Apple plánuje opustit Intel procesory a vyrábět vlastní

Zvěsti o plánu Cupertinské firmy odejít od hlavního dodavatele procesorů jsou známy již delší dobu. Nyní však server Bloomberg přináší zprávu, že Apple chce od roku 2020 prodávat Macy s vlastními procesorovými čipy. Nejde o nic zvláštního, neboť už současné iMacy Pro a MacBooky Pro s Touchbarem doplňkovým ARM čip mají.

Není to poprvé, kdy se tyto úvahy objevují. Pomocný procesor ARM v iMacu Pro je podle některých pouze první vlaštovkou. Existuje totiž projekt „Kalamata,“ jehož cílem je sjednotit fungování Maců, iPhonů a iPadů tak, abyste nepoznali rozdíl používané platformy. Nesmíme rovněž zapomenout, že Apple kdysi používal v iPhonech a iPadech ARM procesory jiných výrobců. Poté si však začal navrhovat vlastní s označením Ax a jejich zástupcem je například A10X Fusion (iPad Pro 10,5“) a A11 Bionic (iPhone 8/8 Plus/X).

Plánované procesory pro Macy jsou již v raném stádiu návrhu. Apple chce přejít od Intelu postupně. První krůčky bychom měli vidět již v iOS 12 a macOS 10.14. Zde jsou prvky projektu „Marzipan,“ který umožní vytvářet a spouštět aplikace pod oběma platformami.

Díky vlastním čipům by Apple nebyl nucen čekat na Intel a mohl by aktualizovat Macy mnohem častěji, alespoň tak to zpráva tvrdí.

Apple by také mohl přinést funkcionality přímo na míru svým počítačům a tím se značně odlišit od konkurence jako Dell, HP, ASUS nebo Lenovo spoléhající na procesory Intelu. Mluví se zejména o zvýšené výdrži na baterii.

Podobně jako má nyní iMac Pro, tak by měly letos obdržet i MacBooky Pro vylepšené pomocné ARM procesory T1 a T2, díky kterým bude možné snadněji a bez emulace (speciálního software) provozovat iOS aplikace.

T1 čip již nyní najdete v MacBoocích Pro s Touch Barem, kde se stará zejména o dotykový panel a Touch ID. Čip T2 naopak slouží v iMacu Pro pro dodatečné funkce systému, a také hardwarové šifrování.

Předchozí zprávy mluvily zejména o přechodu na ARM z důvodu snížení závislosti na Intelu, tak jako to Apple udělal dříve s iOS zařízeními a dodavateli jejich procesorů. Apple rovněž hodlá vyrábět vlastní modemy, aby snížil závislost na firmě Qualcomm. Cílem Cupertinské firmy je tedy mít veškerý hardware z vlastní stáje.

Akcie Intelu už v reakci na tuto zprávu reagovaly poklesem, ačkoli Apple činí pouze 5 % všech odběrů procesorového giganta.

Zdroj MacRumors