Apple dovolil autorizovaným servisům opravit iPhony s neoriginálními bateriemi

Apple uvolnil politiku poskytovaných servisních služeb. V autorizovaných servisech si nyní můžete nechat opravit iPhone s neoficiální baterií, ale má to háček.

Dle interního dokumentu, který zachytil jako první francouzský server iGeneration, nyní smí Genius Bar v Apple Store a autorizované servisy opravovat iPhony s neoriginálními bateriemi. Dosud toto přísná politika neumožňovala, a pokud technik zjistil, že máte v iPhone baterii třetí strany, opravu nedokončil.

Než začneme jásat, musíme se podívat na určitá „ale“. Dokument specifikuje, že samotná oprava se nemá týkat baterie. Pokud tedy máte ve svém iPhonu levnou neoriginální baterii a telefon trápí potíže s displejem, základní deskou, mikrofonem a podobně, servis telefon opraví za normální ceny, aniž by daný iPhone odmítl.

iFixit - oprava baterie

V momentě, kdy se však vada týká přímo neoriginální baterie, pak ji technik vymění za originální a vy samozřejmě zaplatíte plnou cenu originální baterie i opravy. Technik před jakýmkoli zásahem vždy baterii vybije / nabije zhruba na 60 % kapacity, aby otestoval její funkčnost.

Neoriginální baterie není vždy nejlepší

Pokud se však ukáže závažná chyba u originální baterie, technik vám může při komplikacích dát přímo nový kus telefonu za cenu opravy telefonu. S neoriginální baterií však na tuto výhodnou výměnu nedosáhnete.

Ačkoli tedy uživatelé mohou jásat, technici mají určité obavy. Nejde jen o bezpečnost a v podstatě „legalizaci“ baterií třetích stran, ale také otázku co se zařízením, jež bylo neprokazatelně poškozeno právě baterií třetí strany.

Doporučujeme těmto situacím dostatečně předcházet využíváním autorizovaných servisů alespoň po dobu záruky telefonu.

Neautorizovaným servisům ještě neodzvonilo – iFixit byl schopný provést opravu Macu

Zdroj: MacRumors