iFixIt: iPad mini Retina je těžko opravitelný. Jenže komu to vadí?

Portál iFixIt se krátce po zahájení prodeje iPadu mini Retina rozhodl, že provede opět jeho důkladné rozebrání a o svých poznatcích se podělí s ostatními. Technici tabletu opět udělili nízkou známku opravitelnosti, ale našli i některé pozitivní věci.

iPad mini Retina je vybaven 7,9palcovým displejem s rozlišením 2048 x 1536 zobrazovacích bodů při hustotě 326 ppi, zatímco iPadu Air má hustotu pixelů „pouhých“ 264 ppi. Srdce tabletu tvoří dvoujádrový procesor Apple A7 se 64bitovou architekturou a 1 GB RAM. Zadní kamera iSight nabízí hned 5 MPx s kvalitou videa 1080p. Vpředu se nachází 1,2 MPx fotoaparát (720p video).

Tip: nepřehlédněte náš článek
iPad mini s Retina displejem je skutečností [Představení].

Technici z iFixIt potvrdili, že se iPad mini Retina stále vejde pouze do jedné ruky. S tímto tvrzením původně přišel sám Apple. Tato zpráva je jistě povzbuzující, jelikož ne každý uživatel chce mít tablet, který může ovládat pouze oběma rukama.

Vyšší hustota pixelů a změny v tloušťce displeje

Jakmile se technici pustili do rozebírání jednotlivých částí, narazili v úvodní fázi na velké množství lepidla, jak je již zvykem u společnosti Apple. Vzhledem k tomu, že se výrobce snažil o větší počet pixelů, musel sáhnout i po vyšší tloušťce materiálu. Oproti loňskému modelu je tak displej iPadu mini Retina o 0,3 mm tlustší.

Nechybělo ani porovnání s Kindle Fire HDX s 8,9 palcovým displejem, tlustým pouhých 7,8 mm. Přitom jej lze neuvěřitelně snadno rozebrat. Kindle Fire si pro zajímavost vysloužil od iFixIt známku 7 z 10 za opravitelnost.

[HTML1]

Silnější baterie v kombinaci s lepším displejem

V předchozím iPadu mini museli odborníci vyšroubovat hned 16 šroubů u desky chránící displej. Nyní se počet snížil na 7 šroubů. Další změny oproti loňskému modelu se týkají baterie, která nyní disponuje kapacitou 6471 mA, napětím 3,75 V a energií 24,3 Wh, což je obrovský skok oproti původní 16,3Wh baterii. Bohužel celková výdrž dosahuje opět jen 10 hodin, za což může bezpochyby lepší displej.

iPad mini retina ifixit

Dvoučlánková baterie je kolem dokola obdařena další vrstvou lepidla, takže pro její odstranění budete potřebovat velkou dávku trpělivost a vyšší sílu k odlepení. Dalšími odstraněnými komponenty byly oba fotoaparáty, konektory, reproduktory, Wi-Fi a procesor A7. Jedná o totožný kousek, jaký se nachází v iPhone 5s.

Závěrečné hodnocení je mírně pozitivní

iFixIt ohodnotili opravitelnost iPadu mini Retina na známku 2 z 10. V celkovém hodnocení se odrazilo velké množství lepidla, které je jednoduše ve všech podobných produktech od společnosti Apple. Lepidlo drží na správném místě přední sklo, baterii, přední fotoaparát, zadní fotoaparát, či ploché kabely a velmi ztěžuje případnou opravu hardwaru. Dalším negativem jsou skryté šrouby, které je potřebné vyšroubovat pro odstranění vnitřních součástí.

Jenže právě index opravitelnosti je ukazatel, který běžného uživatele vůbec nezajímá. Zvládnout rozebrat nefunkční či poškozené zařízení je záležitost specializovaného servisu vybaveného speciálními nástroji, nikoli námět pro domácí kutění kuchyňským náčiním.

Za pozitiva však odborníci z iFixIt považují samostatnou baterii, která není připájena k desce, nebo k jiné součásti, jako například blesk k fotoaparátu. Zároveň vidí jako plus samostatné díly, které tvoří LCD se sklem. Lze je tak nezávisle na sobě vyměnit.

Zdroj: iFixIt

6 komentářů: „iFixIt: iPad mini Retina je těžko opravitelný. Jenže komu to vadí?

  • avatar
    21. 11. 2013 (14:09)
    Trvalý odkaz

    Myslím, že jsi nepochopil filosofii, za kterou iFixit stojí. Tzv. „Oprav si sám a ušetři tim peníze“

    Proč nosit tak banální věc jako rozbitej displej do servisu? Na většině zařízení se to dá celkem jednoduše provést a lidi, kteří si takhle vyměnili displej u iPhonů a nejenom iPhonů, timhle způsobem ušetřili tisíce korun.

