Povídačky: hrajte si s dětmi u tabletu trochu jinak [Zkušenosti]

Hledáte hru pro iPad, která bude bavit i vás a kterou budete svým dětem dávat nejen za odměnu? Povídačky jsou skvělým kandidátem na tuto pozici.

povidacky 01Rodinná komunikační hra Povídačky přišla na trh již před časem v podobě fyzické knížky, která se stala velmi úspěšnou. Nyní se dočkala i své elektronické verze pro tablet iPad i iPhone.

Původní hra byla složená z padesáti dvou kartiček doplněných barevnými obrázky, z nich každý je doplněn otázkami týkajících se konkrétního obrázku. Celkem je ve hře obsaženo čtyři sta otázek, tedy námětů k povídání. Úkoly jsou děleny do čtyř oblastí (skládání, povídání, postřeh, zpívání a vyprávění) a je určena pro dva hráče: jednoho dospělého a jedno dítě.

Stejně jako skutečná předloha je i tabletová verze určená pro děti předškolního a vlastně i mladšího školního věku, ideální věkový rozptyl je tři až sedm let. Cílem hry není vítězství, ale vzájemné povídání a porozumění mezi rodičem a dětmi. A také zábava a společně strávený čas, což je komodita, které se spoustě dětem nedostává v takovém rozsahu, jak by bylo zdrávo.

povidacky 02 povidacky 03

Kreslená vizuální podoba pochází od Marcely a Luboše Walterových, kteří ilustrovali již původní tištěné Povídačky. Základní obrazovka představuje krajinu s kolejemi, po kterých jede vlak, ve kterém sedí hráči, děti s rodiči. Pod každou ze zastávek se skrývá jedno z témat a hned čtyři úkoly, po jednom z každé tématické oblasti. Tedy skládání obrázku, povídání, postřehu i vyprávění.

povidacky 04 povidacky 05

Zatímco skládání obrázku je snadné a není třeba jej popisovat, u povídání bych se zastavil déle. Na obrazovce tabletu uvidíte otázky, které můžete svému dítěti klást (a také otázky pro vás, na které můžete odpovídat). V obou případech je cílem dozvědět se o sobě vzájemně co nejvíce.

povidacky 06 povidacky 08

Děti hodně baví i sekce postřeh, ve které se jim na několik okamžiků zobrazí jeden z obrázků, u kterého si musí zapamatovat co nejvíce detailů, na které se jej poté pomocí návodných otázek ptáte. A konečně sekce vyprávění navrhne vždy tři slova k danému tématu, na které pak společně s dítětem musíte vymyslet příběh, historku či třeba pohádku. Anebo musíte zazpívat písničku, což lze díky jednoduchému klavírnímu doprovodu velmi snadno a navíc si můžete pomocí mikrofonu v iOS zařízení zpět dítěte přímo nahrát.

povidacky 09 povidacky 07

Technické zpracování samotné hry je bez připomínek, kreslená grafika společně s přehledným členěním témat a sekcí pak výborně pomáhá v orientaci.

Hra se nám v redakci hodně líbila především proto, že nejde o další z her typu „posaď dítě k tabletu a zapomeň na něj“, ale o hru, kdy si vlastně spolu hrají a komunikují rodič i dítě a tablet je zde vlastně jen jako pasivní moderátor. A to je naprosto skvělé.

qr povidackyAplikace: Povídačky I, Povídačky II

Autor: Andrea Löflerová
Hodnocení: 5/5
Cena: 0,99 EUR

Klady: zapojuje a sbližuje rodiče a děti, pro tablet i telefon
Zápory: