Stojí iCloud opravdu za to? [Srovnání úložišť]

Není to tak dávno, co uživatelé MobileMe přišli o svých 20 GB volného prostoru, při přechodu na iCloud, neměli-li rozšíření zaplaceno. Bylo tedy na místě zvážit, zda vynaložené peníze opravdu za nabízený prostor stojí. iCloud není ovšem jediným dostupným prostorem v oblacích. Pojďme se podívat na další, jak si stojí ve srovnání s ním.

Přestože žádný z nich nepodporuje ideu Applu skrývat před uživatelem souborový system, v základu fungují téměř totožně. Nabízí virtuální online disk, který se chová stejně jako lokální složka. Služby poskytují své aplikace pro Windows i OS X, stejně tak jako mobilní aplikace pro iOS a další platformy.

iCloud

01 (1)Začněme s tím nejjednodušším. Jestliže je něco, co je výborně integrováno do OS X a iOS pak je to iCloud.

Ačkoliv 5GB volného prostoru není žádné terno, v praxi dostáváte mnohem více, protože do obsazeného prostoru se nepočítají aplikace, hudba, filmy, elektronické knihy a fotky, které jsou skrze Fotostream nahrány do úložiště. K tomu všemu navíc dostanete možnost synchronizace a zálohy kontaktů, kalendářů a poznámek.

iCloud slouží rovněž pro zálohu a synchronizaci dokumentů, používáte-li jablečný kancelářský balík iWork – Pages, Numbers a Keynote. Kromě zajištění aktuální verze souborů na všech podporovaných zařízeních, můžete v posledních dnech provádět jejich editaci v okně prohlížeče.

Budete-li však mít těchto dokumentu více a více, velmi brzy se objeví problém s volným prostorem. Nemluvě o tom, máte-li pod jednim apple ID více zařízení než jen jedno. Záloha dat a jejich obsahu do iCloudu velmi rychle volný prostor zaplní.

Cena:

  • 5 GB zdarma
  • 10 GB navíc (15 GB celkem): 20 dolarů ročně (přibližně 385 Kč)
  • 20 GB navíc (25 GB celkem): 40 dolarů ročně  (přibližně 760 Kč)
  • 50 GB navíc (55 GB celkem): 100 dolarů ročně (přibližně 1 900 Kč)

Uvedené ceny nejsou zrovna nejnižší v porovnání s konkurenčními službami. Možná vám nevadí zaplatit takovou cenu za úložný prostor, je potřeba si však uvědomit, že je zde ještě jeden problém. iCloud dovoluje uložit jen některé typy dokumentů, formáty konkurenčního Microsoftu jsou sice podporovány, ale vyžaduji konverzi, aby mohly být otevřeny v aplikacích iWork a pokud používáte jiný software pro práci, jako například WriteBox (webový editor makrdown souborů), můžete na iCloud zapomenout.

Mám pro vás dobrou zprávu. Existuje řada dalších webových úložišť z možností přímého napojení externích aplikací, u kterých dostanete nějaký ten počáteční GB zdarma.

Vybrali jsme čtyři z nich a podívali se na ně trochu podrobněji.

Dropbox

02 (4)Dropbox je jedno z prvních webových úložišť, které se na trhu prosadilo. Nabízí velmi zajímavé funkce jako je například „Veřejná složka“. Dovoluje uživatelům pomocí pravého kliku myši sdílet soubor s kýmkoli skrze veřejný odkaz. Na začátek nabízí pouze 2GB volného prostoru s tím, že pokud se přes váš účet připojí další uživatelé, můžete získat až 16 GB.

Co se týče externích aplikací, myslím, že snad nenajdete žádnou, která by tuto službu nepodporovala. Existují také postupy, jak si zajistit automatické ukládání fotek do složky Dropboxu.

Cena:

  • 2 GB zdarma
  • 50 GB: nenabízí
  • 100 GB: 99 dolarů ročně (přibližně 1 900 Kč)
  • další velikosti

Ve srovnání s iCloud získáte za stejnou cenu 100 dolarů dvojnásobný prostor.

Google Drive

03 (5)Google strká své prsty naprosto do všeho a není tedy divu, že i do oblasti cloudových úložišť zabrousil svým vlastním řešením s názvem Google Drive. Pokud máte Google účet (a přiznejme si, že téměř každý, internetově zběhlý uživatel dnes minimálně jeden má) vlastníte automaticky také volný prostor na adrese https://drive.google.com.

Pro začátek dostanete celých 15 GB volného prostoru s tím, že můžete nahrávat jeden soubor s maximální velikosti 10 GB, s čímž z největší pravděpodobností nebudete mít problém. Prostor je sdílený aplikacemi Gmailu, Google Drive a Google + Foto. Po naplnění obsahu nebude provoz aplikací zastaven, ale nebude moci data přidávat. Google nabízí pro náročné úložný prostor až do velikosti 16 TB, což stojí 9600 dolarů ročně. Ceny pro normální uživatele jsou již mnohem zajímavější a srovnatelné s konkurencí.

Cena:

  • 15 GB zdarma
  • 50 GB: nenabízí
  • 100 GB: 60 dolarů ročně (přibližně 1 150 Kč)
  • 200 GB: 120 dolarů ročně (přibližně 2 300 Kč)

Ve srovnání s iCloud získáte za 60 dolarů ročně dvojnásobnou velikost prostoru.

SkyDrive

04 (2)Microsoftí obláčkové řešení úložného prostoru je velmi podobné iCloudu a slouží pro uživatele Windows s tím, že jej mohou také využívat majitelé jablečných zařízení. Obdobně jako u Google Drive jste-li majitele účtu Microsoftu, vlastníte základní prostor na adrese https://skydrive.live.com.

