Apple si zaregistroval ochrannou známku Apple Rosetta. Pamětníci ji znají z dob přechodu od PowerPC na Intel

Apple si v Japonsku zaregistroval ochrannou známku „Apple Rosetta“. Pamětníci znají tento název z dob, kdy se přecházelo od PowerPC k Intelu. Náhoda anebo záměr?

Japonský web Asahi.com upozornil, že si Apple 30. dubna zaregistroval ochrannou známku „Apple Rosetta“ v Japonské registrační databázi.

Rosetta byl původně název softwarové vrstvy, která pomáhala překládat volání instrukcí pro PowerPC na procesory od Intelu. Software se poprvé objevil v roce 2005 na Mac OS X 10.4 Tiger, aby Apple usnadnil plánovaný přechod od PowerPC architektury na x86. Programy napsané pro Macy s PowerPC tak bylo možné spouštět na Intel modelech bez nutnosti speciálního nastavování nebo úprav.

Apple měl již ochrannou známku registrovánu po nějakou dobu. Rosetta byla z Mac OS X odebrána s příchodem verze 10.7 Lion v roce 2011.

Registrace tedy může znamenat příchod stejné vrstvy, která bude tentokrát pomáhat s přechodem od Intel (x86) na vlastní procesory Apple Ax (ARM). Ostatně spekulace poslední dobou opravdu bují, a to i z velmi uznávaných a úspěšných zdrojů.

Na druhou stranu si Apple může „jen“ prodloužit platnost ochranné známky Apple Rosetta a vše být jen náhodou.

MacRumors