Přechod Applu od Intelu na vlastní ARM procesory v plném proudu. První Mac bude mít dvanáctijádrový procesor

Spekulace o přechodu Applu od procesorů Intelu na vlastní procesory slýcháme často. Nyní však s informacemi vyrukoval přímo Mark Gurman, který se plete jen málokdy.

Mark Gurman zveřejnil na serveru Bloomberg poměrně podrobné informace o plánech Applu. Dle jeho zdrojů už je přechod Applu od Intelu v plném proudu a první plody tohoto snažení uvidíme už příští rok.

Počítače Mac by měly spoléhat na vlastní procesory Apple A14, které budou mimo jiné pohánět i nové iPhony. Hlavní dodavatel TSMC už testuje pokročilý 5 nm výrobní proces. Pro srovnání současné procesory od Intelu jsou vyráběny „teprve“ 10 nm výrobní procesem a konkurenční AMD už zvládá 7 nm proces.

Procesor Apple A14 bude první vyráběný 5 nm procesem

Výkon, ale i kontrola

Pokročilejší výrobní proces znamená především vyšší výkon a menší odběr elektrické energie. Na druhou stranu je výrobně náročnější, a proto například Intel dlouho zaostával. Ostatně tradiční výrobce procesorů architektury X86_64 loni podlehl konkurenčnímu AMD, které jej nyní překonává výkonem i šetrností na všech myslitelných polích; přenosných počítačích, desktopech i serverech.

Apple si od přechodu na architekturu ARM slibuje zejména větší kontrolu nad výrobním procesem, nezávislost a rychlejší inovační cyklus. Celý přechod by měl být oznámen na letošním WWDC 2020, kde by měl Apple vývojářům představit i nezbytné nástroje pro zachování kompatibility aplikací. Po softwarové stránce bude totiž přechod na zcela jinou architekturu podstatnou výzvou.

Uspět tam, kde Microsoft selhal

Uspět tam, kde Microsoft selhal

Mark Gurman už minulosti prokázal, že jeho zdroje jsou přesné a plete se málokdy. Navíc předložené informace zapadají do analýz neméně známého Ming-Chi Kua, který předvídá rovnou tři počítače Mac s ARM procesory, a to hned v příštím roce. Apple se bude chtít postupně zbavit procesorů Intel, nikoli najednou. Na konci přechodu by však mělo fungovat na vlastních Apple procesorech celé portfolio počítačů Mac.

V PC světě se o přechod na ARM už před delší dobou pokoušel Microsoft, ale veškeré snahy ztroskotaly na neochotě vývojářů třetích stran přepsat své aplikace pro jinou architekturu. Naopak poměrně úspěšně na ARM funguje Linux, jehož vývoj je více flexibilní. V neposlední řadě nesmíme opomenout ani řešení Googlu v podobě ChromeBooků s ChromeOS, které jsou velmi často také právě na ARM platformě.