Čtyři velké nápady, se kterými přichází nové iPhony a které stojí za to

Když Apple představil svůj nový iPhone, dalo by se říci, že nepřišel s ničím příliš překvapivým. Příchod levnějšího a barevnějšího iPhonu 5c a zlatého iPhonu 5s se senzorem pro otisky prstů se již dávno předpokládal na základě uniklých informací.

Přesto ale Apple představil novinky, které mohou prozradit mnohé o budoucnosti samotné kalifornské společnosti i chytrých telefonů všeobecně.

Síla přizpůsobení

Asi nejvíce se v souvislosti s představenými modely mluví o barevném iPhonu 5c a spekuluje se, že důvod, proč se Apple „snížil“ k barevnému plastu se skrývá ve snaze proniknout do segmentu levnějších telefonů, který celosvětově okupuje Android. Je tu ovšem ale druhé (a možná pravdivější) vysvětlení toho, proč se Apple rozhodl pro telefon v pěti různých barvách, a tím je snaha Applu proniknout do sféry módy a osobního vzhledu.

accessories_iphone_5c_case_colors

Vychytané vychytávky

Až do současnosti bylo možné vybrat si iPhone v černé nebo bílé barvě, a to opravdu není příliš velká nabídka. Ovšem nyní si zákazník může vybrat z dalších pěti barev. A kromě toho je důležité ještě zmínit, že Apple pro iPhone 5c také představil kryty v dalších šesti barvách, které tak trochu připomínají ementál. Kryty totiž mají na své zadní straně mřížku vytvořenou z kruhových otvorů, skrze které je vidět skutečná barva iPhonu 5c. Takže když to sečteme (nebo spíše vynásobíme), dá nám to 30 barevných možností, ve kterých si svůj iPhone 5c můžete vybrat. A i když nebudete mít dokonale unikátní iPhone, bude vám pravděpodobně trvat několik týdnů, než potkáte někoho dalšího se stejně barevným iPhonem.

iPhone 5c tedy nabízí něco, co tu ještě u žádného zařízení od firmy Apple (a možná ani u žádného dalšího mobilního zařízení) nebylo, a to je možnost si svůj mobil přizpůsobit k obrazu svému a přes vzhled svého telefonu tak trochu prezentovat i sebe sama.

Je pravda, že Android nabízí možnost přizpůsobit si na základě vlastních preferencí software chytrého telefonu, ale skutečnost je taková, že velkou část uživatelů (a především mládež) nezajímají nějaké softwarové vychytávky. Pro mladé lidi je důležitý vzhled a sebevyjádření díky vizuální stránce, a tak je hodně pravděpodobné, že v blízké době bude iPhone 5c nejvyhledávanějším telefonem ve věkové skupině od 13 do 23 let.

iphone 5s poster

Můžete namítnout, že možnost vybrat si vlastní barvu tu už byla u ochranného rámečku v případě iPhonu 4 a také u geniálního magnetického krytu pro iPad. V obou dvou případech se ale jednalo především o funkčnost – v prvním případě ochranný kryt sloužil především jako ochrana proti ztrátě signálu při uchopení iPhonu a v tom druhém měl kryt za úkol ochránit displej iPadu před nečistotami či poškozením. Barevnost tak byla vždy až na druhém místě. Ovšem pro kulaté otvory v zádech krytů pro iPhone 5c není žádné praktické využití a skutečně tam jsou jenom proto, abyste mohli mít dvoubarevný iPhone a to navíc v barvách, které vás nejlépe vyjadřují, a které máte nejraději.

Je tu ovšem ještě jedna designová záležitost, která naznačuje, že se Apple se svým iPhonem 5c vydává novým směrem. Navzdory faktu, že velkou konkurenční výhodou Applu je to, že si sám navrhuje a vyrábí jak hardware, tak i software, nebylo to nikdy pořádně poznat a nesoulad mezi tělem a duší iPhonů byl vždy propastný. Naopak u iPhonu 5c se, jak poznamenává i samotný Jony Ive, stírají hranice mezi softwarem a hardwarem. A aby prolnutí těchto dvou sfér bylo ještě dokonalejší, iOS 7 nabízí dokonce několik tapet, které ladí s konkrétní barvou iPhonu 5c.

