iPhone 4 oslavil 10 let. Zastavte mě, pokud jste jej už někdy viděli, pronesl tehdy Steve Jobs

V neděli jsme mohli oslavit pomyslné desáté narozeniny jednoho z ikonických iPhonů. Byl jím iPhone 4 představený na WWDC 2010.

Jde patrně o jeden z nejvíce ikonických modelů, který zároveň budil nejvíce pozornosti, ať už v kladném či záporném slova smyslu. Tehdy nový iPhone 4 unikl už před samotným uvedením, když prototyp telefonu zapomněl v baru jeden z inženýrů Applu. Steve Jobs pak na Keynote pronesl známou větu „Zastavte mě, pokud jste jej už někdy viděli.“

Čtyřka přinesla kompletně přepracovaný design a snoubila sklo s nerezovou ocelí a hranatými rohy. Jobs jej popsal jako nejtenčí smartphone na trhu. Byl to rovněž první produkt Applu, který měl takzvaný Retina displej s vysokým rozlišením.

Zanedlouho od uvedení se rovněž dostavily první „potíže“. Při určitém uchopení iPhonu totiž docházelo ke ztrátám signálu. Vyřešení celé situace se nakonec ujal samotný Steve Jobs, když na konferenci ukázal, jak správně se má iPhone 4 držet v rukou. Apple nakonec nabídl zákazníkům i „bumpery“, tedy pogumované kryty okrajů, které zabránily překrytí antén telefonu.

Společně se čtyřkou odhalil Steve Jobs také FaceTime. Přímo na pódiu si zavolal s Jony Ivem. Apple měl FaceTime vyvíjet jako otevřený standard, k čemuž nakonec nikdy nedošlo.

Poslední zvěsti hovoří o tom, že chystaný iPhone 12 by se mohl inspirovat designem právě ikonického iPhonu 4.

[HTML1]