Jak odstranit trhání animací v Yosemite

Spousta uživatelů operačního systému OS X Yosemite je svědkem nepěkného zpomalení všude tam, kde se systém pokouší o animace a průhlednost.

Jde o chování, kterého si všimnete především na strojích s integrovanou grafickou kartou a nejvíce si jej všimnete na základních MacBoocích Pro s Retina displejem, neboť vysoké rozlišení jejich zobrazovače představuje pro integrovanou grafickou kartu v procesoru velkou zátěž. O to více to platí v případě, že máte tento stroj z předchozí generace.

OS X Yosemite přinesl mnohé změny vzhledu. Zatímco na první pohled došlo ke zploštění ovládacích prvků a tedy jejich jistému vizuálnímu zjednodušení, opak je pravdou – tím, jak systém výrazně více pracuje s průhledností dostává grafická karta hodně zabrat.

Pokud se tedy i vy setkáváte v Yosemite s trháním grafiky a animací, můžete vyzkoušet následující postup.

Jak na to

  1. Otevřete panel Předvolby systému -> Zpřístupnění,
    Screenshot 2015-01-26 19.02.51
  2. na panelu Zpřístupnění klepněte v levém sloupci na položku Monitor,
  3. v pravé části okna zaškrtněte položku Snížit průhlednost.
    Screenshot 2015-01-26 19.03.28
  4. Hotovo!

Změna, kterou jste právě provedli, je zřejmá: zakázali jste operačnímu systému používat průhlednost grafických prvků. Díky tomu se grafické kartě odlehčí a chod systému bude plynulejší. Alespoň na redakčních počítačích tomu tak skutečně bylo.

A kdyby ne? Pak je velmi snadno zapnout vše zpátky. Když už se má systém trhat, ať alespoň vypadá hezky, ne?

3 komentáře: „Jak odstranit trhání animací v Yosemite

  • avatar
    30. 01. 2015 (09:22)
    Trvalý odkaz

    dik za skutocne dobru radu, miro novak

  • avatar
    02. 02. 2015 (19:21)
    Trvalý odkaz

    To si děláte srandu? Tohle myslíte vážně? Jste banda amatérů! Tady by mělo být rozebráno proč se tomu děje, kde je problém, co Apple podcenil… Má systém špatné grafické ovladače? Někdo něco při programování zanedbal? S kterými počítači raději na 10.10 nepřecházet a podobně.
    Jste velmi povrchní a absolutně zbyteční.

    • avatar
      02. 02. 2015 (21:33)
      Trvalý odkaz

      Abychom mohli přinést podobnou analýzu, bylo by zapotřebí mít přístup ke zdrojovým kódům operačního systému i internímu monitoringu chybových hláčení Applu. Bez toho by šlo jen o pouhé „věštění“ a neseriózní tlachání…

      Avšak to, co je o tomto problému známo a jaké problémy Yosemite má na konkrétních sestavách a čím si to Apple způsobil jsme v minulosti zdokumentovali již dostatečně…

Komentáře nejsou povoleny.