Skutečná digitální identita

Podívejme se nyní ale na iPhone 5s, o kterém Tim Cook prohlásil, že je to telefon, který myslí do budoucnosti. Kupodivu ale toto vizionářství netkví v novém 64bitovém procesoru, ani ve vylepšeném fotoaparátu a dokonce ani ne v novém iOS 7. Ale tou velkou převratnou novinkou je senzor pro snímání otisků prstů.

Ano, mohlo by se zdát, že se jedná o snahu přiblížit se známým momentům ze sci-fi, tak jako je tomu u Androidu, který lze odemknout na základě naskenování uživatelovi tváře, a že se tedy jedná o pouhou technologii pro technologii. Pravda je ale někde trochu jinde…

Otisky prstů mají dvě velké přednosti. Tou první je skutečnost, že toto téma je dobře známé i široké veřejnosti a lidé ví, (ať už z vlastní zkušenosti nebo z televize), že autorizaci otiskem prstu uznávají jak třeba bankovní společnosti u svých trezorů, tak i vláda při vysokém stupni ověřování identity. Díky tomu má Apple jistotu, že lidé budou otiskům prstů důvěřovat a nebudou se je bát využívat. Velkou výhodou otisků prstů je také to, že se jedná o nejlepší formu osobního hesla, protože jej máte neustále při sobě a v průběhu života se vám nikdy nezmění.

V současnosti se otisk prstu bude využívat především při nákupech v iTunes, ale ve spojení s funkcí iBeacon (tj. podpora Bluetooth Low Energy) je dost možné, že brzy nebudeme platit otiskem prstu pouze nákupy aplikací, ale také běžné zboží z nevirtuálního světa.

Otisky prstů tu ovšem nejsou pouze pro usnadnění našich nákupů, ale mohou dost razantně změnit celé využívání mobilních telefonů a také náš pohyb v kyberprostoru. V současné době je naše digitální identita roztříštěna do mnoha účtů, služeb a aplikací, ke kterým se přistupuje pod různými hesly a přihlašovacími údaji. Pro sjednocení digitální identity je ovšem nutné najít něco, co dělá daného člověka jedinečným a co by mohlo být jeho obrazem v digitálním světě. A přesně tato kritéria splňuje otisk prstu.

iphone 5S 03

Rozšíření využívání otisku prstů by tak mohlo sjednotit digitální identitu, v důsledku čehož by byl pro uživatele pohyb ve virtuálním světě mnohem příjemnější a jednoduší. Ke všem službám a účtům by se totiž přistupovalo na základě ověření otisku prstu, což by umožňovalo těmto účtům spolu lépe komunikovat a digitální svět daného jedince by tak byl mnohem plynulejší a více přizpůsoben jeho osobním potřebám.

Proč se ale omezovat pouze na digitální svět? Představte si, že přijdete domů a všechny přístroje díky otisku prstu poznají, že jste přišel právě vy, a to tady nemluvíme pouze o počítači a televizi, ale třeba i o žárovkách, topení nebo sporáku. Nezní to krásně? A přesně toto je ta budoucnost, u které Apple nechce chybět a ke které se díky technologii Touch ID může brzy přiblížit.

Samozřejmě ale, že kritici Applu se po představení Touch ID okamžitě ozvali s připomínkami ve stylu „další věc, kterou může NSA sbírat“. Ano, téma bezpečnosti osobních údajů je v současnosti mnohem důležitější než kdy dřív. Už ale dávno víme, že naše hesla a jména jsou tak snadno prolomitelná. Když bude mít ovšem osobní autorizace ještě jeden stupeň, a to konkrétně něco tak individuálního jako je otisk prstu, budou naše data v mnohem větším bezpečí.

