Microsoft podporuje vyšetřování monopolních praktik v App Store a Google Play

Společnost Apple není vyšetřována pouze u Evropské komise. Spojené státy aktuálně rovněž řeší podobný případ, kdy vyšetřují více digitálních obchodů podezřelých z monopolních praktik.

Úřady v USA se zaměřily na velké digitální obchody jako jsou Facebook Marketplace, Amazon, Google Play Store nebo Apple App Store. Hledají možné důkazy monopolních praktik a ohýbání pravidel daných obchodů, včetně nekalé soutěže.

Situaci komentoval jeden z představitelů společnosti Microsoft. Brad Smith v rozhovoru pro Politico zmínil, že už bylo na čase, aby úřady prověřily tyto digitální platformy. Smith byl však velmi opatrný a mluvil obecně, aniž by přímo vyslovil názvy App Store nebo Google Play.

Microsoft podporuje vyšetřování monopolních praktik v App Store a Google Play

„V některých případech tyto obchody požadují velký podíl ze zisku – někdy 30 %, které pak putují k poskytovateli. Nastal čas, aby (Washington) D.C. nebo Brusel začaly řešit podstatu těchto obchodů s aplikaceni, pravidla, poplatky a zda nedochází k monopolním praktikám.“

Microsoft využívá jak App Store tak Google Play k distribuci svého softwaru. Firma pak platí 15 až 30 % poplatek z každého předplatného Office 365 zakoupeného v těchto obchodech.

Microsoft byl už sám vyšetřován

Smith dodává, že tyto obchody s aplikacemi vztyčily daleko větší zdi a brány než kdy Microsoft. Ten byl totiž před dvaceti lety vyšetřován z monopolních praktik a nekalé soutěže. Kauza Internet Explorer versus Netscape Navigator sice dopadla ve prospěch Netscape, ale Explorer už měl dominantní postavení zajištěné formou OEM instalace ve Windows. IE se tehdy stal majoritním prohlížečem na trhu, který si mohl diktovat podmínky a ignorovat standardy.

Na adresu App Store se vyjádřil i jeden z představitelů komise Spojených států David Cicilline. Jemu se rovněž nezdá výše požadovaných poplatků, ale také pravidla v App Store, který určuje provozovatel – Apple, který v App Store sám nabízí služby a aplikace.

MacRumors, MacRumors