Paragon NTFS for Mac: zapisujte na Windows disky i v Yosemite

Souborový formát NTFS, který jako výchozí používají počítače s Windows, umí Macy pouze číst. Pokud na něj chcete i zapisovat, musíte se poohlédnout jinde.

ntfs for macDisky z počítačů s Windows, včetně těch externích, jsou nejčastěji naformátovány právě souborovým systémem NTFS. Macy však na ně neumí zapisovat. Proč? Oficiálně udávaným důvodem jsou licenční podmínky Microsoftu, které Applu zápis nepovolují.

Jenže jak tedy řešit problém, když potřebujete zapisovat na disk, který musíte připojovat i k počítačům s Windows a omezení klasického formátu FAT32 nechcete řešit? Buďto můžete použít univerzální formát ExFAT (jak na to najdete v tomto našem návodu), nebo v případě potřeby zápisu přímo na NTFS disky sáhněte po řešení třetí strany.

Upozornění: dříve fungoval hack v podobě úpravy systémových souborů, který však v aktuálních verzích systému doporučujeme nezkoušet!

Nejrychlejším a současně nejspolehlivějším řešením je softwarový balík NTFS for Mac 12 od společnosti Paragon Technologies. Jde o komerční software, který používá certifikované komponenty přímo od Microsoftu, díky čemu se není třeba o data na disku obávat (je třeba si přiznat, že některá nadšenecká řešení čas od času způsobí ztrátu dat v případě, že je připojen disk, který byl u počítače s Windows pouze odpojen bez toho, aby byl nejdříve softwarově odebrán).

Aktuální verze přináší především podporu pro aktuální systém OS X 10.10 Yosemite, současně si však zachovává kompatibilitu se všemi předchozími verzemi počínajíc systémem Mac OS X 10.5 Leopard. Systémové požadavky pro běh vyžadují počítač s procesorem Intel s nejméně 256MB operační paměti, tudíž bez problémů poběží na všech současných Macích.

Součástí balíku jsou i utility pro formátování NTFS disků i jejich kontrolu. Podporovány jsou všechny verze NTFS souborového systému od Windows NT 3.1 až po aktuální Windows 8.1.

Jedinou vadou na kráse je skutečnost, že jde o komerční software, jehož cena je 19,95 EUR (přibližně 550 korun).

ntfs-for-mac-webAbychom však byli spravedliví, musíme uvést, že řešení od Paragonu není jediným komerčním řešením problému se zápisem NTFS disků na Macu. Konkurenční řešení od společnosti Tuxera nově nabízí také podporu pro aktuální systém OS X 10.10 Yosemite. Jeho cena je srovnatelná (zaplatíte za něj 20,66 EUR), v našich redakčních testech však vychází jako o něco pomalejší řešení – v průměru zapisuje data o třináct procent pomaleji.

A jak řešíte zápis na disky z Windows vy?

Jeden myslel na “Paragon NTFS for Mac: zapisujte na Windows disky i v Yosemite

  • avatar
    02. 12. 2014 (22:29)
    Trvalý odkaz

    Používám od počátku co mám Maca Paragon a nikdy jsem nepoznal problém se zápisem na NTFS z Windows. Určitě doporučuji každému, kdo musí používat externí disky od Billa Gatese.

Komentáře nejsou povoleny.