Informace z vašeho těla 

Touch ID ale není jediný způsob, kterým iPhone 5s komunikuje s naším tělem. V souvislosti s novým procesorem A7 Apple také představil M7, což je pohybový koprocesor, který v sobě spojuje akcelerometr, gyroskop a kompas. Díky M7 bude telefon schopný říct, co přesně děláte. Neřekne vám proto jenom to, jestli jste v pohybu, nebo nejste, ale dokáže rozpoznat, jestli běžíte, jdete nebo řídíte. Samozřejmě, že tohle všechno už tu je, ale díky M7 budou data o pohybu proudit přímo k jednotlivým aplikacím a nebude se tím příliš vyčerpávat baterie.

A nějaká názorná ukázka? iPhone například pozná, že řídíte auto a bude se snažit připojit ke všem WiFi, které po cestě minete. Takovéhle vymoženosti se mohou zdát jako bezvýznamná zbytečnost, ale ve skutečnosti se jedná o další krok k přiblížení se ke kontextovým technologiím, které se budou nosit na těle (jako jsou například tak očekávané iWatch). A pokud jde o M7, je už jenom na vývojářích aplikací, jak tuto schopnost iPhonu 5s využijí a co s ní vymyslí a my můžeme jenom doufat, že to bude něco víc než pouhé sofistikované fitness aplikace.

Máme tu tedy dva nové iPhony, které jsou oba odleskem budoucnosti Applu i samotných chytrých telefonů. Je tady iPhone 5c, který je mobilem současnosti, v níž přibývá stále více lidí, kteří se nezajímají o technologické specialitky iPhonu, ale chtějí zábavný telefon, který si mohou přizpůsobit svým vlastním představám a požadavkům. A potom tady je iPhone 5s, jenž je mobilem budoucnosti, ve které nebudeme chtít iPhone díky sofistikovaným senzorům a ještě chytřejšímu softwaru ani na okamžik pustit z ruky.

Původní článek vyšel na serveru Wired.com, jeho autorem je Kyle VanHemert. Pro tento článek neplatí licence CC BY-NC-ND 3.0 CZ, pod kterou publikuje SuperApple.cz, ale zůstává zachována licence původního článku.

5 komentářů: „Čtyři velké nápady, se kterými přichází nové iPhony a které stojí za to

  • avatar
    12. 11. 2013 (09:16)
    Trvalý odkaz

    V čem spočíval propastný nesoulad mezi tělem a duší iPhone. Nota bene když byl vždy tak propastný?

  • avatar
    12. 11. 2013 (11:07)
    Trvalý odkaz

    „…iPhone 5c tedy nabízí něco, co tu ještě u žádného zařízení od firmy Apple (a možná ani u žádného dalšího mobilního zařízení) nebylo, a to je možnost si svůj mobil přizpůsobit k obrazu svému..“ to nemyslíte vážně, že ne? Co staré i nové Nokie nebo MotoX, které na kompletní personifikaci staví svou existenci.

  • avatar
    12. 11. 2013 (17:46)
    Trvalý odkaz

    to je asi tak významný článek, jako kdyby pojednával a možnosti přizpůsobení si záchodu toaleťákem různých barev…

  • avatar
    12. 11. 2013 (22:38)
    Trvalý odkaz

    Problém je v tom, že autorka neumí anglicky, byť překládá (převypravuje) angl. článek, a redakce to nečetla. Jak si jinak vysvětlit blbosti typu wi-fi při řízení auta (je to přesně naopak, originál to má dobře) nebo burisem v diskusi už zmíněná absurdita o designu, která je mimo tento svět a v originálním článku také není (mluví se tam o ekosystému Androidu). Atd. Atd.
    Moc prosím redakci: nejablíčkářujte, pište Janečkovsky, nenechte fachidioty převypravovat něco, čemu nerozumí – to na superapple přece nikdy nebylo, tak co s tím začínat.

    • avatar
      12. 11. 2013 (23:04)
      Trvalý odkaz

      Díky za zpětnou vazbu, vyzkoušeli jsme jednou něco jiného. Slibuji příště pečlivější editaci, i tento článek projdu ještě jednou…

Komentáře nejsou povoleny.