Apple cíleně čistí App Store od aplikací poskytujících rodičovskou kontrolu

Apple se rozhodl z důvodu bezpečnosti posvítit na aplikace, které nabízí rodičovskou kontrolu a přehled stráveného času u obrazovky. Vývojáři však mají na situaci jiný názor.

O situaci jako první informoval server The New York Times, který si povšiml, že z App Store mizí značná část aplikací poskytujících rodičovskou kontrolu. Tytéž aplikace často poskytovaly i přehled času stráveného u obrazovky. Tedy podobnou funkcionalitu, jakou dostal iOS 12.

Po přímých dotazech na Cupertino od mnoha redaktorů a vývojářů nakonec dorazila oficiální odpověď. Mnohé však vysvětlení zarazilo. Samotný Phil Schiller v emailu vysvětluje, že aplikace porušují podmínky App Store, a proto jsou odstraňovány.

Dle Schillera mnohé z těchto aplikací využívaly pro rodičovskou kontrolu Mobile Device Management (MDM), což je služba určená primárně pro enterprise (firemní) prostředí. Dle Applu tak použití MDM v domácích podmínkách může vyvolat závažné bezpečnostní otázky.

Apple se odvolává na podmínky App Store k této oblasti, jež byly revidovány k polovině roku 2017. Zde se přímo hovoří o MDM a jeho využívání pro mimofiremní účely.

Apple hraje na podmínky App Store

Vývojáři mají nyní 30 dnů na přeprogramování svých aplikací, jinak budou staženy z App Store. Na obranu Applu protokol MDM opravdu není nejlepší cestou a při správě pomocí MDM může za určitých okolností dojít k úniku dat snadněji, než přes oficiální nástroje Applu.

Problémem celé akce Applu je tak podivné načasování. Cupertino začalo cíleně vyhledávat aplikace pro rodičovskou kontrolu a kontrolu činností u obrazovky krátce po uvedení iOS 12. Tedy systému, který už sám o sobě obsahuje funkci „Čas u obrazovky“.

Vývojáři rovněž na dotazy jak mají postupovat a kterou část kódu změnit dostávají od zástupců podpory zcela zmatené odpovědi. Případně často nedostanou řádnou odpověď vůbec a aplikace je po vypršení 30 dnů stažena z App Store úplně.

Phil Schiller se však brání, že se nejedná o nekalé praktiky a potlačování konkurence, nýbrž o vyžadování důsledného dodržování podmínek App Store.

Z týmu Jony Ivea odchází tři klíčoví designéři zodpovědní za industriální design

Zdroj: MacRumors