Neautorizovaným servisům ještě neodzvonilo – iFixit byl schopný provést opravu Macu

V pátek jsme publikovali informaci o nových čipech Apple T2, které kromě zabezpečení hrají i klíčovou roli při opravách nových Maců. Slouží totiž rovněž jako prvek, který ohlídá, zda byla oprava provedena v autorizovaném servisním středisku. Zdá se však, že situace zatím není tak horká a neautorizované servisy budou moci ještě chvíli jablečné počítače opravovat.

Servisní technici v autorizovaných střediscích Applu (u nás např. Český Servis, kam posílají Apple produkty i prémioví prodejci) mají k dispozici tzv. AST 2 Systém Configuration software. Ten po dokončení opravy projde všechny komponenty a ověří jejich stav. Přitom spolupracuje i s Apple T2 čipem, který obsahují nové MacBooky Pro 2018, a také iMac Pro.

Samozřejmě, tyto možnosti nemají neautorizovaná střediska, která však mají pokrytí a síť téměř všude, na rozdíl od těch Applem schválených.

Technici serveru iFixit simulovali opravu nového MacBooku Pro 2018. Vyměnili displeje mezi dvěma MacBooky Pro 2018. Po opravě fungoval notebook naprosto v pořádku a to i s aktualizací na macOS Mojave.

Po tomto pokusu zašli technici ještě dál. Vyměnili celou logickou desku a opět s úspěchem. To dává naději, že neautorizovaná střediska ještě nějakou dobu mohou fungovat.

Na druhou stranu však iFixit varuje, že daná opatření Applu ještě nemusí být aktivní, a teprve přijdou. iFixit spekuluje, že Apple si hlídá všechna sériová čísla komponent tak, aby se dostala jen do rukou autorizovaných servisů. Poté bude Applu stačit aktivovat daný software a nové Macy už nikdo neautorizovaný neopraví.

Kdy to bude, zatím nikdo netuší.

Zdroj 9to5Mac

Jeden myslel na “Neautorizovaným servisům ještě neodzvonilo – iFixit byl schopný provést opravu Macu

  • avatar
    08. 10. 2018 (19:38)
    Trvalý odkaz

    že by to bylo cílené spíš jako odstřel Hackintošů?

Komentáře nejsou povoleny.