Získáte 7 GB volného místa s placenými možnostmi až do výše 200 GB. Překvapivé je, že SkyDrive je nejlevnější z porovnávaných cloudových služeb a ke každému zaplacenému navýšení dostanete původních 7 GB navíc.

Cena:

  • 7 GB zdarma
  • 57 GB: 25 dolarů ročně (přibližně 480 Kč)
  • 107 GB: 50 dolarů ročně (přibližně 960 Kč)
  • 207 GB: 100 dolarů ročně (přibližně 1 900 Kč)

V porovnání s iCloud dostanete za 100 dolarů 207 GB místo 55 GB.

SugarSync

05Poslední službou je méně známý SugarSync , který je jedním z nejstarších řešení. Spuštěn byl v roce 2006 pro ukládání fotografií a v roce 2008 pro ostatní soubory. Jeho funkcionalita je od ostatních cloudových řešení poněkud odlišná, neboť se, jak jméno napovídá, zaměřuje na synchronizaci dat mezi zařízeními. Tuto funkci zvládá mnohem lépe než pouhý sdílený diskový prostor a tomu také odpovídá cena

Cena:

  • 60 GB zdarma (v rámci 30denní zkušební verze)
  • 60 GB: 75 dolarů ročně (přibližně 1 430 Kč)
  • 100 GB: 100 dolarů ročně (přibližně 1 900 Kč)
  • 250 GB: 250 dolarů ročně (přibližně 4 800 Kč)

V porovnání s iCloud za cenu 100 dolarů získáte rovnou 100 GB místo 55.

Jaký je tedy závěr celého srovnání? Rozhodnutí nechám na vás. Můžete si vzít 15 GB od Googlu a přidat k tomu až 16 GB z Droboxu za nasbírané přátele (500 MB za každého, kdo se skrze vás zaregistruje). K tomu si vezměte ještě 1 TB fotek a videí od Flickru a máte vystaráno.

Jaké jsou vaše tipy na kombinace cloudových úložišť? Nebo používáte jen jedno? Napište nám o tom více do komentářů a přidejte své vlastní tipy.

Český překlad článku vznikl v souladu s licencí 9TO5,  autorem originálu je Ben Lovejoy ze serveru 9TO5Mac.

10 komentářů: „Stojí iCloud opravdu za to? [Srovnání úložišť]

    • avatar
      07. 11. 2013 (10:40)
      Trvalý odkaz

      Děkujeme za doplnění. Předmětem článku bylo srovnat jen některé a doplnit je zkušenostmi Vás čtenářů. Pokračování srovnání může následovat.

    • avatar
      11. 11. 2013 (10:16)
      Trvalý odkaz

      Vďaka. Toto vyzerá z pohľadu priestoru zaujímavo. Idem skúsiť.

  • avatar
    07. 11. 2013 (13:44)
    Trvalý odkaz

    Za zmínku stojí i http://www.bittorrent.com/sync Snaží se to napodobovat Dropbox, ale oproti jiným nemá cloud – synchonizace probíhá přímo mezi klienty. Zabezpečení je velmi vysoké, aplikace pro všechny hlavní platformy, umí sdílení určitých složek s cizími, do budoucna má umět i verzování a plánují se i klienti pro domácí servery (vlastní cloud). Z praxe je příjemná velmi vysoká rychlost synchronizace, zatím ale mrzí nízká uživatelská přívětivost (je to velmi mladý open-source projekt).

  • avatar
    07. 11. 2013 (14:02)
    Trvalý odkaz

    SugarSync myslím dává 5 GB zdarma.

  • avatar
    08. 11. 2013 (17:01)
    Trvalý odkaz

    Problém je v tom, že lidi v iCloudu vidí pouze cloud-storage. Což není jeho hlavním posláním…

  • avatar
    11. 11. 2013 (10:13)
    Trvalý odkaz

    SugarSync ma pre mna jednu obrovku vyhodu – umoznuje synchronizovat z rozneho miesta na pocitaci a nemusim mat vsetko naliate v jednom priecinku a tiez tieto cesty poprepajat na pocitaci druhom – tj. nemusim si rozbijat zabehnutu kulturu, pripadne, kolega si to tiez moze nechat synchronizovat kam to jemu „pasuje“. Jedine co mi tu chyba je LANsync, ako to ma Dropbox. Tiez SugarSync rozposiela zlavove kupony a tento rok som dostal 60GB za 50%, co bolo na eura 27? Jedinou nevyhodou je fakt, ze Dropbox je via presadzovany a aplikaciach ako SugarSync.

    iCloud – vsetky dokumenty a tabulky (ak je to mozne – ak druha strane nepozaduje striktne WORD), ukladam uz len do iCloudu. Od kedy novy iWork, su dokumentu bez poskodenia (az na web) zobrazovane 1:1 (OSX : iOS), tak ze konecne je to pouzitelne. (ak by MathType dokozal spravit plugin pre rovnice aj pre iOS, bolo by to uplne super alebo keby iWork zacal rovnice podporovat…). iCloud a toto Apple riesenie som vsak „ocenil“, ked som si nedavno MacBook oblial vodou a pokial sa nevysusil, musel robit na PC, kde som nutne dokumenty z iCloudu musel previest do Office, kedze webovy iWork, zlozitejsie formatovanie a cislovenie este nezvlada. To ma donutilo zamysliet sa nad potrebou druheho Macu do domacnosti… :)

Komentáře nejsou povoleny.