Hackeři využívají kradené vývojářské iPhony, aby obešli ochranu iOS

Stačí málo, aby se hacker pracující na prolomení iOS dostal do systému. Sehnat si vývojářskou verzi iPhonu.


To se lehce řekne, ale hůře udělá. Server Motherboard přinesl poměrně zajímavý článek o těchto praktikách. Hackeři pracující pro různé firmy, které tvoří například nástroje typu GrayKey, které umí obejít ochranu iOS, využívají vývojářské modely iPhonů. Ale ty na normálním trhu neseženete.

Apple se snaží dělat vše pro to, aby se z továren nedostal ani jeden z iPhonů s polepkou FOXCONN, QR a čárovým kódem pod logem. Takto už na první pohled totiž identifikujete vývojářskou verzi iPhonu, která má na černém trhu hodnotu i dvojnásobku původní ceny.

Vývojářský iPhone připojený k Macu

Jakmile takové zařízení zapnete, uvidíte místo loga jablíčka mnoho řádků v terminálu. Po nastartování vás nečekají žádné tradiční ikonky anebo barevné pozadí iOS. Jde o vývojářskou verzi operačního systému. Bez standardního grafického prostředí, ale také bez „zbytečných“ ochran.

Hacker se tak může plně soustředit na srovnávání ochran „plného“ iOS s „holým“ vývojářským systémem. Nalezené chyby pak využívá při sestavení svého software na prolomení ochran. Takto vznikají i dva nejoblíbenější nástroje od Cellebreite nebo GrayKey, které používá i americká FBI.

Běžný uživatel se však k vývojářským iPhonům dostane obtížně, i kdyby měl přístup na černý trh. Například vývojářský iPhone XR může stát i 20 000 USD. A tato investice není konečná, neboť budete potřebovat ještě speciální kabel zvaný Kanzi, který poskytuje přímé propojení Macu s hardware iPhonu. Jeho cena šplhá až ke 2 000 USD.

Ačkoli Apple neustále zpřísňuje bezpečností opatření, vývojářské iPhony z továrny FOXCONN stále unikají. Na jejich krádeže se specializují zvláštní skupiny zlodějů, kteří operují přímo v továrnách a i přes zvýšená opatření vždy dokáží nějaký iPhone vynést. Takový kus se pak velmi rychle prodá.

Pokud chce Apple porazit hackery, bude muset nejprve vyřešit tento problém.

Celý článek v angličtině naleznete zde.