Online zálohovací služby: která je nejlepší? [Srovnání]

Zálohování dat na Macu je velmi jednoduché. Připojíte externí disk a OS X se vás zeptá, zda jej chcete použít pro funkci Time Machine. Volbu potvrdíte, a máte plně automatickou hodinovou zálohu s podporou verzování. Jsou však i další možnosti.

Když svůj MacBook odpojíte, záloha bude pokračovat, jakmile disk opět připojíte. Jde to udělat ještě jednodušeji s použitím Time Capsule. Zálohy se budou provádět přes wifi a vy nemusíte připojovat žádný externí disk.

Co ale v případě, že jste často mimo domov, nebo se obáváte neštěstí, které by vás o externí disk mohlo připravit? Zkusme se podívat na zálohovací služby, které by tyto problémy mohly vyřešit za vás.

Jak fungují?

Stáhnete si samostatnou aplikaci, která provede zálohu vašeho stroje na vzdálený server. Tato úvodní operace zabere nějaký ten čas. Může to trvat dny dokonce i týdny. Jde o to, že rychlost nahrávání dat přes internet je mnohdy několikanásobně nižší, než rychlost stahování a to prvotní nahrávání výrazně zpomaluje.

Jakmile je záloha dokončena, aplikace běží tiše někde na pozadí a udržuje obsah na vzdáleném serveru aktuální. Kdykoli, když vytvoříte, změníte nebo smažete soubor, provede se totožná operace na záložní kopii. Jelikož vše probíhá online, můžete být třeba v hotelovém pokoji na druhém konci světa, nebo sedět doma v obýváku.

Většina služeb však nezálohuje celý obsah disku, zaměřují se pouze na data. Pokud provedete obnovu, dostanete zpět své fotografie, hudbu a dokumenty. Aplikace, nastavení a další systémové informace se neukládají. Výjimkou jsou služby, které dovolují zálohovat kompletně celý disk. U většiny jmenovaných je rovněž omezena záloha pouze na jeden zvolený pevný disk.

Online služby

V nabídce existuje řada osvědčených hráčů a také velké množství nováčků, ti však obvykle zmizí stejně rychle jako se objevili a s nimi i vaše zálohy. Zaměřili jsme tedy svou pozornost na stálice, které dávají poměrně velkou jistotu.

BackBlaze

DSC_0111Jedna z nejznámějších služeb v oblasti zálohování je BackBlaze a zajímá se primárně o kompletní zálohu celého stroje. Nemůžete si zde zvolit specifické soubory ani jejich sdílení prostřednictvím veřejných odkazů. Obslužný software se velmi snadno používá a rychlost nahrávání je slušná. Pokud se stane to nejhorší, někdo vám stroj zničí nebo odcizí a vy budete nuceni obnovit ze zálohy vše na nový počítač, služba nabízí placenou možnost zaslání všech informací na externím disku, chcete-li se vyhnout čekání na stažení přes internet.

  • Cena: 50 dolarů ročně
  • Kapacita: neomezená
  • Podpora více disků: ano

Bitcasa

bitcasaJedná se o službu s nejvyšším dostupným zabezpečením, která nabízí 256 bitové šifrování AES. Je rovněž nejpřesnější v označení „Neomezená záloha“, neboť neschovává nic v obchodních podmínkách. Bitcasa předpokládá, že každý člověk má na svém počítači nanejvýš 25 GB unikátních dat. Všechno ostatní jako jsou filmy, hudba a další tvoří obsah podobný u ostatních uživatelů.

Společnost uchovává pouze jednu kopii souboru a naše zálohy se na ní pouze odkazují. To znamená, že úvodní nahrání na server je mnohem rychlejší. Možnost sdílení dat veřejným odkazem spolu s mobilním přístupem přes kapesní zařízení je pouze třešničkou na dortu.

  • Cena: 99 dolarů ročně
  • Kapacita: neomezená
  • Podpora více disků: ano

Carbonite

Je poměrně známá služba, která ale pro uživatele Maců není příliš vhodná, neboť je primárně určena pro systém Windows s výrazným omezením pro jablečné počítače (podporuje více disků pouze za příplatek).

Ačkoliv Carbonite udává neomezenou velikost po nahrání prvních 35 GB dojde ke snížení nahrávací rychlosti a máte-li opravdu hodně dat, prvotní záloha bude trvat velmi dlouho. Výhodou této služby je možnost připlatit si za 250 GB prostor pro neomezený počet zařízení, což může být dobrou volbou pro rodinu či malou firmu.

  • Cena: 60 dolarů ročně (229 dolarů pro 250 GB)
  • Kapacita: neomezená
  • Podpora více disků: ne

CrashPlan

CrashPlan-1CrashPlan nabízí zálohu celého disku včetně systémových souborů a aplikací. Možná nebudete chtít obnovovat své aplikace ze zálohy, když si je můžete nainstalovat znovu, ale jistě oceníte, že systémová nastavení a nastavení v aplikacích budou uchována i jinde než na lokálním disku.

Stejně jako většina služeb nenahrává standardně všechna data, což můžete pomocí zatržítek velmi lehce změnit. Miniaplikace, která se usídlí v horní liště, sleduje stav zálohování a potřebujete-li podrobnější informace či změnit nastavení, aktivuje aplikaci hlavní. CrashPlan používá procesor Macu inteligentně. V klidovém stavu jej využívá více, naopak, když pracujete, svou činnost maximálně omezí. Můžete dokonce nahrávání dat úplně pozastavit, když potřebujete volné síťové prostředky.

Tip: přečtěte si náš velký test na CrashPlan.

  • Cena: 60 dolarů ročně
  • Kapacita: neomezená
  • Podpora více disků: ne

Mozy

MozyZálohovací služba Mozy je jednou z nejstarších a poněkud v nabídce zaostává, už jen proto, že nabízí omezený prostor a podporuje pouze jeden disk. Při výběru variant máte možnost zvolit si omezení 50 GB za 66 dolarů ročně pro jeden počítač, nebo 125 GB u tří počítačů za 110 dolarů.

I přes tato omezení může být její nabídka zajímavá, pokud potřebujete ochránit více než jeden Mac a nemáte dohromady více dat než 125 GB s tím, že za další příplatek je možno navýšit kapacitu i počet počítačů. Funkce Mozy Stash, která je zdarma ke každému účtu, dovoluje synchronizaci souborů mezi různými stroji.

  • Cena: 66 dolarů ročně
  • Kapacita: 50 GB (nebo 125 GB za 110 dolarů)
  • Podpora více disků: ne

Shrnutí

S nejlepší nabídkou z výše uvedených přichází BackBlaze. Nabízí za 50 dolarů ročně neomezenou kapacitu a podporu více disků. CrashPlan je o 10 dolarů dražší s výbornou aplikaci pro zálohování. Bitcasa jistě nabídne nejrychlejší prvotní zálohu a nejvyšší zabezpečení, jste li ochotni zaplatit necelých 100 dolarů ročně.

2 komentáře: „Online zálohovací služby: která je nejlepší? [Srovnání]

  • avatar
    31. 10. 2013 (09:14)
    Trvalý odkaz

    Jaká bývá konektivita pro tyhle zálohy?
    Mám 10mega upload, tzn. že mívám konektivitu směrem ven cca 0,5-1MB za sekundu.
    Kdybych si něco takového pořídil, za jak dlouho pak budu mít zazálohováno?
    Jsem totiž trošku čuňátko, pokud jde o využití disku, takže tam mám cca 300 GB trvale obsazených.

Komentáře nejsou povoleny.