCWorld však poznamenal, že benchmarky jsou hodně „vyumělkované“. Intel vybírá velmi specifické scénáře a v dokonce i střídá své procesory, zatímco na straně Applu je stále jeden a tentýž procesor M1.

Intel například tvrdí, že kancelářská práce bude lepší na laptopu s Windows a procesory jedenácté generace. Dokázat to má export PowerPointové prezentace do PDF, který je 2,3 x rychlejší na PC. PowerPoint má nativní verzi pro obě platformy (Windows x86, macOS aarch64). Srovnávané počítače jsou vybaveny shodně 16 GB RAM.

Procesory Intel jedenácté generace vítězí v benchmarcích nad Apple M1. Má to ale háček

Dále ukazuje výpočty pro umělou inteligenci. Zde vítězí Intel dokonce 6x větší rychlostí oproti M1. PCWorld poznamenává, že výsledky hrají skutečně odpovídají skutečnosti. Jedním dechem se však dozvídáme, že Benchmark od Topaz Labs je šitý na míru Intel procesorům.

V herním benchmarku je situace poměrně vyrovnaná. Nové integrované grafické karty Intel Xe ušly skutečně velký kus cesty, takže tady o ohýbání benchmarků nemůže být řeč. Intel si alespoň vypomáhá tvrzením, že test nemohl být kompletní, jelikož si celou řadu her na Macu prostě nezahrajete.

V testu baterie se dočkáme překvapivě vyrovnaného výsledku. Intel však do testu použil procesor Core i7 typu ULV, který je nízko taktovaný a má menší odběr energie. Naopak byl vybrán MacBook Air M1, který má oproti MacBooku Pro M1 o něco menší výdrž. Test tak hlásá srovnatelných 10 hodin.

Celé testy tak odhalují nepříjemnou skutečnost. Procesory Intel jedenácté generace zřejmě skutečně ušly kus cesty, ale výsledek rozhodně není přesvědčivý. Benchmarky tak spíše odráží umění PR oddělení vyzobat si potřebné výsledky, ostatně jako to udělal Apple, když srovnával výkon procesorů M1 s několika roky starým procesorem Intel Core i3. 

Jenže pro Apple je M1 teprve počátek a nejslabší procesor v řadě, zatímco Intel předvádí své nejlepší procesory. A na krk mu nedýchá pouze Cupertino, ale také kolega ze stáje x86 architektury v podobě AMD. Intel to nebude mít lehké.