Zvěsti opět vyšly. Apple přechází na vlastní procesory a loučí se s Intelem

Apple na včerejší konferenci WWDC 2020 oznámil, že po letech s procesory Intel přechází na vlastní řešení. Po iPhonech a iPadech tak nyní míří ARM také do počítačů Mac.

Kdo alespoň trochu sleduje všechny zvěsti tak ví, že se dlouhodobě spekulovalo o přechodu Applu od procesorů x86 výrobce Intel na vlastní ARM řešení v podobě procesorů Apple Ax. Včerejší úvodní Keynote WWDC 2020 vše potvrdila.

Přechod začne už letos a postupně na vlastní procesory přejdou všechny počítače Mac. Počínaje letoškem rovněž začíná dvouleté přechodné období, která má posloužit k hladkému průběhu a adaptaci vývojářů.

Apple rovněž ukázal vývojářskou verzi Macu mini s procesorem A12Z Bionic (totožný s iPadem Pro 2020). Ukázky na prezentaci zahrnovaly jak software typu Microsoft Office, tak Photoshop anebo hry.

Zvěsti opět vyšly. Apple přechází na vlastní procesory a loučí se s Intelem

Některé z aplikací využívají speciální vrstvy Rosetta 2, která vychází z myšlenky původní Rosetty. Tato vrstva původně sloužila ke spouštění aplikací napsaných pro PowerPC procesory na Intel Macích. Nyní bude Rosetta 2 sloužit ke spouštění Intel aplikací na ARM Macech.

Apple má připravenu novou verzi vývojářských nástrojů Xcode 12, které už nyní umožňují sestavit univerzální aplikace pro Intel a ARM najednou. Stejný princip už opět existoval v minulosti.

Celý přechod Applu umožní ještě lépe kontrolovat svůj hardware a software a doladit jej k dokonalosti. Cílem je nabídnout výkon vyšší než současné desktopy se spotřebou nižší než všechny notebooky.