    Tohle se ale nevztahuje jen na elektroniku, ale vlastně i na auta a de-facto na všechno co se může nějak podělat ale existujou na to náhradní díly. Člověk si většinu věcí může spravit sám.

    „Pokud to neumíš spravit, tak ti to nepatří“ – To je jedna z věcí v jejich manifestu (http://www.ifixit.com/Manifesto) a naprosto s tim souhlasim.

    „Jenže právě index opravitelnosti je ukazatel, který běžného uživatele vůbec nezajímá“

    Tak s timhle můžu souhlasit. Běžný uživatel, je totiž většinou „idiot“ který absolutně zpanikaří když se mu něco rozbije a hned to zanese do servisu a zaplatí 4k za opravu. Přitom by si tu náhradní součástku mohl koupit za litr z eBey (nebo někde jinde) a opravit si to sám

    Mám skoro 5 let starej 17″ MBP a kdybych na něm musel řešit každou věc která se kdy uštípla nebo ho musel nechat vyčistit (Každej den se nosil do školy a na jiný místa), tak bych se zbláznil

    Mě vadí, že Apple používá lepidlo a svařuje komponenty. Koho to zajímá? Za prvé, nejspíš to zajímá komunitu lidí na iFixit a lidi co chtěj ušetřit za opravy. Za druhé, to že jsou nové retina Macbooky Pro dělané stejným způsobem naprosto pohřbilo možnost si postupem času ten počítač nějak vylepšit. Třeba dát tam lepší HDD nebo dokonce druhej HDD nebo Přidat RAM.

    • avatar
      21. 11. 2013 (16:13)
      Trvalý odkaz

      Ale tys vubec nepochopil na cem stoji sluzby, na tom, ze to za tebe nekdo udela.. ono dokazes si uvarit, ale presto zajdes do restaurace, dokazes si vymenit pneu ale presto zajdes do pneu servisu.
      Kdyz si budou vsichni vsechno dam delat na kolene, tak ze nezamestnanost jeste zvysi. Je to navrat nekam do minula.

      • avatar
        21. 11. 2013 (16:43)
        Trvalý odkaz

        Na službách nevidim nic špatnýho. Když na to máš, tak ok. Když to jinak nejde, tak ok. Když potřebuješ opravit auto ale nemáš na to čas, tak ok.

        Ale může si to dovolit student? Nebo člověk co zrovna nemá tolik peněz ale potřebuje nutně něco opravit a ví jak na to?

        Nebo jednoduše člověk, kterýmu se nechce utrácet zbytečně prachy?

        Může si třebas student dovolit jít do restaurace? Ne. Uvaří si s kamarádama jídlo a vyjde ho to na zlomek ceny

        Proč bych se měl slitovat nad nějakym autorizovanym servisem? Nejsem zodpovědnej za to, jestli se jim daří nebo ne. Moje priorita je mít opravenou věc.

        Jestli propustí zaměstance, neni můj problém

    • avatar
      21. 11. 2013 (17:02)
      Trvalý odkaz

      Tu filosofii iFixit bych trochu popupravil. Je to spíše „Oprav si sám nástroji, které ti právě my prodáme“. Speciální sady montážních nástrojů pro konkrétní produkty tvoří základ jejich příjmů :)

      • avatar
        22. 11. 2013 (15:44)
        Trvalý odkaz

        Většina věcí co je třeba na opravu Maců, se dá sehnat normálně v železářství za pár korun. Ta hlavní je šroubovák Phillips #00 a pak nějaký Torx šroubováčky. Každej stojí 50

        Problém je pak s otevíráním iMacu a iPhonů, iPadů. Na to jsou třeba speciální nástroje ale i ty se daj sehnat levně na eBayi. Nemusí je hned člověk kupovat na iFixit.

        Jo, maj to drahý. řekl bych ale, že ty jejich kity jsou spíš pro DIY nadšence. Lidi co to maj jako hobby. Chtěj kvalitní nástroje nebo jednoduše chtěj podpořit iFixit.

        Člověk tam nemusí nakupovat, když nechce

        nebo když na to nemá. Můj hlavní argument je pořád stejnej. „Ušetřit“ a to hlavně jako student

        Jediný co se nedá jednoduše sehnat je ten Pentalobe šroubovák. Ale to mi zase přijde jako úlet od Applu. Nemohli tam dát normálně torx? Mohli…

  • avatar
    04. 12. 2013 (12:37)
    Trvalý odkaz

    Tak si jako chudej student nic nekupuj a usetris nejvic. Nesnasim studenty co neustale davaj ostentativne najevo svoji „bidu“ a porad somrujou nejaky slevy, protoze jsou chudy studenti. Tak tahni do prace, namisto planyho plkani zde a nebudes chudej. Kdyz mas na ipad a pripojeni k netu, tak chudej nejsi. Tvoje bida neni financni, ale moralni. Nedal by jsi to opravit, i kdyby jsi penize mel. To je proste ceska lakota. Ne nedostatek penez.

Komentáře nejsou povoleny.